Hálaadó istentisztelet, alapkőletétel Debrecenben

A Debrecen-nagytemplomi református egyházközség fenntartásában működő Immánuel otthon és iskola új épületének alapkőletétele alkalmából ünnepi hálaadó istentiszteletet tartottak vasárnap a debreceni Nagytemplomban.

Forrás: MTI2020. 08. 30. 14:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fekete Károly tiszántúli református püspök igehirdetésében az irgalmasságra, az egymással való törődés fontosságára hívta fel a figyelmet, és a gyülekezet kincsének nevezte a halmozottan fogyatékos gyerekek gondozásával, nevelésével foglalkozó Immánuel otthont és iskolát.

Kitért a sáfár szerepére, amely szó, mint mondta, kivesző félben van, de többet jelent, mint egy jól számoló menedzser, és több mint egy közgazdász, mert „a sáfár nem téveszti szem elől a mennyei mintát, az evangéliumot”.

Az egyházban a sáfár szerepét a gyülekezet tölti be – hangoztatta Fekete Károly püspök. Hozzátette, hogy „akié az evangélium, arra sokat bíztak”, az elszámolás pedig arról szól, „magunkévá tettük-e az evangéliumot”.

Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az igehirdetésben elhangzottakra utalva azt mondta, „Magyarország kormánya is sáfár”, igyekszik jól sáfárkodni mindazzal, ami jó az országnak, jó a magyar nemzetnek.

Ez a közös látásmód, amely szövetségessé teszi a kormányt és az egyházakat – fűzte hozzá Fürjes Zoltán, és jelezte: a magyar állam 1,2 milliárd forintos támogatást nyújtott az Immánuel otthon új iskola beruházásához.

Kósa Lajos (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője köszönetet mondott az Immánuel otthon dolgozóinak a fogyatékos gyerekek szeretetteljes gondozásáért, odaadó figyelmükért, ami szerinte biztosan nem lehetne „Isten segedelme nélkül”.

Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere szerint példamutató, ahogyan a csaknem 30 éves Immánuel otthonban gondoskodnak a halmozottan fogyatékos gyerekekről, s reményét fejezte ki, hogy egy év múlva már az új iskolaépületben kezdődhet meg az oktatás. Utalt rá, hogy a református egyház, a Református Kollégium nélkül „Debrecen ma nem lehetne gondoskodó város, iskolaváros, a tudás városa”.

Győri Zsófia, az Immánuel otthon és iskola igazgatója a tanévet megnyitó beszédében régi álmuk megvalósulásaként értékelte, hogy 1,2 milliárd forint állami és további 500 millió forint európai uniós forrásból felépülhet az új iskolaépület, ahol a jövő évtől 80 halmozottan fogyatékos gyerek kezdheti meg a tanulást. Jelezte: az idén hatvanan, köztük öt új gyerek folytatja tanulmányait az intézményükben.

A nagytemplomi hálaadó istentisztelet után a debreceni Kishegyesi úton elhelyezték az új iskolaépület alapkövét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.