Géndiagnosztika az egészséges gyermekekért

Szilágyi Anna
2019. 11. 18. 15:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum (IGC) is csatlakozik a hazai privát egészségügyi szolgáltatók érdekvédelmi szervezetéhez, a Primus Egyesülethez – jelentették be hétfőn az intézmény és az egyesület vezetői. A működése során 240 ezer pácienst ellátó, a magzati rendellenességek szűrésére, a meddőségi vizsgálatokra és az onkológiai molekuláris diagnosztikára specializálódott intézmény célja, hogy segítse a gyermekvállalást és az egészséges gyerekek világra jöttét. A molekuláris diagnosztika legújabb eredményeit is felhasználó egészségügyi centrum a közelmúltban az örökletes szívbetegségek szűrésével bővítette portfólióját.

Idén az IGC már az ötödik privát szolgáltató, amely az érdekképviseleti ernyőszervezet tagjává vált – mondta el a sajtótájékoztatón Leitner György, a Primus Egyesület elnöke. A 2017 tavaszán 12 vezető iparági szolgáltató által életre hívott Primus érdekvédelmi szervezet legfontosabb céljai között szerepel az ellátás színvonalának emelése, a magánegészségügyi szektor kifehérítése, valamint egy megkülönböztető iparági védjegy kialakítása.

Soós Miklós, az IGC ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy miközben a molekuláris diagnosztikában naponta születnek új eredmények, az egyes eljárások engedélyeztetése évekig tart, és ez erőteljesen fékezi az iparágat.

Az IGC, amely több mint negyven szakorvost foglalkoztat, élen jár a magzati rendellenességek szűrésében, hazánkban az összes ilyen szűrés tíz százalékát itt végzik, évente mintegy húszezer prenatális, vagyis születés előtti vizsgálatot.

Az intézményben elérhető non-invazív tesztek annak is köszönhetik népszerűségüket, hogy vetélési kockázat nélkül adnak 99 százalék feletti érzékenységű eredményt. Ezek közé tartozik az úgynevezett NIFTY teszt, amely 94 magzati genetikai rendellenességet tud kimutatni 99 százalék feletti megbízhatósággal.

Soós Miklós hangsúlyozta, hogy bár ez a szűrőcsomag nagyon nagy biztonságot ad a szülőknek, de a száz százalékos biztonság soha nem érhető el, a cél annak minél eredményesebb megközelítése. – Ehhez ad szilárd szakmai hátteret az eddig elvégzett 80-90 ezer szűrés – tette hozzá.

A friss szakmai eredmények felhasználásával zajló szűrések reményt adnak az örökletes betegségeket hordozó családoknak is: a vizsgálatok segítségével nekik is jó eséllyel születhet egészséges gyermekük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.