Vádemelés az Erzsébet hidat összefújó olasz graffitis ellen

Az olasz graffitis elmondta, hogy amelyik országban járt, mindenhol „alkotott” valamit.

2020. 06. 19. 10:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vádat emelt az illetékes ügyészség az Erzsébet híd budai pillérjét összefújkáló olasz graffitis ellen. Ibolya Tibor, fővárosi főügyész közleménye szerint az illetékes Budapesti I. és XII. kerületi Ügyészség vádiratában büntetővégzés meghozatalát és pénzbüntetés kiszabását indítványozta a graffitissel szemben.

A vádirat szerint a huszonnégy éves olasz állampolgár – miután kábítószert, marihuanát szerzett és fogyasztott – idén január 2-án, a délutáni órákban, az I. kerület, Döbrentei térnél, az Erzsébet híd budai hídfőjének pillérén egy körülbelül húsz négyzetméteres falfirkát fújt fel festékkel. A fiatal férfi a cselekményével kilencvenezer forint kárt okozott. A rendőrség perceken belül intézkedett a falfirkáló ellen.

A külföldi graffitis a bűncselekmény elkövetését elismerte, és elmondta, hogy „szokásból” festette össze a hidat, ugyanis amelyik országban járt eddig, mindenhol összefestett valamit.

A Budapesti I. és XII. kerületi Ügyészség a férfi ellen rongálás vétsége és kábítószer birtoklásának vétsége miatt emelt vádat a Budai Központi Kerületi Bíróságon. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság – tárgyalást mellőzve – büntetővégzésben szabjon ki pénzbüntetést a vádlottra.

A rendőrség nyomozásáról itt olvashatnak.

Szabadságvesztést is kiszabhattak volna a drogos graffitizőre

A Büntetőtörvénykönyv (BTK) 178. §. (6) bekezdése szerint aki kábítószert fogyaszt, illetve csekély mennyiségű kábítószert fogyasztás céljából megszerez vagy tart, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A BTK. 371. § (1) bekezdése szerint aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el. A (2) bekezdés szerint a büntetés vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztés, ha a) a rongálás kisebb kárt okoz, vagy b) a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó rongálást ba) falfirka elhelyezésével követik el.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.