Hamis e-maileket küldtek egészségügyi intézményeknek

Sikeres volt a koronavírus elleni védekezés, de a második szakaszban is fenntartják a védelmi intézkedéseket.

Csókás Adrienn, Nagy Orsolya
Forrás: M12020. 06. 12. 10:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Rendkívüli bejelentéssel kezdődött az operatív törzs sajtótájékoztatója,

Müller Cecília tiszti főorvos és a Nemzeti Népegészségügyi Központ nevében kibertámadás érte az intézményeket, hamis leveleket küldtek ismeretlen tettesek.

Aki ilyet kapott, jelezze a [email protected] e-mail címen. A rendőrség azonnali nyomozást rendelt el.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta: sikeres volt a koronavírus elleni védekezés, de a második szakaszban is fenntartják a védelmi intézkedéseket, az operatív törzs is folytatja a munkáját.

A határátlépés kapcsán elmondta:

osztrák, cseh, német, szlovák, horvát állampolgárok beléphetnek Magyarországra, s ezekből az országokból magyar állampolgár is beléphet karanténkötelezettség nélkül.

 

Müller Cecília tiszti főorvos arról tájékoztatott: 14 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4053 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg. Ezzel 555 főre emelkedett az elhunytak száma, 2447-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1051 fő. Az aktív fertőzöttek 40 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. 290 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük húszan vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília elmondta, hogy

a fertőzöttek között két fiatalkorú is van, egy 11 és egy 15 éves személy. Esetükben ismert volt a családtagok korábbi pozitivitása. Az állapotuk jó

– tette hozzá.

Közölte továbbá, hogy a gyógyultak száma jelentősen meghaladja az aktív fertőzöttekét.

A fővárosban jelenleg 421 aktív fertőzött van, Zalában 167, Pest 141, Komáromban 135, Fejér megyében 134, Nógrádban 22, Szabolcsban 10, Hajdú-Biharban 6, Csongrádban 5 fő fertőzöttet regisztráltak. Békés, Győr-Moson, Vas és Veszprém megyék már csak 2-2 fertőzött van. Egy-egy fertőzöttet tartanak nyilván Borsod és Heves megyében. Egyáltalán nincs fertőzött Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Jász-Nagykun és Tolna megyében.

Kitért arra is, hogy a százezer főre jutó megbetegedésszám tekintetében változás történt: Komárom megye második helyen áll a főváros mögött. A harmadik helyen Zala, a negyediken Fejér megye áll, az ötödik pedig Pest megye.

Müller Cecília a Nemzeti Népegészségügyi Központban folyó vizsgálatok közül kiemelte a szennyvízvizsgálatokat, amelyek során a környezetből kimutatják a vírus genetikai állományának jelenlétét. Ez egyfajta előrejelző értéket mutat.

Következtetni lehet belőle arra, hogy egy-két hét múlva hol növekedhet a fertőzöttek száma

– fogalmazott.

– Budapesten mindhárom szennyvíztelepről vettünk mintát, egész Budapest lakosságát látjuk ilyen szempontból. Az adat reprezentatív. Ki tudjuk mutatni a vírust, de jelentősen csökkent a kópiaszám. Vagyis

következő hetekben nem várható a fertőzöttek számának emelkedése.

Ez a vizsgálat a vidéki nagyvárosokban is elkezdődött – mondta Müller Cecília.

Június 13-a a magyar védőnők napja

– Szeretettel és tisztelettel köszöntöm a magyar védőnőket. 105 éves hagyománya van a szolgálatuknak, nagymértékben hozzájárulnak a családok egészségéhez – mondta a tiszti főorvos. Müller Cecília hozzátette: a hálózat 1915-ben a Stefánia Szövetségből jött létre, akkor a csecsemőhalandóság csökkentésére szolgált, a II. világháború után vált védőnői szolgálattá.

– A védőnők az anya és kisded kapcsolatához különös segítséget nyújtanak, az iskolavédőnők pedig a serdülőknek adnak tanácsokat. A hatósági védőnők a járási hivatalokban szakmai feladatokat látnak el. Őszinte emberi kapcsolatok jellemzik munkájukat, óriási kincs ez hazánknak, nem véletlenül nevezzük hungarikumnak – mondta el Müller Cecília. A tiszti főorvos hangsúlyozta: a járvány alatt felértékelődött a védőnők szerepe, ezáltal egyetlen védőoltás sem maradt el.

A tiszti főorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy

nyáron kevesebb lehetőség nyílik a véradásokra, holott több vérre van szükség a nyári hónapokban,

ezért kéri a lakosságot, hogy minden lehetőséget ragadjon meg.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília közölte:

üdvözléskor már vissza lehet térni a kézfogásra, de továbbra is fontos szerepe van a kézmosásnak.

Megköszönte továbbá az idősek türelmét és kitartását, egyúttal azt ígérte, hamarosan elhagyhatják az idősotthonokat.

A járvány második hullámáról az országos tiszti főorvos úgy szólt: a vírus nem tűnik el, itt marad velünk, és valószínű, hogy újra felerősödik. De hogy milyen mértékben tér vissza, arról eltérő a szakemberek véleménye.

– Fenn kell tartanunk a járványügyi éberségünket. Az operatív törzs dolgozik tovább, járványügyi figyelőrendszert működtetünk, hogy idejekorán észleljünk minden változást

– emelte ki, hozzátéve: a járványügyi bevetési egység azonnal megteszi a szükséges lépéseket, de a megelőző intézkedések is folyamatosan érvényben vannak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.