Növeljük az idős emberek anyagi biztonságát

A járvány alatt fokozott figyelmet kell fordítanunk az idősekre – mondta Rétvári Bence államtitkár.

Bácskai Balázs, Végh Attila
Forrás: M12020. 04. 24. 10:50
null
Print
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy az idősekre fokozott figyelmet kell fordítanunk, mert nagy veszélynek vannak kitéve. Ez a védelem anyagi biztonságot is jelent,

ezért döntött a kormány, hogy visszavezeti a 13. nyugdíjat, amelyet az előző kormányok elvettek a 2008-as válság során.

Ezt a juttatást fokozatosan vezetik vissza, amely jövőre 70 milliárd pluszkiadást jelent. 2024-re pedig 280 milliárd forinttal fogunk többet fordítani nyugdíjasokra, ettől a teljes 13. havi nyugdíjat megkapják.

Rétvári Bence szerint nem volt természetes 2008 környékén a a nyugdíjasokra irányuló figyelem.

A vizitdíj, a kórházi napidíj okozott nehézségeket – el lehet képzelni, mi lehetett volna egy járvány idején, ha ezek a rossz döntések megmaradtak volna.

2008 előtt tizenötször emeltek adót, rezsit, messze az átlag feletti volt Európában a nyugdíjasok elszegényedése. Ma ez már nincs így.

– Egyszerűsítettük a gyógyszerek felírási lehetőségeit, és a kiváltási szabályokat is – mondta Rétvári Bence. Hozzátette: ezáltal nem kell sem az orvoshoz, sem a patikába elmenniük az időseknek. A kereskedelmi egységekben külön idősávban vásárolhatnak az idősek.

A népegészségügyi központ külön telefonszámon ad tájékoztatást az időseknek, az önkormányzatok pedig segítenek akár a bevásárlásban is.

Az idősotthonok sokkal szigorúbb higiénés szabályokkal működhetnek, 2 millió maszkot és 300 ezer pár kesztyűt osztanak szét ezekben az intézményekben.

 

– 2010-ben azt ígértük, hogy megóvjuk a nyugdíjak értékét, ezt meg is tettük

– emelte ki az államtitkár, hozzátéve: olyan nyugdíjrendszert dolgoztunk ki, amely ezt garantálja, és

több mint 10 százalékkal növeltük a nyugdíjak vásárlóértékét.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, az utóbbi 24 órában 2383 főre nőtt a fertőzöttek száma. 11 állampolgárt vesztettünk el tegnap, ezzel 250-re nőtt azoknak a száma, akik a koronavírus következtében hunytak el. 99,9 százalékuk idős beteg volt, de voltak fiatalabbak is az elhunytak között, akik mindannyian súlyos krónikus, magas kockázatú megbetegedéssel kerültek kórházba.

Örvendetes viszont a gyógyulási arány: 401 beteg távozott gyógyultan a kórházakból.

A laborminták száma is növekszik: 58251 embert vizsgáltak meg. 877 beteg van kórházban, 61 fő lélegeztetőgépre szorul, de sokakat már levettek a gépről.

A gyógyítással kapcsolatban Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy

folyamatosan zajlanak a kutatások, többen is fáradoznak az oltóanyag és a gyógyszerek előállításán.

A tisztifőorvos emlékeztetett: Magyarország évtizedekre visszamenőleg komoly átoltottsággal rendelkezik, amely tucatnyi betegség ellen véd. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere kezdeményezte egy kutatási terv készítését a járvány kezdetén, amelynek egyik eredménye, hogy

a tegnapi napon beadásra került egy súlyos állapotú betegek részére készült vérplazma, amelyet egy felgyógyult betegből nyertek. Ez nagy bizakodásra ad okot

– emelte ki Müller Cecília.

A tisztifőorvos kifejtette: a betegek három részletben kapják meg a teljes vérplazma mennyiséget, kíváncsian várjuk, hogy mi lesz az eredménye. Ez egy passzív immunizáció: ha valaki átesik a betegségen, akkor a szervezete ellenanyagot termel, ami a vérplazmában kimutatható.

Ezzel kész ellenanyagot kaphatnak a betegek, és nem kell arra várniuk, hogy a szervezetük saját maga termeljen ellenanyagot

– ismertette a tisztifőorvos.

Müller Cecília a Riposzt kérdésére elmondta, a közvetlen fogyasztásra kerülő élelmiszerekkel kapcsolatban ügyelni kell a csomagolásra és a kiszolgálásra. A pékárukat csipesszel, fedett pultról kell kiadni, és ellenőrizni kell, hogy a vásárló se fogja meg kézzel.

A kereskedőknek, eladóknak ajánlott a kesztyű és a maszk viselése, puszta kézzel nem foghat meg élelmiszert, nem szeletelhet húst, felvágottat az eladó.

Ajánlatos más személynek végezni a kiszolgálást és a készpénzkezelést! Amennyiben ez nem oldható meg, védőkesztyűt kell cserélni a kiszolgálás és a készpénz elvétele között!

Azok az élelmiszerek, melyek normál esetben is higiéniai, vagy főzéstechnikai eljárást követően kerülnek fogyasztásra

nem veszélyesek a fertőzés szempontjából a kereskedelemben, otthon viszont nem árt odafigyelni a megelőzésre.

A HVG kérdésére Rétvári Bence államtitkár válaszolt:

Budapest rendeletet hozott április 27-től a maszkok viselésére a fővárosi tömegközlekedésben és a boltokban.

Ezt a szabályt a megalkotó önkormányzatnak kell betartatnia, rendészek, polgárőrök bevonásával. Az üzletekre nem lehet ráterhelni ezt a feladatot, az ellenőrzést a rendelet megalkotójának kell megszerveznie.

Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője ismertette, hogy Hegyeshalomnál megnyílt a Magyarország és Ausztria között ingázók számára. A két ország külügyminisztere megegyezett abban, hogy ezt a határátkelőt is használhatják az ingázók, és akár a mezőgazdasági gépeket is átkelhetnek.

A munkatársaim hétvégéken több szabályszegéssel találkoznak, mint hétköznap – ismertette Lakatos Tibor. Hozzátette:

kérem az embereket, hogy tartsák be a korlátozó szabályokat, ne veszélyeztessenek másokat és saját magukat!

Az ezredes arról is beszélt, hogy a hétvégére ismét felhatalmazást kapnak a polgármesterek, hogy szabályozzák saját településük közterület-használatát.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva kiemelte:

a vérplazmás kezelés csak betegek esetében használható, megelőzésre nem alkalmas.

Újságírói kérdésre megerősítette: tudnak róla, hogy a tatabányai kórházban 29 dolgozó esett ki a munkából megfertőződés, vagy karanténba kerülés miatt. – A tegnap esti legutolsó bejelentés szerint az ottani főigazgató tud gondoskodni az akut betegek ellátásáról. Az érintett osztályok lezárásra kerültek – tájékoztatott a tisztifőorvos.

A kiskunhalasi mobil járványkórház elkészült és felkészült betegek fogadására.

Bármelyik napon megkezdheti a tevékenységét, amikor indokolttá válik – tájékoztatott Müller Cecília.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.