Halmozott koronavírus-fertőzés történt Mezőkövesden

Huszonegyen fertőződtek meg egy oktatási intézményben tartott értekezleten Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Müller Cecília országos tiszti főorvos megerősítette, hogy az eset Mezőkövesden történt. Jelenleg három embert ápolnak a megyei központi kórház infektológiai osztályán. A népegészségügyi központ arra figyelmeztet, hogy továbbra is indokolt a járványügyi megelőző szabályok betartása.

Magyar Nemzet
2020. 07. 07. 15:21
null
20200504 MN Solymár A Semmelweis Egyetem vezetésével országos koronavírus-szűrővizsgálat indított a négy hazai orvosképző. Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halmozott koronavírus-fertőzés történt Mezőkövesden, amelyről a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adott ki közleményt június 7-én a délelőtti órákban – erősítette meg a Ripostnak Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos közlése szerint jelenleg is folynak a kontaktkutatások, így akár újabb esetekre is fény derülhet. Mint arról korábban beszámoltunk, az NNK tájékoztatása szerint koronavírus-fertőzés halmozódását észlelte a helyi járványügyi hatóság egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei oktatási intézményben. A néhány napja megbetegedett pedagógusnál a kontaktkutatás kiderítette, hogy az érintett a fertőzés igazolódását megelőzően zárt körű értekezleten vett részt, nagy valószínűséggel ott fertőződhetett meg. Az ezután elvégzett PCR laboratóriumi vizsgálatok 21 embernél pozitív eredménnyel zárultak. A járványban Borsod-Abaúj-Zemplén megyei lakosokon kívül egy Heves megyei lakos is érintett. Jelenleg három embert ápolnak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház infektológiai osztályán. A szükséges járványügyi intézkedések megtörténtek. A megfertőzöttekkel kapcsolatban álló személyeket megfigyelik, jelenleg nem hagyhatják el otthonaikat. Valamennyi fertőzött beteget elkülönítették, azok, akiknek tüneteik vannak, kórházban, illetve otthonukban várják gyógyulásukat.

Az NNK az eset kapcsán felhívja a figyelmet arra, hogy a járványügyi készültség továbbra is érvényben van, a fertőzés terjedésének megakadályozását célzó megelőző szabályok betartása kiemelten fontos saját magunk és embertársaink védelme érdekében.

Az NNK továbbra is hangsúlyozza, hogy kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató személyek álljanak munkába, menjenek közösségbe. Tekintettel arra, hogy tünetmentes személy is hordozhatja a vírust, kiemelten fontos a másfél méteres védőtávolság megtartása. Emellett szigorúan be kell tartani a köhögési, tüsszentési etikett szabályait. Figyeljünk oda a fokozott és folyamatos szellőztetésre, és ne feledkezzünk meg a gyakori, alapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés szükségességéről.​

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.