Hálásak a székelyek az Írdalá.hu sikeréért

Formálódik egy jogászcsapat, amely ha kell, megvédi a kezdeményezést az Európai Bizottsággal szemben.

2021. 06. 07. 14:45
null
Nagy az öröm Erdélyben a sikeres aláírásgyűjtés után Forrás: Facebook/Írdalá.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy napot Székelyföldön töltött Pesty László vezetésével a Gerilla.hu kampánycsapata, a társaság a székelyek meghívására érkezett Erdélybe – erről maga a kampányfőnök számolt be lapunknak. A csapat Pesty László édesanyjának szülőfalujában, Csíkbánkfalván lakott. – A székelyek meg szerették volna köszönni a munkánkat, egyúttal beszélni szerettek volna arról is, hogy mi várható az aláírásgyűjtést követően.

Odakint annyi pozitív élmény ért minket, és akkora szeretetet kaptunk a székelyektől, hogy az elmondhatatlan. Nagyon örülnek az eredménynek – emlékezett vissza a székely petíció kampányfőnöke.

Hozzátette: Erdélyben nagyon bíznak az emberek abban, hogy a sikeres aláírásgyűjtés után a jogi folyamat is eredményesen zárul. Szavai szerint bíznak bennünk, ugyanakkor aggódnak is, mert a Minority SafePack már elvérzett az Európai Bizottság asztalán.

Nagy az öröm Erdélyben a sikeres aláírásgyűjtés után
Fotó: Facebook/Írdalá.hu

– Mindenkinek azt tudom mondani, már szeptember óta azon dolgozunk, hogy ne csak az aláírásgyűjtés, de az azt követő jogi folyamat is sikeres legyen. Olyan országokban is építjük a lobbit, ahol nem is gyűjtöttük az aláírásokat, így például Németországban is. Ott már a Bundestagban (a Németországi Szövetségi Köztársaság parlamentjének alsóházában) olyan kapcsolatot építettünk ki, aminek másfél-két év múlva, amikor Brüsszelben terítékre kerül a székely petíció ügye, a reményeink szerint meglesz az eredménye – hangsúlyozta a szakember.

Pesty László kitért továbbá arra: formálódik egy jogász munkacsoport is, akik nagyon sok jogszabályt figyelembe véve megpróbálják kitalálni, mi lesz Brüsszel reakciója a székely kezdeményezésre.

S persze megkeresik már előre a jogi válaszlépést is. – Minden fronton mindent megteszünk, hogy megnyerjük a küzdelmet – tette hozzá.

Mint azt korábban megírtuk, a székely petíció aláírásgyűjtése várhatóan érvényes és eredményes lesz, hiszen összegyűlt a szükséges egymillió aláírás, és a jogszabályban rögzített hét ország helyett tizenegyben, Belgiumban, Horvátországban, Írországban, Lettországban, Litvániában, Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában, Spanyolországban és Svédországban is meglett a kellő számú szignó.

Az aláírások érvényességét a május 7-i határidő lejárta után ellenőrzik.

A tét hatalmas, hiszen ha a 2019 májusában indult kezdeményezés érvényes és eredményes lesz, akkor egy hosszú folyamat végén a tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei alanyi jogon pályázhatnak európai uniós támogatásokra. A végső szót az Európai Bizottság mondja majd ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.