Gyermeke anyját akarta megölni egy 17 éves fiú

A szakértők szerint a nagyobb ünnepeken, családi összejöveteleken derül fény a legtöbb családon belüli erőszakra. Az erőszak elkövetői az ital hatására a rokonok, ismerősök előtt sem tudják fékezni magukat.

Végh Attila
2021. 04. 04. 11:32
ORFK
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emberölés előkészületének vádjával fejeztek be április 3-án a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói egy fiatalkorú férfi ellen indított büntetőeljárást. A 17 éves gyanúsított ittasan támadt rá gyermeke szintén 18 év alatti édesanyjára. A nyomozás során beszerzett bizonyítékok alapján a bántalmazó férfi hónapok óta terrorizálta a fiatal nőt, aki nem mert segítséget kérni sem családjától, sem a rendőrségtől. A családon belüli erőszak áldozatainak ma már rengeteg lehetőségük van az azonnali segítség kérésére is. A rendőrség őrizetbe veheti az erőszakoskodót vagy gyorsított eljárásban akár egy óra alatt hozhat ideiglenes távoltartási végzést.

Fotó: Police.hu

2021 első napján, késő este érkezett bejelentés a kunszentmiklósi rendőrkapitányságra, amely szerint Tasson egy 17 éves fiú bántalmazta szintén fiatalkorú élettársát. A rendőrök azonnal a megadott címre mentek, ahová a fiatal férfi és párja – öt hónapos gyermekükkel együtt – rokonlátogatásra érkeztek. A férfi akkor már két napja folyamatosan ittas volt, összeveszett gyermeke anyjával, akire a vita hevében rá is támadt. Megragadta a fiatal nő nyakát, megtépte a haját és csak az egyik rokon közbelépésének köszönhetően hagyta félbe a bántalmazást. A férfi egy kést is magához vett, amellyel meg akarta támadni párját. A rokonok ekkor kimenekítették az anyát és gyermekét a házból, a gyanúsítottat pedig lefogták. A sértett az előző bántalmazás során könnyebben megsérült. A részegen őrjöngő fiatal apát a járőrök elfogták, csak bilinccsel és testi kényszer alkalmazásával tudták lecsillapítani.

A kiérkező rendőrök fogták el a késsel fenyegetőző fiatal apát Fotó: Police.hu

A 17 éves bántalmazót őrizetbe vették, emberölés bűntett előkészülete miatt folytatták le a nyomozást. A tanúkihallgatások és a bizonyítékok arra utaltak, a férfi a késsel súlyosan megsebesíthette volna élettársát. A jelenleg is letartóztatásban lévő gyanúsítottra legalább tízévnyi börtönbüntetés vár, valamint nem veheti fel a kapcsolatot sem a gyermeke édesanyjával, sem a gyermekével.

A nyomozás során beszerzett bizonyítékok szerint az elkövető ezzel a késsel akarta megsebezni élettársát
Fotó: Police.hu

Hartányi Rita szociális munkás a Magyar Nemzetnek elmondta, a legtöbb családon belüli, kapcsolati erőszakra a nagyobb családi ünnepeken, karácsonykor, szilveszterkor és újév napján, húsvétkor, névnapokon derül fény, amikor a bántalmazó már mások előtt is erőszakosan lép fel élettársa, felesége sérelmére. A nők többsége szégyelli a bántalmazást, illetve félelmében nem mer segítséget kérni. A szakértő szerint a legtöbb kapcsolati erőszaknál a drog vagy az alkohol is szerepet játszik.

Ma már a családon belüli erőszak áldozatává vált nőknek a korábbiaknál jelentősen több lehetőségük van a segítségkérésre. Amennyiben valaki bántalmazás, szóbeli, lelki, fizikai, szexuális vagy gazdasági erőszak áldozata, joga van a segítséghez. A bántalmazott segítséget kaphat a rendőrség mellett a Gyermekjóléti Központ és Családsegítő Szolgálattól, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat ingyenes segélyvonalán a 06-80/205-520 telefonszámon, illetve elektronikus levélben [email protected] címen. A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület a 06-80/505-101 telefonszámon érhető el hétköznapokon, illet a szervezet honlapján levő elérhetőségen is lehetséges segítséget kérni. A Nőkjoga.hu és a http://bantalmazas.hu/szervezetek oldalakon pontos leírást kaphat arról, hol, kitől, milyen segítséget kérhet. Éjjel-nappal hívható az Áldozatsegítő Szolgálat a 06-80/225-225 számon, a kormány által kezelt Igazságügyiinformációk.kormány.hu/áldozatsegítő-szolgálat oldalon is pontos információkat kaphatnak lehetőségeikről a bajba jutottak.

Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Ha valaki úgy érzi, hogy ismerőse vagy hozzátartozója sérelmére bűncselekményt, szabálysértést követnek el, haladéktalanul hívja a rendőrséget a 112-es – ingyenesen hívható – segélyhívó számon vagy tárcsázza az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat 06-80/205-520-as krízisvonalát. Ha úgy érzi, hogy azonnali segítséget nem igényel jelenlegi helyzete, de fenyegetve érzi magát, tegyen feljelentést bármelyik rendőrkapitányságon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.