Hableány-tragédia: egymillió forintos jutalom a nyomravezetőnek

Egymillió forint nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki a Hableány-katasztrófa utolsó eltűnt áldozatáról tud valamit vagy a holttestet megtalálja. A sétahajó magyar áldozatai után hamarosan kifizetik a hozzátartozóknak a munkahelyi baleset miatt járó kártérítést.

2019. 09. 04. 12:06
null
Speciálisan kiképzett kutyákkal is keresték az eltűnteket Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Családja továbbra is keresi a május 29-én katasztrófát szenvedett Hableány sétahajó utolsó eltűnt áldozatát, s a nyomravezetőnek egymillió forint jutalmat ajánlottak fel. Az eltűnt személy dél-koreai nemzetiségű, 41 éves nő. A baleset idején kék színű, hosszú kabátot, fekete hosszúnadrágot, fehér sportcipőt és szemüveget viselt. A Koreai Köztársaság nagykövetsége azt kéri, hogy aki az eltűnttel kapcsolatban fontos információval rendelkezik vagy megtalálja a holttestet, tegyen bejelentést az ingyenesen hívható Telefontanú zöld számán (+36-80-555-111), a 107 vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén, illetve a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetségén, a [email protected], [email protected] e-mail-címeken vagy a +36-1-462-3080 és a +36-30-550-9922 telefonszámok egyikén.

Speciálisan kiképzett kutyákkal is keresték az eltűnteket
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A Hableányt üzemeltető Panorama Deck Kft. hamarosan kifizeti a hajó magyar áldozatai hozzátartozói számára a kártérítést, ami azért jár, mivel a tragédia üzemi balesetnek minősül. A Magyar Nemzet úgy tudja: a milliós nagyságrendű kártérítéseket a cég a jogilag felelőssé tett személyen, illetve munkáltatóján fogja követelni a büntetőeljárás jogerős befejezése után.

Az eddigi igazságügyi szakértői vélemények és tanúvallomások szerint a Viking River Cruises svájci zászló alatt hajózó Sigyn szállodahajója a szabályokat megszegve előzte az előtte haladó Hableányt, utolérte, maga alá gyűrte és hét másodperc alatt elsüllyesztette. A sétahajón utazó 33 dél-koreai turista és a kétfős magyar személyzet közül csak azoknak volt esélye a túlélésre, akik a felső, félig nyitott fedélzeten tartózkodtak, a hét túlélő turista is közülük került ki. A Sigyn ukrán kapitányát, Jurij Csaplinszkijt letartóztatták, és halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével, valamint segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják. Jelenleg újabb nautikai és informatikai igazságügyi szakértői vélemények készülnek, azok ismeretében várhatóan novemberre lezárulhat a nyomozás, majd legkorábban januárban vádat is emelhetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.