Gyurcsány-párti átszervezés Kispesten: 27 százalékos sarc a kereskedőknek

Huszonhét százalékkal növekedett meg a kispesti vállalkozók a bérleti díja, mert a baloldali önkormányzat vagyongazdálkodási cége a DK-s polgármester javaslatára egybeolvadt a Gazdasági Ellátó Szervezettel (GESZ). Utóbbi cég a korábbi gyakorlattal ellentétben áfával terhelt számlát küldött ki a bérlőknek. Mint kiderült: a piaci kereskedők kilencven százaléka nem tudja visszaigényelni az adót. Dódity Gabriella fideszes frakcióvezető számonkérte a városvezetést a történtek miatt.

2021. 04. 21. 12:38
null
Fotó: Marton Getto
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Kránitz Krisztián volt vagyonkezelő igazgató újabb megmentésének a kispesti kisvállalkozók estek áldozatul” – írta közösségi oldalán Dódity Gabriella, a Fidesz–KDNP helyi frakcióvezetője. A kormánypárti képviselő emlékeztetett: jó ideje többféle variáció is járt már a képviselő-testület előtt az önkormányzati vagyonkezelő és cégstruktúra átalakításáról, mégis, tavaly év végén a kispesti DK-s alpolgármester javaslatára a vagyonkezelőt beolvasztották a Gazdasági Ellátó Szervezetbe, amely így átvette az önkormányzati lakások és üzlethelyiségek kezelését is.

„Ennek az igazgatóhelyettese lett Kránitz Krisztián korábbi vagyonkezelő (Vamüsz) igazgató. Ez a szervezet azonban csak áfás számlát tud kiállítani az üzlethelyiségek és földterületek bérlői számára, így tulajdonképpen 27 százalékkal emelkedett az önkormányzati helyiségek bérleti díja azon kispesti kisvállalkozók számára, akik nem tagjai az áfakörnek, így nem jogosultak visszaigényelni azt. Mindezt a koronavírus kellős közepén”

– magyarázta Dódity Gabriella. E döntés következtében rengeteg vállalkozó 27 százalékkal, azaz bérleti díjának több mint a negyedével fizet majd többet a GESZ-nek.

Gajda Péter polgármester és Kránitz Krisztián, a leváltott igazgató, akit az önkormányzat átmentett a GESZ-be

Fehér István, Kossuth téri zöldséges a kereskedők nevében a Pesti TV-nek azt mondta: a piaci vállalkozóknak a kilencven százaléka nem áfakörös, ami azt jelenti, a kereskedőknek mélyen zsebbe kell nyúlniuk, hogy kifizessék a 27 százalékos áfát, amit vissza sem igényelhetnek.

A zöldségessori kereskedők levelet is írtak minderről a városvezetésnek, akik válaszukban azt írták: sajnálják, a pandémia a gazdaság összes szereplőjét sújtja, idén még biztos az áfakörbe fog tartozni a GESZ.

Dódity Gabriella kiemelte: az ügy kapcsán több tucat kérdést tett fel a baloldali városvezetésnek, köztük azt, mérlegelték-e az átalakítás előtt, hogy ez több kisvállalkozót is hátrányosan érinthet, és készülnek-e valamiféle segítséggel, kompenzációval azok számára, akik amúgy is nehéz helyzetben vannak a koronavírus-járvány miatt. Válaszuk szerint „jelenleg még folyamatban van a pontos számszerűsítése az áfafizetés hatásának, az esetleges kompenzáció lehetőségének”.

„Így sikerült tehát az újabb Kránitz-megmentő akció, ami nem az első. Emlékezetes ugyanis, a Lackner-féle hangfelvételeken Mr. Negyven Százaléknak nevezett Kránitz Krisztián vagyonkezelő menesztéséről még 2019 végén döntött a képviselő-testület, de a baloldal nem hajtotta végre azt. Később Kránitz azonnali hatályú menesztéséről szavaztunk: akkor is a baloldali szavazatok mentették meg őt. Kránitznak idén februárban lejárt volna a vagyonkezelő igazgatói megbízatása, ezért decemberben DK-s javaslatra egyszerűen a GESZ vezetőségébe mentették át őt” – foglalta össze a kormánypárti frakció vezetője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.