Gondoskodnak a szakmájukat elvesztő halászokról

Az invazív vízi fajok ritkításában kaphatnak új feladatot a munkájukat elvesztő halászok.

Vizvári Soma
2020. 10. 20. 14:33
null
Elkezdték a halastavak lehalászását, több száz tonna hal kerül legnagyobb tavunkba Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar Zoltán jobbikos képviselő a parlament keddi ülésnapján napirend előtti felszólalásában azokról a halászokról beszélt, akiknek az Országgyűlés döntésének következtében fel kellett hagyniuk addigi szakmájukkal. Mint mondta: a Jobbiknak alapvetően nem a döntéssel van baja, hiszen az édesvizekben ők is a horgászatot támogatják a halászattal szemben, viszont úgy vélik, hogy nem egy tollvonással kellett volna megszüntetni a halászok megélhetését. Magyar szerint inkább fokozatosan kellett volna kivezetni a halászatot Magyarországról. A jobbikos képviselő azt hangoztatta, a kormány kivárásra játszik a halászokkal, hogy ne kelljen kártalanítania őket, valamint, hogy semmi sem valósult meg azokból az ígéretekből, hogy a szakmájukat elhagyni kényszerülő halászokat hasonló területeken foglalkoztatják.

Farkas Sándor államtitkár válaszában rámutatott, hogy a szóban forgó szigorítás előtt, számtalanszor lehetett találkozni olyan esettel, hogy a halászok a méreten aluli halakat értékesítették különböző piacokon. Arra is emlékeztetett: felajánlották a halászoknak, hogy a különböző horgászegyesületekben aktív tevékenységet végezzenek, ezek az egyesületek azonban nem nagyon akarták foglalkoztatni őket, mert tudták, hogy egy részük azelőtt “tilosban halászott”. Farkas Sándor arról is tájékoztatott: a hetekben tárgyalást kezdeményezett vele egy halászcsapat, akik azzal a javaslattal álltak elő, hogy a Magyar Országos Horgász Szövetséggel együttműködve kiszűrnék az invazív fajokat a vizekből. Az államtitkár beszéde zárásában hangsúlyozta: ez a tárgyalás folyamatban van, ezért jobbikos képviselőtársa türelmét kérte az ügyben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.