Gyorsan gyűlnek az ajánlásai a Fidesz-KDNP jelöltjeinek

Már 16 fővárosi kerületben révbe értek a kormányzó pártok aspiránsai, és leadták az önkormányzati választási induláshoz szükséges aláírásokat. Közben a jelek szerint megbukott az ellenzék egy az egy elleni stratégiája, mert a tízezernél több lakosú 169 település közül csak 31-ben sikerült közös jelöltet állítaniuk a kormánypártok ellen.

2019. 08. 27. 6:30
null
Nincs nagy tülekedés a szivárványkoalíció standjainál Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosi kerületek több mint felében már összegyűlt a szükséges számú aláírás a kormányzó pártok polgármester- és egyéni önkormányzati képviselőjelöltjeinél – értesült a Magyar Nemzet. Lapzártánkig 16 kerület aspiránsai adták le íveiket, így már csak az I., V., VII., XIII., XVII., XVIII., valamint a XX. kerületben várják a kormánypárti támogatók aláírását.

A Fidesz–KDNP az ország több pontján is leadta már a jelöltséghez szükséges íveket. Így tett Vári Attila, a két párt és az Összefogás Pécsért Egyesület aspiránsa is tegnap a baranyai megyeszékhelyen. A korábbi kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó elmondta: az induláshoz szükséges ötszáz támogató aláírás több mint négyszeresét gyűjtötte össze, kevesebb mint két nap alatt.

Nincs nagy tülekedés a szivárványkoalíció standjainál
Fotó: Havran Zoltán

Nagykanizsán is a szükségesnél több aláírást gyűjtöttek a kormánypártok helyi jelöltjei. Balogh László polgármesterjelölt azt mondta, a tíz képviselőjelölt és a polgármesterjelölt nyilvántartásba vételéhez szükséges aláírásokat már szombat délutánra összegyűjtötték.

– A polgármesteri jelöltséghez szükséges háromszáz helyett több mint ezer szignót sikerült összegyűjtenünk – jelezte. Új lendületet, párbeszédet, elkötelezett munkát és számonkérhetőséget ígér a helyi választóknak Klausmann Viktor, a Városom, szeretlek Egyesület és a Fidesz–KDNP közös polgármester-jelöltje Gyöngyösön. Klausmann Viktor ezt sajtótájékoztatón jelentette be, miután elsőként a kormánypártok és a helyi civil szervezet jelöltjei adták le ajánlásaikat. Rámutatott: Heves megye minden nagyobb városa látványos fejlődésnek indult az elmúlt években, miközben Gyöngyös e téren háttérbe szorult, ezért kell a meglévő értékeket megtartva jó irányba állítani a várost.

Az ellenzéki szivárványkoalíció részéről tegnap Dudás Róbert, a Heves megyében együttműködő pártok közös megyei közgyűlési elnökjelöltje arról beszélt, politikai kultúra- és szemléletváltásra készülnek a megyében. Kiemelte: a közgyűlési listaállításban az összes ellenzéki erő együttműködik, létrejött a teljes körű összefogás, ami azt bizonyítja, hogy az érintett pártok felülemelkedtek az egyéni és pártérdekeken.

Dudás szavaira reagálva a Heves megyei közgyűlés Fidesz–KDNP-s elnökjelöltje azt mondta, komolytalan az ellenzéki pártok összefogása, amely semmi egyéb, mint egy politikai akció. Juhász Attila Simon szerint a közös listaállítás célja, hogy a megyei közgyűlésben vagy akár az érintett településeken megpróbáljanak többséget szerezni, illetve pozíciókhoz jutni, hogy azután onnan támadhassák a kormányt, de semmiféle „komolyan vehető” programmal nem rendelkeznek.

Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke arról beszélt tegnap a köztévében, hogy megbukott az ellenzék egy az egy elleni stratégiája, mert a tízezernél több lakosú 169 település közül csak 31-ben sikerült ezt a felállást megvalósítaniuk.

– Az ellenzék célja az volt, hogy az összes ilyen településen közös polgármesterjelöltet állítson, de csak 53 helyen van egyáltalán bármilyen ellenzéki együttműködés, ami kevesebb mint harminc százalék. Ezzel szemben a kormánypártok elérték célkitűzésüket, hogy az ország négyötödében lehessen fideszes polgármesterre szavazni: 9,8 millióból ugyanis 7,8 millióan olyan településen laknak, ahol indul fideszes polgármesterjelölt az önkormányzati választásokon – emelte ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.