Gyárfás és Portik kapcsolata ellentmondásos

Tovább faggatták Gyárfás Tamást a Portik Tamáshoz fűződő kapcsolatáról a Fővárosi Törvényszéken.

Magyar Nemzet
2020. 11. 03. 19:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tizennégy szerkezeti egységre bontott vádirat utolsó, tizennegyedik részéről faggatták kedden a Fővárosi Törvényszéken Gyárfás Tamást.

Ismert, az egykori médiaproducert – ma még – nemzetközi sportvezetőt üzleti ellenfele, Fenyő János meggyilkoltatásával vádolja a Fővárosi Főügyészség. A vád lényege szerint Gyárfás előbb megbízta Tasnádi Pétert, hogy ölesse meg Fenyőt, a megbízási díjat ki is fizette, majd miután Tasnádi nem lépett, felbujtotta Portik Tamást ugyanerre. Portik a szlovák bérgyilkossal, Jozef Roháccsal meg is ölette Fenyő Jánost. Rohác más gyilkosságok mellett Fenyő megöléséért kapott életfogytiglani fegyházat. Abban a perben Portik is vádlott volt, de nem Fenyő, hanem az Aranykéz utcai robbantás kapcsán mint felbujtó, végül Boros Tamás megöletéséért kapott 13 év fegyházat. Ezzel és a Pisztás-gyilkosság miatt kapott 15 évvel együtt összesen 28 éves jogerős ítélete van. Az új bizonyítékok hatására Portikot perújításban vádolják Fenyő megöletésével, amit a vád szerint Gyárfás felbujtására követett el, a perújítást azonban egyesítették Gyárfás Tamás peréhez. Amíg Gyárfást tesz vallomást, addig Portik nem lehet jelen, és mivel kedden jövő hétre napolták – a csütörtökre kiírt tárgyalás elmarad – Gyárfás további meghallgatását, idén várhatóan már nem is kerül sorra.

Folytatódik Gyárfás Tamás (fotónkon) – és Portik Tamás – pere, akiket Fenyő János megg­yilkoltatásával vádolnak. Gyárfás Portik távollétében folytatta vádlotti vallomását.
Fotó: Kurucz Árpád

Portik zsarolta Gyárfást?

Póta Péter bíró szóba hozta, hogy Gyárfás Tamás egy 2005. július 27-i vallomásában csak Tasnádiról beszélt, Portik kapcsán viszont hallgatott – miközben Portik Gyárfás szerint a Fenyő-gyilkossággal zsarolta. A tárgyaláson többször is visszatért ez a momentum. A bíró felvetette: ha Gyárfás ártatlan, és Portik a Fenyő-gyilkosággal próbálta zsarolni, akkor ezt miért nem fedte fel a hatóság előtt? Gyárfás szerint ő az ügyvédeire hallgatott, és csak a nyomozók kérdésére válaszolt.

A bíró felidézett egy mondatot a Portik által titokban felvett hangfelvételekből, miszerint „Na, de évekig te bérelted egyedi áron a házamat” mondta a hangfelvételen Gyárfás. Póta megkérdezte, hogy miért adott egyedi árat Gyárfás Portiknak? A vádlott ismét hosszas magyarázásba kezdett, de végül azt mondta, hogy ez csak egy szófordulat volt. – Csak bedumáltam a palinak, hogy te egyedi árat kaptál – mondta végül a bírónak Gyárfás.

Nem akart ütközni Portikkal

Gyárfás a Portikkal való viszonyáról szólva kijelentette: soha nem adott neki pénzt, viszont nem akart ütközni vele. Póta Péter szerint ez utóbbinak ellentmond, hogy például korábban nem segített Portiknak – annak kérése ellenére – az Energol-ügyben.

Tudta-e Portikról, amikor a bérlője volt, hogy bűnöző? – szólt a következő kérdés. Gyárfás homályosan arra utalt, hogy sejtett valamit, de tudni nem tudott semmit. Mint mondta, „normális” ember nem őrzi így a házát, nem kamerázza fel és nem használ elektromos kerítést, mint azt Portik tette.

Egy korábbi kép az egykori olajos bűnözőről, aki 28 éves jogerős büntetését tölti
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

„Pénzt nem adsz soha, de másban, ha tudsz, segítesz” – mondta az egyik felvételen Portik. „Miben tudok segíteni?” – kérdezte Gyárfás. Póta szerint furcsa, hogy hét év távollét után miért nem utasította el Portik kérését? (A felvétel az első vagy a második volt Portik Magyarországra való visszatérése után, miután hét évig szökésben volt az igazságszolgáltatás elől.)

Gyárfás többnyire azzal védekezett, hogy számos dolgot inkább ráhagyott Portikra, nem akart vele ütközni, féltette a maga és mások testi épségét.

Miközben a vádlott igyekezett bizonygatni, hogy távoli a kapcsolata Portikkal, kiderült, hogy Bárándyval (nem derült ki, hogy Péterről van-e szó, valószínűleg az idősebb, Bárándy György lehetett – szerk.) egyeztetett, hogy Portiknak segítségre lehet szüksége, és ajánlotta őt neki. – Szóltam Bárándynak, hogy fogadja – mondta Gyárfás.

Póta Péter felidézte: Druszámnak hívja Gyárfást Portik; illetve mentorának hívja, aki „vigyáz rám”. Póta: Miért hívja magát mentornak? Gyárfás úr, ön nem is kérdezett vissza – furcsállta a bíró.

Gyárfás így válaszolt, felidézve Portik korábbi szavait (több idézet különböző beszélgetésekből):

Portik: „Ahogy akarod, én száz százalékig jobban bízok benned, mint ha élne az anyám…”

Portik: „Én azt gondolom, én annyi és olyan vagyok hozzád, mintha a fiad vagy az öcséd lennék”

Portik: „Jó, gazdám vagy akkor. Gazdám. Jó így?”

Fia, gazdája, öccse, anyja – több mindennek is nevezte. Hol támadott, hol behízelgett. Ez a módszere volt, Gyárfás szerint ennek nincs jelentősége.

– 2005. június 27-én miért nem említette Portik nevét egy tanúként kihallgatáson? Ott lett volna a lehetőség mindenről beszámolni. Miért nem mondott el mindent? – zudította rá a vádlottra a bíró a kérdéseket.

Gyárfás nem beszélt Portikról annak ellenére, hogy kihallgatói megeskették előtte, hogy mindent feltár. A vádlott szerint azonban akkor Portiknak nem volt a köze feltett kérdésekhez.

– Miért nem említette, hogy Portik meg akarta vádolni azzal a kettejük közötti beszélgetéseken, hogy ő bujtotta fel Fenyő meggyilkolására? Hiszen tisztázni akarta magát. Ezeket ebben a kihallgatásában meg sem említette – jött a bírótól az újabb kérdés.

Gyárfás csak annyit mondott rá, Tasnásdiról kérdezték ezen a beszélgetésen.

– Azzal, hogy nem beszélt róla, mentette Portikot. Miért? – szúrta közbe Póta Péter.

– Azt éreztem, hogy ez a pali engem be akar kebelezni, rám akar szállni, hogy zsarolhatóvá tegyen – válaszolta Gyárfás.

– Miért fogadta el az ügyvédi tanácsot, hogy ne beszéljen Portik Tamásról? – kérdezte a bíró a 2005-ös vallomással kapcsolatban. – 2017-es vallomásában beszélt Portikról. Elfelejtette, hogy Portik ki akarta mondatni, hogy ő az évszázad bűncselekményének a megbízója? Miért nem beszélt a beszélgetések tartalmáról?

„Be akart szorítani engem” – mondta 2017-ben Portikról Gyárfás.

A vádlott ezúttal nem tudott világos választ adni erre a kérdésre, azt mindenesetre elmondta, hogy Portik rá akart csimpaszkodni.

Szövetségben Gyárfás és Portik?

Ezután a bíró arra volt kíváncsi, hogy milyen szövetség alakult ki Portik és Gyárfás között.

2004. szeptemper 5-i hanganyag.:

Gyárfás: …„Amikor te mögém álltál.”

Portik: „szövetségbe vagy mögéd álltam”.

– Milyen körülmények között, miért, mikor állt mögé. „Más mögé is állhattam volna, de én melletted döntöttem” – mondta Portik a felvételen. – Mi volt az a cselekménysorozat, amelynek kapcsán mögé állt? – kérdezte a bíró. Portik trükközött, hogy neki választani­a kellett, hogy ki haljon meg.

– Mikor és milyen körülmények között állt maga mögé? – szegezte a kérdést a bíró a vádlottnak.

– Féltem attól, hogy elzavarjam.

– így Gyárfás.

– Ha félt, akkor miért utasította el azt a kérését, hogy az Energol ügyben segítsen? – kérdezett vissza Póta Péter.

– Féltem Tasnáditól is, de nem vettem fel Szűcs Dórát a Nap TV-hez – mondta erre Gyárfás

– Ezekkel az emberekkel szemben miért nem kérte Horn Gyula és magas rangú rendőrök segítségét?

– érdeklődött a bíró.

Gyárfás erre nem válaszolt egyenesen, hanem arról beszélt, ütközik ilyen emberekkel, de mégsem tett eleget a kéréseiknek – amiben van némi ellentmondás, mindenesetre nyíltan nem valóban nem utasította el őket.

Valóban ellentmondásosnak tűnik Gyárfás kapcsolata Portikkal.

A hangfelvételek nem igazolják a vádat?

A vádlott azt igyekezett hangsúlyozni, hogy a hangfelvételek – bár ezt nem tette hozzá, az ellentmondások ellenére – az ő verzióját támasztották alá, vagyis azt, hogy nem bujtotta fel Portik Tamást a gyilkosságra, hiszen a felvételeken több tucatnyi alkalommal letagadta ezt.

Amikor a nyomozó rákérdezett Gyárfás egyik tanúkénti kihallgatásán – még a hangfelvételek napvilágra kerülése előtt –, hogy említette-e Portik Gyárfásnak, hogy neki (azaz Portiknak) van-e köze Fenyő halálához. Gyárfás kategorikusan kijelentette: nem. A bíró mindezt azért tette szóvá, mert a 2000-es évek közepén készült hangfelvételeken Portik úgy hivatkozik saját magára mint közvetítőre, akinek köze volt a gyilkossághoz.

Gyárfás először azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy valószínűleg figyelmetlen volt, de felhívta arra is Póta Péter figyelmét, hogy Portiknak vannak ellentétes kijelentései is a hangfelvételeken, vagyis arról is beszélt, hogy semmi köze nem volt a Fenyő-gyilkossághoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.