Müller Cecília: Elhunyt egy 21 éves honfitársunk

A vizsgálatok igazolták nála a pozitivitást, de egy krónikus betegség lehetett a halál oka.

Kárpáti András-Veres László István
2020. 10. 07. 11:25
null
A tisztifőorvos asszony kiemelte: lassulni látszik a fertőzöttek számának emelkedése Forrás: MTVA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az operatív törzs szerdai online tájékoztatóján Müller Cecília közölte, az előző napon 816 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírust, ezzel 33 114 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 24 beteg – közülük tizenheten hetven év felettiek – így a járvány áldozatainak száma 877 főre emelkedett, 9149-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 23 088 fő, 656 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 41-en vannak lélegeztetőgépen.

Az országos tiszti főorvos beszámolt róla, hogy az elhunytak életkora 21 és 89 év között volt. A 21 éves hölgy áldozat súlyos agyvérzésben szenvedett, nála csak a laborvizsgálat igazolta a koronavírus-pozitivitást, valószínűleg nem ez volt a halál oka. Közölte, az elhunytak alapbetegsége kétharmaduknál szív- érrendszeri, egyharmaduknál pedig anyagcserebetegség volt. Hozzátette, a járvány kezdete óta 781 023 mintavétel történt. – A járvány második hulláma zajlik – jelentette ki Müller Cecília, majd a halálozások arányát ismertette a kezdettől a 40. hétig.

A tiszti főorvos közölte: az egész pandémia alatt az egy hétre vetített legtöbb elhunyt áprilisban volt, amikor kilencven fő veszítette életét hét nap leforgása alatt. Szavai szerint a 39. héttől kezdve tapasztalható enyhe emelkedés a mortalitásban, a 39. héten 65, a 40.-en 76 fő hunyt el. Az elhunytak átlagéletkora a pandémia kezdete óta 76,4 év, ám a 40. héten már csak 72,7 volt, ami azt mutatja, hogy az elhalálozottak életkora valamelyest csökken. 70 év felett a nők, alatta inkább a férfiak halálozási aránya magasabb. A koronavírus miatt elhunytak közül 52 főnél nem találtak társbetegséget a Covid–19 mellett. Müller Cecília arról is beszélt, hogy más európai országokhoz képest nálunk nem érzékelhető többlethalálozás.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, az elmúlt 24 órában 69 rendőri intézkedést folytattak le a nem megfelelően viselt a maszk miatt. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese tudatta, hogy a szeptember 21. óta hatályos rendelkezés bevezetése óta összesen 904 esetben intézkedtek. 20 319 polgár van hatósági házi karanténban, közülük 1014-en tették lehetővé ennek elektronikus ellenőrzését. A határokon nem kell jelentősebb várakozásra számítani – közölte az alezredes.

Újságírói kérdésre Müller Cecília arra is kitért, hogy a járványügyi adatok indokolják új laborok bevonását a tesztelésbe, illetve kibővítik a meglévő vizsgálati köröket. Szavai szerint folyamatban van egy nagy kapacitású labor bevonása is. Annak kapcsán, hogy a Covid–19-betegek mekkora hányadában jelentkeznek elnyúló tünetek, a tiszti főorvos elmondta: a betegségen átesettek nagyjából tíz százalékánál jelentkeznek hosszabb távon levertséggel, fáradékonysággal járó tünetek. Hozzátette: a súlyosabb szövődmények elkerülése érdekében ezeknél a pácienseknél követéses kontrollvizsgálatokat végeznek.

Kiss Róbert elmondta azt is, hogy kedd 23 órától megváltoztak a Magyarországról Romániába történő beutazás feltételei a személyforgalom tekintetében. Eszerint a hazánkból Romániába beutazó személy 14 napos hatósági karanténba kerül, amelynek feloldását az elrendeléstől számított tizedik napon lehet kezdeményezni úgy, hogy a beutazó személy a karantén nyolcadik napján egy negatív eredményű teszttel rendelkezik és nem mutatja a fertőzés tüneteit. Az eljárás alól kivételt képeznek azok a Románia területére beutazó személyek, akik 72 óránál rövidebb ideig tartózkodnak az országban, és rendelkeznek egy, a belépést megelőző 48 óránál nem régebbi negatív eredményű koronavírus-teszttel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.