Újabb védőeszközökkel segíti a kormány az idősotthonokat

A javuló járványügyi helyzetben a munkavállalás körülményei is változni fognak – mondta a tisztifőorvos.

Szilágyi Anna, Veres László István
Forrás: M12020. 05. 14. 10:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma újabb védőeszköz szállítmány érkezik 29 kórházba, idősotthonokba és a mentőszolgálatra – jelentette ki Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján. Mint mondta,

két mobiltelefonra letölthető alkalmazás jelent meg: az egyik a hatósági házi karanténban lévőknek az elektronikus ellenőrzését segíti, a másik pedig az úgynevezett vírusradar. Ez az alkalmazás a kontaktkutatást segíti,

hogy a hatóságok lássák, mely személlyel érintkeztek több, mint húsz percen keresztül. A mai napon érvényben lévő hatósági házi karatnénok száma 11 084, az elmúlt 24 órában 14 magatartásszegés volt ezzel kapcsolatban – számolt be az alezredes. Tegnap 335 fővel szemben kellett intézkedni a rendőröknek Budapesten, vidéken pedig 66 fővel szemben a védelmi intézkedések be nem tartása miatt.

A határon személyforgalom esetén Nagylaknál kétórás várakozásra kell számítani – ismertette Kiss Róbert.

Újabb 39 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 3380-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Ez az adat belesimul a több mint egy hete jellemző arányba, amely szerint egyenes arányban van a fertőzöttek számának alakulása. Elhunyt újabb hat krónikus beteg, így 436 főre emelkedett az áldozatok száma, 1169-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma egyre mérséklődik, mára 1775 főre csökkent.

Az aktív fertőzöttek 59, az elhunytak 79, a gyógyultak 59 százaléka budapesti vagy Pest megyei. 658 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 49-en vannak lélegeztetőgépen – tájékoztatott a legfrissebb adatokról az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília elmondta: jelentősen nő a laboratóriumi vizsgálatok száma, amely már 123 258. Ez azt jelenti, hogy

nyugvó szakaszba értünk, a járvány mérséklődik hazánkban.

 

Müller Cecília elmondta, javuló járványügyi helyzetben a munkavállalás körülményei is változni fognak, eddig sokan voltak home office-ban, de a járványtól függetlenül is lehetőséget teremtett, hogy a munkaadók éljenek ezzel a fajta megoldással. Hozzátette, vannak olyan munkakörök, ahol a jelenlét elengedhetetlen. Sok munkahelyen sokan vannak egy légtérben, ezekre

különösen érdemes figyelni, hogy kizárólag egészséges ember menjen be dolgozni.

– Fokozottan ügyeljünk a személyes higiénére is, ha van rá lehetőség, már a belépéskor legyen érintés nélküli kézfertőtlenítő adagoló, de a naponta többszöri szappanos kézmosás is fontos – kérte a tisztifőorvos. A vírusölő fertőtlenítő szerekkel végzett fertőtlenítést külön érdemes a takarítószemélyzetnek megtanítani, például nem mindegy, mennyi ideig használják ezt a felületen.

Az országos tisztifőorvos közölte, hogy nem szabad letörölni ezeket a szabályokat akkor sem, ha zavarólag hatnak. Nagyon fontos a megfelelő koncentrációban való használat is. Be kell tartani az alkalmazási előírásokat.

A természetes szellőztetés a legjobb módszer, de ha csak mesterségesen megoldható a szellőztetés, akkor szakemberrel kell elvégeztetni a berendezések tisztítását, fertőtlenítését.

Nem javasolt belső-levegőkeringtetési rendszerek alkalmazása. Ha a munkahelyen fordul elő megbetegedés, a betegnek szólnia kell a munkáltatójának, és a népegészségügyi hatóság előírásait kell követni. Orvoshoz kell mennie annak, aki beteg.

A munkahelyi étkezőkben tartsák a megfelelő távolságot az asztalok között, és több ütemben, időben elnyújtva vegyenek részt az étkezéseben.

60 fok felett a vírus elpusztul, ezért, ha az ételeket 60 fok felett tartják, nem fertőzhetnek. Álljon kézfertőtlenítő rendelkezésre az étteremben! Mosogatni magas hőmérsékleten kell!

A munkahelyi konyhában ajánlják a mosogatógépek használatát, mert ez magas hőfokon képes elpusztítani a kórokozókat.

Ne feledkezzünk meg a kihelyezett tálcák, kenyérkosarak, sószórók fertőtlenítéséről sem

– tette hozzá Müller Cecília.

Újságírói kérdésre válaszolva a tisztifőorvos azt mondta, a térkép a koronavirus.gov.hu oldalon a mindenkori fertőzöttek számát mutatja, változások azért lehetnek, mert a laboreredmény után vizsgálják meg a beteget a járványügyi szakemberek, ekkor korrigálják az adatokat aszerint, hogy hol él a fertőzött.

Müller Cecília úgy véli, egyre több ismeretünk van a kórokozóról,

a gyulladásos és a fokozott immunreakció mellett egy fokozott véralvadás is keletkezik,

a tünetek is ezekből a trombusokból adódnak. A bőrtüneteknek és a többszervi zavaroknak is lehetnek ezek az okozói. Maradandó károsodás is lehet a vége, bár ez viszonylag ritkán fordul elő. Leginkább a tüdőkapacitás némi mérséklődése tapasztalható. Elmondta azt is, hogy

az UV-sugárzásnak van fertőtlenítő hatása, így a felületeken lévő vírusokat elpusztítja, illetve a meleg levegő kiszárítja azokat.

Müller Cecília ismertette, a mai adatok szerint 784 fő él idősotthonban a fertőzöttek közül, vagyis 23 százaléka a megbetegedetteknek. Ugyanebben az arányban vannak az elhunytak is.

Az összes fertőzött 13 százaléka egészségügyi dolgozó, ez az arány a járvány ideje alatt szinte állandónak tekinthető.

Jelenleg 45 kórházi osztályban van jelen a vírus, ezek zárlat alatt vannak,

nem fogadnak új beteget, ameddig nem tehetőek újra vírusmentessé – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

A 11. és 12. héten elvégzett vizsgálatok számának módosítása egy adminisztrációs hiba miatt történt. Ekkor még nem voltak tömeges számban megbetegedések hazánkban – jelezte az országos tiszti főorvos, hozzátéve csak a minták számát korrigálták. Zala megyében két idősotthont tartanak nyilván, ahol felütötte a fejét a vírus. Az egyikben 43 gondozott és 12 ápoló betegedett meg, 30-an vannak kórházban és egy időskorú halt meg. A másikban 38 pozitív eset van, és 13-an a személyzetből fertőződtek meg. Huszonhárman vannak kórházban és hárman elhunytak.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.