Aki a fertőzés tüneteit észleli magán, ne menjen közösségbe!

Az operatív törzs tájékoztatóján az országos tiszti főorvos hangsúlyozta a maszkviselés fontosságát.

Bákonyi Ádám – Veres László István
Forrás: M12020. 09. 23. 11:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Müller Cecília elmondta, hogy 951 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 20 450 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt nyolc krónikus beteg, így 702 főre emelkedett a járványhoz köthető áldozatok száma,

4644-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 15 104 fő.

Az elhunytak mindegyike krónikus betegségben szenvedett, a legfiatalabb 48, a legidősebb 69 éves volt. Az országos tiszti főorvos hozzátette,

a laborvizsgálatok száma meghaladta a 645 ezret, melyek többsége térítésmentes volt.

558-an vannak kórházban, közülük 35-en igényelnek lélegeztetést.

Felhívta a figyelmet az alapvető higiénés szabályok betartására, majd közölte, hogy

aki a fertőzés tüneteit észleli magát, ne menjen közösségbe! Ugyanez vonatkozik a gyermekekre is.

Müller Cecília hangsúlyozta a maszkviselés fontosságát.

Az országos tiszti főorvos közölte: a jogszabályi előírásokon túl javasolt a maszkahasználat, például

sorban álláskor, taxiban, liftben, de akár családi vendégségben, illetve esküvőn is, bár a menyasszonytáncot nem javasolják.

A helyes maszkhasználatról azt mondta: annak felvételét megelőzően mossunk kezet, vagy használjunk kézfertőtlenítőt, a maszk külső felszínét nem érintsük meg, az orrot és szájat pedig tökéletesen takarni kell.

Ha tüsszentünk, köhögünk, így nyál kerül a maszk belsejébe, akkor azt cseréljük le

– tette hozzá. Müller Cecília tájékoztatása szerint a korábbi tizennégy helyett, azért csökkent tíz napra a karantén kötelezettség, mert a nemzetközi tapasztalatok szerint ennyi is kellő biztonságot ad.

Az országos tiszti főorvos beszélt arról is, hogy

a tíz nap általános szabállyá vált, nem csak a külföldről hazatérőkre, hanem a kontaktszemélynek minősített polgárokra is vonatkozik.

Ha azonban tüneteket mutat, hívja háziorvosát! Müller Cecília beszámolt róla, hogy Kásler miniszter úr a kórházvezetőket arra kérte, hogy a megszokott fegyelmezettséggel hajtsák végre az utasításokat.

Ma már közösségi terjedésről beszélhetünk, bárhol megjelenhetnek a betegek.

Az ellátórendszer felkészült a betegek fogadására, a kórházak ágyfoglaltsága 53 százalékos. A betegutak kijelöltek, a három fővárosi kórház van kijelölve első sorban a súlyos, középsúlyos betegek ellátására.

A cél, hogy a betegeket egy helyre koncentrálják,

ez ütemezetten, tervszerűen folyik.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa közölte, hogy

folyamatosan ellenőrzik a hatósági házi karantén betartását,

amit már 1815-en elektronikus alkalmazással használnak.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy

a szennyvízvizsgálatok egyfajta előrejelzésre használatosak, az adatok 4-10 napra előre jelzik a fertőzöttség terjedését.

Ez felhívja a döntéshozók és a lakosság figyelmét. Közölte azt is, hogy

a hétköznapokban használt maszkok nem számítanak veszélyes hulladéknak, azokat duplafalú szemeteszsákban kell gyűjteni, majd kitehető a kukába.

Kiss Róbert rendőr alezredes beszámolt róla, hogy este 23-tól reggel 06 óráig csak a személyzet tartózkodhat a vendéglátóhelyiségekben. Ha a rendőrség mégis vendéget talál ott ebben az intervallumban, akkor intézkedhetnek.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa arról tájékoztatott: folyamatosan ellenőrzik a házi karantén betartását, az elmúlt 24 órában 12 ezer 719 helyszíni ellenőrzést folytattak le. Így a tavasz óta összesen több mint egymillió hetvenegyezer ellenőrzést végeztek.

Az elmúlt huszonnégy órában elrendelt hatósági házi karanténok száma 3280 volt,

ezzel összesen 27 ezer 449-re emelkedett ez a szám. Az elmúlt 24 órában a védelmi intézkedések megszegése miatt 32 esetben folytattak rendőri intézkedést – tájékoztatott Kiss Róbert.

Müller Cecília kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a mostani járványos időszakban

nagy segítség a telemedicina, de az influenza-elleni védőoltások miatt fel kell majd keresni majd a háziorvosokat. A vakcinát várhatóan október második felétől kezdik teríteni,

az oltás időpontját az orvossal kell majd egyeztetni – tette hozzá.

Az országos tiszti főorvos úgy fogalmazott: a fertőző betegségek jelentési rendszere évtizedek óta fennáll. Két rendszer működik párhuzamosan, az egyik a laboratóriumok jelentési rendszere, illetve az orvosnak is jelentenie kell, ha fertőzésgyanús esettel találkozik. Ez a két rendszer végül találkozik, ebből látható az is, ha valahol gócpont alakul ki. A tiszti főorvos elmondta,

egy gyanús esetet mindig laborvizsgálattal kell tisztázni, majd jöhet a kontaktkutatás.

– A térítésmentes influenzaoltásokat a háziorvosok fogják beadni, várhatóan október második felétől, de időpontot kell előtte egyeztetni – fűzte hozzá Müller Cecília.

Az utolsó kérdésre Kiss Róbert úgy válaszolt:

a tömegközlekedési jármű vezetője személyesen, vagy kihangosító eszközzel szólíthatja fel az utast a maszk használatra.

Ha ez nem vezet eredményre, kizárhatja az utast az utazásból, illetve leállíthatja a járművet és rendőrt hívhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.