Gyanúsítás várható Erzsébetvárosban

Már csak napok kérdése, hogy a rendőrség közölje az alapos gyanút az első terhelttel az erzsébetvárosi DK-s frakcióvezető irodájában történt áramlopás ügyében. A politikai felelősséget közben továbbra sem akarja vállalni senki.

2020. 11. 13. 6:44
null
A DK-soknak látniuk és hallaniuk kellett a szervert Fotó: Origo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fordulat előtt áll az erzsébetvárosi önkormányzat polgármesteri hivatalában elkövetett áramlopás nyomozása, miután hamarosan megtörténhet az első gyanúsítás.

A hasonló ügyek vizsgálatának folyamatát jól ismerő volt rendőrnyomozó szerint az ügy kirobbanása óta eltelt idő valószínűleg elegendő volt ahhoz, hogy a rendőrök ­jogszerűen megállapítsák, kivel lehet az alapos gyanút közölni.

A rendőrség a kérdéseinkre a szokásosnál is kevesebb információt közölt: „A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda feljelentés alapján lopás gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség az eljárásról bővebb tájékoztatást nem ad” – közölte az ORFK Kommunikációs Szolgálat sajtóügyelete az alábbi kérdéseinkre: „Az erzsébetvárosi önkormányzatnál folyt bitcoinbányászattal kapcsolatos, ismeretlen tettes ellen áramlopás miatt az NNI-n indult nyomozásban sor került-e már tanúkihallgatásokra, illetve van-e már gyanúsítottja az ügynek? Ha igen, közszereplő?” Ez utóbbi kérdés azért lényeges, mert

a bitcoinbányászáshoz használatos speciális számítógépet üzem közben a Demokratikus Koalíció (DK) kerületi erős embere, Borka-Szász Tamás DK-s frakcióvezető, pénzügyi és kerületfejlesztési bizottsági elnök irodájában találták meg a rendőrök.

Eddig senki nem cáfolta azt a korábbi értesülésünket, hogy a feljelentést azután tette meg egy vélhetően polgármesteri hivatali dolgozó, hogy rádöbbent, ugrásszerűen megnőtt az áramfogyasztás, amit közpénzből fizetnek, a fokozott áramfogyasztás pedig egyértelműen Borka-Szász Tamás irodájához volt köthető. Borka-Szász a házkutatás napján, amikor a nyomozók elvitték a bitcoinbányász-gépet, lemondott minden tisztségéről és kilépett a DK-ból is, ám a bűncselekmény még akkor történt, amikor politikusként közszereplő volt. Így, ha a napokban meggyanúsítják, ugyanúgy közölhető a neve, mint amikor még ténylegesen politikus volt.

A DK-soknak látniuk és hallaniuk kellett a szervert Fotó: Origo

Mivel a rendőrség nem válaszolt érdemben a kérdéseinkre, azt sem tudhatjuk, hogy megkezdődtek-e a tanúkihallgatások. Korábban írtunk arról, hogy a csepeli MSZP-ből a DK-hoz igazolt Borka-Szász Tamás és Niedermüller Péter volt MSZP-s, most DK-s politikus kihallgatása biztosra vehető, ám várható Oláh Lajos, a térség DK-s országgyűlési képviselőjének beidézése is.

A Borka-Szász irodájában tartott egyeztetéseken több politikus is rendszeres résztvevő lehetett, így látniuk kellett a sarokban, egy fakeretben, nagy zajjal működő számítógépet. A polgármesternek politikai felelőssége mindenképpen van, az önkormányzat és a hivatal törvényes működéséért ő felelős, az irodában pedig köztörvényes bűncselekmény történhetett.

Borka-Szász, ha ő telepítette és használta a kriptovaluta-bányászó szervert, várhatóan elkövetőként lesz gyanúsítottja az ügynek, ha az irodát átadta másnak ilyen célra, akkor bűnpártolóként fog szerepelni az eljárásban. A polgármestertől tudjuk, hogy a büntetőeljárástól függetlenül belső vizsgálatot rendelt el a történtek tisztázására.

A politikai felelősséget közben továbbra sem akarja vállalni senki. A DK vezetésének hetekkel ezelőtt feltett kérdéseinkre azóta sem érkezett válasz. Így arra sem feleltek, van-e arról tudomásuk, hogy Borka-Szász Tamáshoz hasonlóan más párttársuk is ­bitcoinbányászatból egészítette volna ki a jövedelmét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.