Gulyás Gergely: Az ellenzéknek szembesülni kellene a valósággal

Európai uniós ügyekkel és a gazdaság helyzetével foglalkozott a szerdai kormányülésen a kabinet. A kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt az ellenzéki vezetésű főváros által tervezett behajtás-díjról, a Katona József Színházban történt zaklatási ügyről és az atlétikai vb megrendezése körüli politikai vitáról is.

2019. 11. 21. 10:58
null
Kormányinfó Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság hivatalba lépést értékelte ülésén a kormány – mondta Gulyás Gergely a tegnapi Kormányinfón. A miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: Várhelyi Olivér bizottsági posztja – bővítés és szomszédságpolitika – eddig a legfajsúlyosabb. Arról is szólt, hogy a magyar biztosjelölt elleni támadások hátterében elsősorban a bevándorláspárti és Soros György által támogatott erők álltak. – A magyar kormány sok kompromisszumot kötött, de a bevándorlás kérdésében nincs megalkuvás – szögezte le a tárcavezető. Gulyás Gergely az uniós gazdaság és életforma megerősítésének szükségességét is hangsúlyozta.

A kormány értékelte a magyar gazdaság helyzetét is. – Biztos, hogy 5 százalék körüli növekedésre lehet számítani, ami az EU-n belül a legjobb adat lehet – mondta. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar gazdaság nagy fokú integráltsága miatt az európai negatív hatások kikerülhetetlenek. – A második gazdaságvédelmi akcióterv jövő év első felében bevezetendő intézkedéscsomagja ezt kívánja enyhíteni – tette hozzá.

– Parlamenti gyermeknapot kell tartani, akkor bele lehet ülni különböző székekbe, arra nyitott a kormány – reagált a miniszter arra, hogy megint rendzavarás volt az ellenzék részéről. Jakab Péter (Jobbik) beült a miniszterelnök székébe a szerdai ülésnapon, és a levezető elnök felszólítására sem volt hajlandó visszaülni a helyére. Az országgyűlési törvény és a házszabály szigorítása kapcsán 24 órája tartó parlamenti vitáról azt mondta: az ellenzék obstrukciója ez, mivel a tárgyalt jogszabály változtatása nem drákói, a meglévő szabályok betartatását szolgálják. – Az Egyesült Királyságban akár egy évre is kitilthatják a renitens képviselőt – jegyezte meg.

Gulyás Gergely kérdésre leszögezte: a kormány nem támogatja a fővárosi behajtási-díj, az úgynevezett dugódíj bevezetését, az Demszky Gábor volt főpolgármester hagyatéka, amivel Karácsony Gergely főpolgármesternek kell kezdeni valamit. A dízelautók belvárosból való esetleges kitiltása kapcsán pedig úgy fogalmazott: egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesz Budapest vezetése, döntsék el, hogy mit akarnak. – Nem látok jelenleg jogi eszközt a dízelautók kitiltására – tette hozzá. A Magyar Nemzet kérdésére azt is elmondta, hogy a főváros részéről a behajtási-díj kapcsán nem keresték meg a kormányt, és a két héttel ezelőtti kormányülésen – amelyen Karácsony Gergely főpolgármester is részt vett – sem került szóba a kérdés.

– Ha Budapest nem támogatja az atlétikai vb-t, akkor a kormánynak azt kell megvizsgálnia, hogy vidéken megrendezhető-e az esemény, ha nem, akkor pedig le kell mondani – válaszolta egy kérdésre Gulyás Gergely. A Momentum által az atlétikai stadion felépítése ellen kilátásba helyezett népszavazás kapcsán azt mondta: a kezdeményezőket valószínűleg nem érdeklik a tények, novemberben dönteni kell, országos népszavazásra már nincs idő. – Az atlétikai vb jó üzlet Budapest számára, egy nagy 44 hektáros zöld beruházás, amivel mindenki jól jár, és ma már több CT-berendezés van a fővárosban, mint kerület – szögezte le. Hozzátette: egy választási kampányban lehet hülyeségeket beszélni, de utána szembesülni kellene a megválasztott döntéshozóknak a valósággal.

A Katona József Színházban, Gothár Péter rendező által elkövetett súlyos zaklatás ügy kapcsán a miniszter hangsúlyozta, ki kell vizsgálni, hányan estek szexuális zaklatás áldozatává, a balliberális értelmiségnek pedig ki kell vetnie magából az elkövetőt. A politikus a Kossuth-díj visszavételét az arra erkölcsileg méltatlanná vált művésztől nem tartja lehetségesnek, ezt a visszamenőleges törvénykezés is kizárja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.