Hazánk élelmiszer-ellátása az egyik legstabilabb Európában

Az ország élelmiszer-ellátása továbbra is biztosított, és mindent megteszünk azért, hogy ez így is maradjon – mondta el Zsigó Róbert.

Szilágyi Anna, Veres László István
Forrás: M12020. 04. 21. 10:50
null
Print
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország élelmiszer ellátása továbbra is biztosított, és mindent megteszünk azért, hogy ez így is maradjon – mondta el Zsigó Róbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, az Agrárminisztérium folyamatos kapcsolatban van az élelmiszerlánc szereplőivel. Az elmúlt hetek eredményeiről elmondta,

hazánk élelmiszerellátási rendszere az egyik legjobb, legstabilabb Európában.

 

A járvány kezdetén a NÉBIH honlapján elindították a koronavírus aloldalt, ahol rendszeresen frissítik a gyakorlati tudnivalókat, hogy a vállalkozások ebben a helyzetben is el tudják látni főbb feladataikat – mondta Zsigó Róbert. Az államtitkár elmondta, a húsvéti időszakban a NÉBIH szakemberei az összes élelmiszerlánc-áruházat ellenőrizték, ahol többek között a személyi higiénére és a berendezések fertőtlenítésére figyeltek.

Az üzletek több mint 70 százaléka nem gondoskodott kézfertőtlenítőről, ugyanakkor az üzleten belül rendelkezésre álltak a higiénikus vásárláshoz szükséges eszközök

– ismertette.

Az akció célja a segítés volt, ám a súlyos hiányosságok esetében a NÉBIH figyelmeztetett. A közétkeztetésben is végeztek auditot, 230 intézményben. Probléma volt, hogy az éthordók kezelése és a személyi higiénia nem valósult meg mindenhol hiánytalanul.

A pálinka- és szeszfőzdék átállhatnak a fertőtlenítőszer-gyártásra

– jelentette be Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, hozzátéve: a NÉBIH oldalán sokféle hasznos információt találhatnak a vásárlók is. Végül egy fontos kezdeményezésről tájékoztatott: a kistermelők és őstermelők, illetve a lakosság összeköttetése érdekében egy felületet hoztak létre a honlapjukon, mert fontos, hogy a vevők hazai termékeket vásároljanak – jelezte Zsigó Róbert.

A fertőzöttek száma átlépte a kétezer főt

Müller Cecília a sajtótájékoztatón beszámolt: a hazánkban azonosított fertőzöttek száma 2098 főre nőtt és elhunyt újabb 14 idős krónikus beteg. Ezzel 213 főre emelkedett a koronavírussal összefüggésben elhunytak száma, ugyanakkor 287-en már gyógyultan távoztak a kórházból. Jelenleg 842 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 82-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette a tisztifőorvos.

A laboratóriumi vizsgálatok száma már meghaladja az ötvenezret, ahol a vírus örökítőanyagán alapuló vizsgálatokat végeztek

– tette hozzá.

Az idősotthonokról elmondta: az országban húsz intézmény érintett koronavírus-járvánnyal, de számos otthonban csak egy-egy esetben fordult elő a megbetegedés, és őket egyből izolálták. Három intézményben fordult elő nagyobb számú megbetegedés, ezekben jellemzően nagyobb létszámú lakó van.

A Pesti úton befejeződött az összes szűrés elvégzése, mind a lakók, mind az ápolók körében.

 

Müller Cecília elmondta: jelenleg folyik a listák összehasonlítása, a még nem szűrt dolgozókat is tesztelni fogják, mert fontos az idősotthon biztonságos működésének megteremtése. Az intézményben már képesek a szükséges intézkedések megtételére. A kórházban ápolt idős lakók jól vannak, az intézmény teljes fertőtlenítése megtörtént, így remélhetőleg nem lesz újabb megbetegedés – közölte a tisztifőorvos, majd elmondta:

változatlanul Budapest és Pest megye a legfertőzöttebb terület, de más megyékben, például Fejérben is sok az érintett.

842 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 82-en vannak lélegeztetőgépen, köztük vannak 40-50 éves ápoltak is. Járvány zajlik, pandémia van, be kell tartani az intézkedéseket – figyelmeztetett a szakember. Jelezte, az idősotthonokban most is tart az ellenőrzés, és folytatódni fog a honvédség fertőtlenítő tevékenysége is.

A tesztelésekről a tisztifőorvos azt mondta, a kezdetektől fogva ragaszkodunk a tudományos elveken alapuló tényekhez, ebben nagy segítségünkre van az Egészségügyi Világszervezet is.

A WHO magyarországi irodájának képviselője is megfelelő számúnak és megalapozottnak tartotta azt a vizsgálati protokollt, amelyet Magyarország is követ,

s amelyek a vírus örökítőanyagán alapulnak. Elfogadott az az arány, hogy egy fertőzött körül tíz kontaktot kell vizsgálni, hazánkban ez az arány sokkal magasabb:

egy fertőzött körül harminc főt vizsgálnak.

A járványgörbe ellaposításával az exponenciális növekedést a jelen állás szerint sikerül elkerülnünk – jelentette ki Müller Cecília.

Kiss Róbert arról beszélt, hogy a nyugatra induló vendégmunkások Röszkén, Záhonynál és Nagylakon napi négy órában léphetnek hazánk területére. Gépjárműveikre egy sárga matricát tesznek, és csak a kijelölt útvonalon haladhatnak.

Ők egy szűrővizsgálaton is átesnek, és csak a negatív lelettel rendelkezők jöhetnek.

Az alezredes elmondta: a két legjelentősebb szabályszegés a lakóhely indokolatlan elhagyása és a szociális távolság be nem tartása, de előfordul az üzletek kijelölt időn túli nyitva tartása is.

Újságírói kérdésre válaszolva Kiss Róbert elmondta,

aki hatósági házi karanténban van, dolgozhat otthonról,

a jelenlegi kormányrendelet ezt nem érinti. Hozzátette, a jelenleg érvényben lévő karanténok száma már csak 11 ezer.

Müller Cecília felidézte, az elhunytak jellemzően idős, más krónikus alapbetegségben szenvedő emberek voltak,

Magyarországon makkegészséges ember még nem halt bele a fertőzésbe, ám a világban előfordult már ilyen eset.

 

A tisztifőorvos Szlávik János infektológus nyilatkozatára reagálva azt mondta,

a megbetegedések száma egy bizonyos pont után nem növekszik, ám ez nem jelenti azt, hogy a járvány végéhez érünk.

Hogy pontosan mikor fejeződik be, nem tudjuk megmondani – fogalmazott.

Természetesen vannak olyan idős személyek is, akik nem egy idősotthonból, hanem a saját otthonukból kerülnek kórházba – zárta a tájékoztatót Müller Cecília.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.