Gyurcsány felmentést adott a Jobbiknak

Merjünk hazafiak lenni! címmel tartott évértékelő beszédet szombaton egy fővárosi szállodában Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke ezúttal mellőzte a trágár kifejezéseket, és kíméletes jelzőkkel illette a miniszterelnököt is.

Magyar Nemzet
2019. 02. 11. 9:45
null
Hazafias kötelességnek nevezte a lázadást a pártvezető Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lázadás hazafias kötelesség azok számára, akik torkig vannak a rendszerrel – jelentette ki szombaton a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke évértékelő beszédében Budapesten. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: aki magyar hazafiként akar élni, annak ebben a világban lázadnia kell. Helyesen lázadt az a bíró, aki nem volt hajlandó elítélni a hajléktalanokat, és helyesen lázadnak azok az orvosok és nővérek, akik otthagyják az „iszonyatos állapotban” lévő Honvédkórházat, és inkább kiállnak a nyilvánosság elé – hangoztatta.

Elismerte, igazuk van azoknak, akik arról beszélnek, hogy „bonyolult a múltja” a most összefogni igyekvő pártoknak. „Kevésbé érdekel az út, mint a cél!” – jelentette ki erről. Gyurcsány Ferenc gyakorlatilag felmentést adott a Jobbiknak, amikor úgy fogalmazott, nem kívánja senkitől, hogy szeplőtlenül érkezzen ebbe a küzdelembe, céljuk ugyanis egy európai, demokratikus és polgári Magyarország létrejötte. Ennek megvalósulása után pedig az ezért közösen küzdők demokratikus körülmények közötti vitában tisztázhatják nézetkülönbségeiket.

Hazafias kötelességnek nevezte a lázadást a pártvezető
Fotó: Katona Vanda

A DK vezetője ezt azzal vetette össze, hogy jelenleg „autokratákkal, diktatúraépítőkkel és hazafiatlan gazemberekkel” állnak szemben. Gyurcsány Ferenc elmondta, szurkolt az Audi gyárában sztrájkoló dolgozóknak, szurkol a Magyar Tudományos Akadémiának, ahogyan korábban a CEU-nak is szurkolt. Ugyanis aki bezár egy egyetemet, az lakatot tesz a holnapra, Orbánék pedig bezártak egy egyetemet – jelentette ki.

Képviselni kellene a gyermekeink, unokák érdekeit is, mert az a kormány, amelyik elhazudja a jelent és elcsalja a jövőt, az elárulja a népét – érvelt. Az Orbán-kormány politikai értelemben lehet, hogy sikeres, de történelmi értelemben gyalázatos és bukásra van ítélve – hangsúlyozta. Megfogalmazása szerint Orbán Viktor nem a menekültek ellen, hanem azok érkezéséért harcol. A kormányfő azért küzd, hogy az emberek féljenek, mert a félelem egyben tart egy közösséget, attól függetlenül, hogy az a közösség vereségre van ítélve – jelentette ki.

Az évértékelő végére egy baki is becsúszott. Mikor politikustársai felálltak az első sorban, és elindultak a színpadra, Gyurcsány még közel volt a mikrofonhoz, így hallatszott, mikor mondja: „Lesz itt valami zene. Ja…, a Himnusz jön.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.