Gulyás Gergely: Sikerült megfékezni a második hullámot

Védettséget igazoló okmányt vezet be a kormány. Aki megkapta a második oltást, igényelheti az igazolványt. A lakosság beoltása a háziorvosoknál és az oltópontokon folytatódik. Ma és holnap Budapesten a Szputnyik V vakcinával oltanak. Jövő héten pedig félmillió kínai vakcina érkezik.

Nagy-Kreft-Horváth
2021. 02. 11. 10:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A koronavírus-járvány második hullámát sikerült megfékezni – kezdte heti tájékoztatóját Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón hangsúlyozta, hogy Európában több helyen már a harmadik hullám érkezett el.

Ez Magyarországra is veszélyt jelent, nálunk is rosszabbak a számok az utóbbi pár napban.

Az oltás folyamatos, az egészségügyi dolgozók nyolcvan százaléka kérte a vakcinát, őket be is oltották már, és a szociális intézményeket is átoltották.

A lakosság beoltása a háziorvosoknál és az oltópontokon folytatódik. Ma és holnap Budapesten a Szputnyik V vakcinával oltanak, négy oltóponton. Az AstraZenecával pedig a hatvan év alatti krónikus betegeket oltják.

– Jövő héten minden korcsoportban folytatódni fog az átoltás, mert újabb vakcinaszállítmányok érkeznek

– mondta Gulyás Gergely, aki szerint Magyarország minden uniós lehetőséget igénybe vett, az így lekötött vakcina csaknem tízmillió személy beoltására elegendő, de ezek a vakcinák még nincsenek itt.

– Az orosz vakcinából kétmilliót vettünk, ezzel egymillió embert lehet beoltani, a kínai vakcinából pedig a jövő héten érkezik az első ötszázezer darab – részletezte a miniszter.

Gulyás Gergely rámutatott: további oltóanyaggyártókkal is tárgyal a kormány, mert a szállítás nagyon lassú. Szavai szerint az uniós beszerzéseket bonyolítók hibákat követtek el, ez mára egyértelmű.

– Védettséget igazoló okmány bevezetéséről is döntött a kormány – húzta alá a tárcavezető.

Aki megkapta a második oltást, az igényelheti az igazolványt, melynek érvényessége a vakcina beadásától kezdődik, lejárati ideje pedig egyelőre nem lesz.

Aki átesett a fertőzésen, az a kórházból történő elbocsájtás napjától fog védettnek számítani. Akinek csak teszt mutatta ki a megfertőződését, náluk az első negatív teszt, vagy az első pozitív teszttől számított tíz nap lesz a védettség kezdete. Sokan vannak olyanok is, akiknél semmilyen tünettel nem járt a koronavírus-fertőzés. Ők laborban vérvizsgálaton vehetnek részt, ahol megállapítható, hogy átestek-e a betegségen. – Az érintettek költségtérítéssel juthatnak hozzá az igazoláshoz – tudatta Gulyás Gergely.

Elindult a gazdaságvédelmi akcióterv is.

– Magyarország modernizációja is megvalósul majd a következő években – mondta el a miniszter. Kifejtette: a körforgásos gazdálkodás és a zöldenergia is hangsúlyt fog kapni. Emellett agrár- és vidékfejlesztési stratégiát is elfogadott a kormány a következő nyolc-tíz évre.

Megtörtént a bértámogatások kiutalásának felgyorsítása is.

– A megítélt támogatások 99 százalékát kifizette az állam, és a kérelmek kilencven százalékát pedig el is bíráltuk

– mondta a miniszter, aki megköszönte a kormányhivatalok munkatársainak megfeszített munkáját.

– Az újraindítási konzultáció a Vakcinainfo.gov.hu felületen fog zajlani, itt lehet majd kitölteni a kérdőívet – mondta el Szentkirályi Alexandra. A kormányszóvivő felidézte, hogy tavaly is megkérdezték az embereket arról, mik legyenek a védekezés fő pillérei, így sikeresen tudtunk védekezni.

Gulyás Gergely a gazdaságvédelmi akciótervről azt mondta: a legfontosabb a munkahelyek megőrzése, többen dolgoztak 2020 decemberében, mint egy évvel előtte, mielőtt a koronavírus felütötte a fejét.

A lakásépítések áfáját lecsökkentik, hatmillió forint kedvezményes hitelt ad a kormány a lakásfelújításokra, ebből hárommillió forint nem visszatérítendő.

– Megkezdődik a 13. havi nyugdíjak visszatérítése is – jelezte a miniszter, felidézve, hogy a baloldal elvette a 13. havi nyugdíjat, a kormány azonban visszaadja még a válság közepette is. – A huszonöt év alattiaknak 2022. január elsejétől nem kell SZJA-t fizetni, ez 16 százalékos béremelést jelent. Tízmillió forint kamatmentes hitelt kapnak a kisvállalkozások, hároméves moratóriummal – sorolta az intézkedéseket a tárcavezető.

– Mindenki tisztában van azzal, hogy mi a jelenlegi helyzet, mi az emberek véleményére fogunk támaszkodni most is – fejtette ki Gulyás Gergely az ellenzék lazítási ötleteit érintő kérdésre.

– Rossz időket idéz Fekete-Győr András interjúra – felelte a miniszter az ezt firtató kérdésre. Azt is elmondta: azért volt rendszerváltás, hogy ezek a hangok eltűnjenek a közéletből.

– Régi reflex, hogy a szocialisták ugyanazt látják Brüsszelben, mint anno Moszkvában. Szerintük nem lehet kritizálni az EU vezetését.

Ujhelyi István nyilatkozata komolytalan – tette világossá Gulyás. – Ahol a magyar kormány tárgyalt, ott eredmények is vannak, a bizottság már elismerte a saját felelősségét, Ujhelyinek ez nem sikerült – jegyezte meg a miniszter.

– A kormány elkötelezett az állatvédelem ügye mellett, készül egy átfogó program, aminek a kialakítását a kérdőív eredményei befolyásolni fogják – mondta el az állatvédelmi kezdeményezésről Szentkirályi Alexandra.

Gulyás Gergely válaszolt arra a kérdésre, miszerint igaz-e, hogy hamis információkat terjeszt a baloldal az uniós pénzfelhasználásáról. A miniszter szerint újabb álhírről van szó, mert az ezermilliárdot is elérik a Budapesten zajló fejlesztések. – Az előző hétéves ciklusban elnyert források több mint húsz százalékát kapta Budapest – emlékeztetett, hozzátéve: Budapest a nemzet fővárosa, nem igaz, hogy nem jutottak volna források, és az sem igaz, hogy az lenne a kormány célja, hogy ne jussanak továbbra sem.

A regisztráltak száma meghaladta a kétmilliót, Gulyás Gergely szerint ez a szám sokkal magasabb is lesz még, de

talán májusig is eltarthat, amíg mindenkit beoltanak.

Arra az ötletre, hogy adjanak tízezer forintos utalványt azoknak, akik beadatják az oltást, úgy fogalmazott Gulyás: tizedannyira butaság, mint a Momentum hasonló ötlete. – A vakcinák engedélyezésére minden tagállamnak joga van. A Szputnyik V vakcinát a magyar hatóságok engedélyezték – tette világossá a miniszter.

– A vakcinák közül akkor lehet választani, ha van elegendő. Jelenleg nem ez a helyzet, hiány van az oltóanyagból, azzal oltanak, ami van.

Arról lehet nyilatkozni, hogy valaki kéri-e, vagy sem.

Gulyás leszögezte: a kínai vakcina lényegesebb drágább mint az orosz, tízezer forint felett van egy darab vakcina. Naponta tízmilliárdos kár éri a gazdaságot: bármilyen drágán is tudja a kormány az oltóanyagot beszerezni, az még mindig jobban megéri, mint a károkat elviselni.

– A maszkviselési szabályok lazításáról az önkormányzatoknak kell döntenie

– fogalmazott Gulyás Gergely.

A miniszter elmondta, hogy a kormány az önkormányzatokkal együtt tervezi a fejlesztéseket és a gazdasági helyreállítást. A fővárosi önkormányzat van a legjobb helyzetben, mert a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát bármikor összehívhatja Karácsony Gergely.

– Nem a Miniszterelnökség, hanem a Gundel étterem mondta fel a menzaszerződést, ezért a honvédség fogja üzemeltetni az étkezdét – zárta rövidre a kérdést Gulyás.

– Az USA is elég sok okot adott az aggodalmakra – szúrt oda a miniszter az új amerikai elnök a Klubrádió ügyében való megszólalására reagálva. – A rádió olyan jogsértések miatt hallgat el, melyet ők maguk sem vitattak.

A kormánynak semmi köze a Klubrádió ügyéhez.

– A konzultáció eredménye után tudunk arról dönteni, hogy miként enyhítsünk – erősítette meg Gulyás. Az iparkamarai tagdíjat érintő kérdésre pedig azt mondta, évi ötezer forint szerinte megéri a hatékony érdekképviseletet.

– A klímacélok világosak, a kormány csökkenteni akarja a szén-dioxid-kibocsájtást, és az illegális szemétlerakást is fel fogják számolni – fejtette ki kérdésre válaszolva Gulyás. – Az e célokat szolgáló törvényt újra kell tárgyalni, ha elfogadják, akkor lehet majd a részletekre rátérni – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva a tárcavezető jelezte: egy hete benyújtották az Országgyűléshez a rendkívüli jogrend kilencven nappal történő meghosszabbítását. Az unióban több ország van, ahol szintén a napokban hoztak hasonló döntést. A miniszter arra is kitért, hogy

a kormánytagokat akkor oltják be, amikor befejeződött a hatvan évnél idősebbek oltása, ez alól

kivételt képeznek az idősebb kormánytagok.

Dobrev Klára nyugdíjterveiről Gulyás annyit mondott, hogy amikor Gyurcsány Ferencék kormányon voltak, értékvesztést szenvedtek el a nyugdíjak, csak az IMF-hitelből tudták kifizetni azokat.

– Minden országnak van saját mechanizmusa az oltásra és az engedélyeztetésre. Az látható, hogy az EU-n kívül rengeteg ország már jól áll, sajnálatos, hogy az unió lemaradt ebben a versenyben – mondta el kérdésre válaszolva Gulyás. – A bizottság nem kereste meg a kormányt, a Reuters álhírt terjesztett, amikor erről adott hírt.

– A kormány minden önkormányzatra partnerként tekint – erősítette meg a miniszter. A Veres Pál miskolci példáját érintő kérdésre elmondta, hogy minden együttműködésnek örülnek, Gulyás Gergely is találkozott Veressel. A miniszter örül neki, hogy jó az együttműködés az önkormányzat és a kormányhivatal között. – Jó lenne, ha nem csak hidegháború lenne a magyar politikában – tette hozzá.

– Ahol a baloldal hatalomra kerül, mindenhol leszámolnak a politikai ellenfeleikkel – feszegette egy kérdés a témát, az USA-beli történések kapcsán. Gulyás Gergely elmondta, inkább nem kommentálja az amerikai belpolitikát, de jogi szempontból érdekes kérdésnek tartja a Trump ellen, hivatali ideje után indított impeachmentet. – A kormány sose érezte feladatának, hogy egy szövetségesének belső ügyeit kommentálja – tette hozzá.

– Ha van elegendő oltóanyag, onnantól kezdve mindenki saját felelőssége, hogy él -e az oltással, vagy vállalja a kockázatot – hangsúlyozta Gulyás Gergely. – Nem tartunk a nyitástól, ha van elegendő oltóanyag. A külföldi utazásokról nem született még döntés, de ha valaki be van oltva, akkor a karanténkötelezettségnek nem kell eleget tenni.

Márciustól van esély a lazításra

– mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. – A konzultációtól és az esetszámoktól függ minden – ismételte a miniszter.

– A nagyobb települések iparűzési adójának kompenzációjáról még nem kezdődtek meg a tárgyalások, de már voltak egyeztetések – jelezte Gulyás, aki jövő héten a megyei jogú városok vezetőit is meg fogja hívni magához.

– A vállalkozások bármire költhetik a tízmilliós újraindítási hitelt

– válaszolt az erre vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely.

A Facebook 3,8 milliárd forint adót befizetett, jó irányba halad a folyamat Gulyás szerint. – A szólásszabadság pártján állunk – mondta a miniszter. – Csak az állam korlátozhat, és csak szélsőséges esetekben – tisztázta.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is: az oltóponton derül ki, hogy milyen oltóanyag áll rendelkezésre, ha az Emmi előre tudja, akkor azt jelezni fogja. Erre azonban jelenleg nincs garancia.

– Azt tervezzük, ha nagyobb vakcinamennyiség áll majd rendelkezésre, akkor

szakrendelőkben és kórházakban alakítunk ki oltópontokat, így naponta félmillió embert be tudunk oltani

– mondta Gulyás.

Stumpf István kormánybiztosi kinevezését üdvözölte Gulyás Gergely. – A személyi cserélődések természetesek – mondta kérdésre reagálva a miniszter.

Leszögezte azt is: állami oltás van, az ingyenes, minden ezen kívüli oltás ellenőrizhetetlen.

– Magyarországon az egészségügy kockázat-közösségként működik. Van néhány tízezer potyautas, aki nem fizet, de igényt tart az állami egészségügy szolgáltatásaira. A kormány humánusan jár el a nem fizetőkkel szemben, de aki nem nyújt be fizetéskönnyítési kérelmet, annak érvényteleníteni fogják a TAJ-számát – mondta el a TB-tartozásokra vonatkozó kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. Hozzátette: az érintettek pontos számáról február 15-én tájékoztatnak, a legtöbb elmaradó egyébként vélhetően külföldön tartózkodik, valószínűleg ott fizet egészségbiztosítást.

Beszámolt arról is, hogy a vakcinaszállítások bizonytalanok, de jelenlegi becslések szerint ha minden oltás megérkezik, március végéig kétmillió embert tudnak beoltani. Jelezte ugyanakkor: ezek csak becslések, nem számon kérhető kijelentés.

– A lazítással kapcsolatos nemzeti konzultáció kérdéseit öt-hat napon belül nyilvánosságra hozza a kormány – tudatta a miniszter.

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy a kormány egy szállító repülőgépet vásárolt, ami bármilyen rendkívüli helyzetben használható, például vakcinaszállításra is. – Fontos, hogy egy ilyen gépe is legyen a honvédségnek – szögezte le Gulyás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.