Gyöngyösi: Vona elvárta a listázást

Vona Gábort tette felelőssé 2012-es, a zsidók listázását javasló felszólalásáért Gyöngyösi Márton, aki szerint ő nem is akart erről beszélni, azt a volt pártelnök erőltette. A Jobbik frakcióvezetője a Válaszonline.hu oldalnak adott interjújában azt is elmondta, pártja sosem volt antiszemita, erre az érzésre tudatosan játszottak rá 2006-tól kezdve.

Gabay Dorka – Baranyai Gábor
2019. 02. 20. 12:11
Gyöngyösi Márton; Vona Gábor
A politikus állítja, az ötletet is az exelnök (jobbra) adta Fotó: MTI/Beliczay László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Vona Gábor ragaszkodott ahhoz, hogy a kettős állampolgárságról szóló rész legyen benne az általam feltett azonnali kérdésben – állította Gyöngyösi Márton, aki ezzel új megvilágításba helyezte 2012-es, a zsidók listázásáról szóló parlamenti felszólalása hátterét. A Jobbik frakcióvezetője a Válasz­online-nak adott interjújában az eddigi „rossz megfogalmazás” kifogás helyett most egyértelműen a korábbi pártelnököt tette felelőssé felszólalásáért.

– Még csak nem is nekem jutott eszembe – mondta a jobbikos politikus, aki most beszélt először arról, hogy a Gázai övezetben folytatott izraeli bombázás kapcsán intézett azonnali kérdést a külügyminiszterhez. – Vona szólt bele, hogy a pár nappal korábbi tüntetésen elmondott pontjaiból az a kettős állampolgáros követelés mindenképp szerepeljen a felszólalásomban. Mondtam, hogy ez nagyon nem vág ide, […] Gábor viszont ragaszkodott hozzá, és ő volt a pártelnök, a frakcióvezető.”

Az interjúban Gyöngyösi elismerte azt is, a zsidózásra nem pusztán a gázai konfliktus adott okot, az „az akkori Jobbikból is következett”. Arra a felvetésre, hogy Karácsony Gergely egy tévéműsorban azt mondta, listázó felszólalása nem nácizmus, Gyöngyösi úgy reagált: Vona nem állt ki mellette úgy, mint Karácsony.

A Jobbik elnökhelyettese arra is kitért, hogy „tudatosan játszott rá az antiszemita és rasszista érzésekre a párt, amely 2006-ban szubkulturális mozgalomként kezdett terjeszkedni”. Gyöngyösi Márton szerint ez nem jelenti azt, hogy a Jobbik egy rasszista, antiszemita politikai közösség lett volna, csak felismerték és meghaladták ennek pusztító voltát.

A politikus állítja, az ötletet is az exelnök (jobbra) adta
Fotó: MTI/Beliczay László

Elismerte, a rétegpárti politizálás hozott sikert számukra, „de óriási veszély, hogy kizárólag egy szubkultúra igényeit akarja kielégíteni. Hogy tehát ezt a hozzáállást akkoriban a politikai racionalitás, a számítás vagy pedig a meggyőződés hajtotta, azt embere válogatta párton belül.” Vagyis a Jobbik – miként az elnökhelyettes fogalmazott – „negatív érzelmek felkorbácsolására alapozta politikáját”, az elvek helyett. Lapunk szerette volna megtudni, Vona Gábor mit szól ahhoz, hogy kilenc év elteltével ő lett Gyöngyösi felszólalásának bűnbakja, illetve hogy miért játszott rá az antiszemita és rasszista érzésekre a Jobbik, de a volt elnök nem kívánt reagálni az elmondottakra.

Közben kedden újabb felvétel került elő. A „zsidó- és cigánykérdés” volt a témája annak a 2010-es miskolci lakossági fórumnak, melyen – egy újabb hangfelvétel szerint – Pörzse Sándor, a Jobbik volt országgyűlési képviselője dehonesztálóan beszélt a zsidókról. Pörzse felszólalásában azt mondta: „Két kérdést nem lehet megkerülni, a zsidókérdést és a cigánykérdést, ha ezt a két kérdést a politika megkerüli, akkor az én gyerekem, az ön gyereke helyett Rosenstein gyerek fog állást kapni 15 év múlva.” A találkozó házigazdája Jakab Péter, a párt mostani frakcióvezető-helyettese volt, aki láthatóan jót mosolygott Pörzse szavain. Jakab egyébként egy másik lakossági fórumon a Pride nevű homoszexuális felvonulást „buziparádénak”, a résztvevőket pedig „aberráltnak” nevezte.

A Magyar Hangot nem zavarják Pörzse antiszemita kijelentései, így továbbra is tagja marad a lap szerkesztősé­gében előállított Kötöttfogás című műsornak – derült ki a médium főszerkesztőjének, György Zsombornak a lapunk kérdésére közölt, a Facebook-oldalán is közzétett válaszából.

– A Jobbiknak nincsenek en bloc antiszemita megnyilvánulásai – így reagált Szilágyi György Jobbik-szóvivő a pártot érintő antiszemita nyilatkozatokra. Mint mondta, Jakab a 2010-es hangfelvételek óta megváltozott, esete nem hasonlítható össze Szávay Istvánéval, aki egy közelmúltbeli, a politikus szerint is vállalhatatlan eset miatt volt kénytelen visszaadni orszá­ggyűlési mandátumát. – Gyöngyösi egy mindenkitől elvárható, átláthatóságot biztosító kezdeményezést tett, Bencsik János pedig egy amerikai zsidókról készült tanulmányt ismertetett, mindezek nem befolyásolják a nagy ellenzéki összefogást – fogalmazott Szilágyi György.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.