Hamarosan beköszönt a digitális kor a bíróságokon

Ilyen újítás, hogy a papír alapú ügyintézést felváltja az elektronikus. A bíró a jövőben hozzá tud férni bármely régi és aktuális ügyének irataihoz online is.

2019. 06. 05. 14:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elsődleges törekvésünk az, hogy a szervezet átlépjen a XXI. századba – mondta el Handó Tünde a Belügyminisztérium, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, az Országos Rendőrfőkapitányság és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. munkatársai előtt abból az alkalomból, hogy ezen szervezetek képviselői a bevezetés előtt megtekinthették a bíróságok digitális fejlesztéseit. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke szerint a társhatóságoknak közös érdekek mentén közös feladataik vannak, tevékenységüket pedig akkor végezhetik sikeresen, ha összefognak. Ezt az együttműködést segítik a digitális fejlesztések.

Ilyen újítás, hogy a papír alapú ügyintézést felváltja az elektronikus. A bíró a jövőben hozzá tud férni bármely régi és aktuális ügyének irataihoz online is. A rendszer arra is jó lesz, hogy figyelmeztesse a bírókat a különböző határidők közeledtére. Mindez jelentősen leegyszerűsítheti a bíró dolgát – csökkenhet az ügyek elhúzódásának esélye. Míg korábban egy bírónak át kellett böngésznie akár több ezer oldalt is, ha egy konkrét információt keresett, a digitálisan hozzáférhető dokumentumok ezt az időt másodpercekre rövidíthetik le egy egyszerű keresési funkcióval.

Az elektronikus aktakezelés mellett komoly segítséget jelenthet az ügyfeleknek és a bíróknak is a távmeghallgatás. Ez jellemzően egy büntetés-végrehajtási intézményben, vagy akár egy vidéki kapitányságon kamerákkal, monitorokkal és hangrögzítő eszközökkel felszerelt helyiségben történhet. A börtönökben például jelentős könnyebbséget jelent majd egy ilyen rendszer, hiszen a rabok szállítása csupán épületen belül történik, ha bírósági meghallgatásukra van szükség. Ám azoknak is segítséget jelenthet, akiknek sokat kellene utaznia egy bírósági tárgyalásra, és a helyi rendőrkapitányságon van lehetőség távmeghallgatásra.

Szintén a bírók munkájának hatékonyságát szolgálja az új beszédfelismerő és leíró szoftver, amely segítheti a bíró személyes munkáját és a tárgyaláson elhangzottak rögzítését egyaránt. Hamarosan az ügyfelek kényelmét is új elektronikus rendszer segíti, amelyen keresztül bele lehet nézni az iratokba és elektronikusan lehet befizetni a különböző illetékeket, költségeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.