Gyorsabb, egyszerűbb és magyar koronavírusteszt jöhet

Új diagnosztikus eljárás (új koronavírusteszt) tesztelésében vett részt a Semmelweis Egyetem (SE), az egylépéses PCR-teszt gyorsabban és egyszerűbben mutatja ki a koronavírust – tájékoztatta az orvosegyetem szerdán az MTI-t.

Forrás: MTI2020. 10. 07. 12:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vásárhelyi Barna, a Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézetének igazgatója a közlemény szerint elmondta: az új koronavírusteszt a klasszikus PCR-vizsgálat a mintából kivont vírus RNS-kimutatásán alapul – írja az MTI.

Az RNS-kivonás időigényes, több órán át tartó költséges folyamat, reagens és külön ezzel foglalkozó szakember kell hozzá. Ráadásul a gyártó cégek gyakran nem képesek megfelelő mennyiségben és időre szállítani a reagenst – tette hozzá.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Éppen ezért óriási szükség van olyan tesztre, amelyhez nem kell kivonni az RNS-t, hanem közvetlenül a levett mintából kimutatható a vírus – mutatott rá. Vásárhelyi Barna közölte: az új fejlesztésű, egylépéses RT-PCR-tesztet kipróbálták, és a kapott eredmények teljes mértékben megegyeztek a klasszikus PCR-vizsgálatok eredményével – számolt be a a koronavirus.gov.hu.

A közlemény idézi Merkely Béla rektort, aki szerint az új, magyar fejlesztésű teszttel végzett vizsgálatok gyorsabban adnak eredményt, kisebb szakember-kapacitását kötnek le és várhatóan költséghatékonyabbak, ezért az SE növekvő számban használja majd ezeket a teszteket a jövőben.

Az új diagnosztikus eljárás tesztelésében Magyarországról a Semmelweis Egyetem vett részt.

Amint arról a Magyar Nemzet is hírt adott, az AzureSeq nevű tesztet a magyar tulajdonú molekuláris diagnosztikai cég, az Omixon Biocomputing Kft. – a kaliforniai SeqOnce Biosciencesszel együttműködve – fejlesztette ki, és kizárólagos forgalmazási jogokkal rendelkezik Európában, a Közel-Keleten és Afrikában.

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint mindenhol van elegendő koronavírusteszt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.