Harminc dohányos halt meg tavaly lakástűzben

A dohányzás okozta tűzesetek megelőzésére is hatásos eszköz lehet az elektronikus füstérzékelő.

Végh Attila
Forrás: katasztrofavedelem.hu2021. 01. 05. 17:59
BMOKF tűzvédelmi megelőzés
Forrás: katasztrofavedelem.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) statisztikai adatainak elemzése alapján minden harmadik halálos végkimenetelű lakástűznél kimutatható, hogy a tragédia dohányzás miatt következett be. A tűzvizsgáló szakértők szerint a cigaretta parazsa a nem megfelelő kioltás után percekig képes izzani, ha pedig valaki ágyban dohányozva, égő csikk mellett alszik el, az legalább annyira kockáztatja egy tragédia bekövetkeztét, mintha egy égő olajmécsessel a kezében szenderülne álomba. Még csak öt nap telt el az új évből, de már 2021-nek is megvan az első, dohányzás következtében kialakult lakástűzben elhunyt áldozata: a tűzvizsgálók január 5-én kiadott végleges szakvéleménye szerint cigarettacsikk okozta tűzben vesztette életét egy idős, nyírségi férfi.

Nyírmártonfalván, a Rákóczi utca egyik családi házának húsz négyzetméteres szobájában január 3-án reggel gyulladt ki a bútorzat. A tűzvizsgálók előzetes szakvéleménye szerint a tűz az ott levő ágyban keletkezett, a lángok ezek után terjedtek át a fekvőhely melletti fotelekre és szekrényekre, belekapva a függönybe, a ruhaneműkbe is. A nyíradonyi tűzoltók kiérkezése előtt a házban lakó férfi rokonai és szomszédjai megpróbálták megfékezni a lángokat, de a bent rekedt férfit csak a lánglovagoknak sikerült kihozniuk az izzó, parázsló berendezési tárgyak közül. A sérült életét már nem lehetett megmenteni, olyan súlyos égési sebesüléseket és füstmérgezést szenvedett, hogy már a lángoló szobában életét vesztette.

Fotó: Katasztrófavédelem.hu

A tűzvizsgálók szerint egyértelmű, hogy a lángok az ágyban keletkeztek, ahol egy hamutartó nyomait találták meg. A tanúk elmondása szerint az elhunyt személy erős dohányos volt, rendszeresen cigarettázott az ágyban elalváskor és a reggeli ébredést követően is. Nagy valószínűséggel ezen a szombat reggelen is rágyújtott, majd visszaaludt, az égő cigaretta mellett.

Az OKF közleménye szerint a dohányzás – ezen belül is az ágyban történő dohányzás – a mai napig a lakástüzek egyik fontos előidézője. A múlt évben harminc halálos lakástüzet lehetett a dohányparázsra visszavezetni. A szakértők szerint hamarabb elalszanak az ágyban dohányzók, mint a cigaretta, ami meggyújtja az ágyat és annak környezetét. Mire felébred az alvó ember, már annyi mérgező füstöt szívott be, hogy sokszor semmi esély sincs az élete megmentésére, a belélegzett füsttől elájul, azt sem veszi már észre, amikor a ruházata, a teste is lángra kap. A tűzvizsgálók nyomelemzései alapján nem is kell nagy tűz egy dohányzásra visszavezethető halálos tragédiához, elég, ha egy négyzetméteren izzik valami, és füst keletkezik.

Fotó: Katasztrófavédelem.hu

A tűzoltók hozzátették: a legtöbb, ágyban dohányzás miatt keletkezett tűzben elhunyt áldozat idős, egyedül élő ember volt, akiket már nehéz lebeszélni évtizedek óta kialakult rossz, egészségre ártalmas szokásaikról. A megelőzés nem is erre, hanem az odafigyelésre, a törődésre irányul. Az idős, egyedül élő emberek otthonait egy füstérzékelővel könnyű biztonságosabbá tenni. A készülék a tűz kialakulásakor, a legkisebb füstre is hangos sípolással jelez, így még füstmérgezés előtt felébreszti az alvókat is, akik így kimenekülhetnek a tűzből, vagy azonnal segítséget kérhetnek valakitől.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.