Harminc migráns ugrott elő a szénakazalból

A mezőgazdasági vontatót vezető férfi elfutott a baleset helyszínéről, ezért nemcsak embercsempészet, hanem segítségnyújtás elmulasztása miatt is eljárás indult ellene. A migránsok szállítására vállalkozó gazda akár ötéves börtönbüntetést is kaphat.

Végh Attila
2021. 03. 24. 15:00
VMRFK baleset
A pótkocsira rakott szénabála alatt lapultak a migránsok Forrás: police.hhu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A migránsok egy mezőgazdasági vontató mögé kapcsolt szerelvényen, a széna alatt lapultak, amikor eddig tisztázatlan körülmények között a lassú járműnek minősülő vontatmány összeütközött a traktort előző kamionnal a 834-es úton. A pótkocsi felborult, a szemtanúk megdöbbenésére abból emberek ugráltak ki, és kezdtek el rohanni a közeli szántóföldek és erdők felé.

A pótkocsira rakott széna alatt lapultak a migránsok
Fotó: Police.hu

Traktoros trükk

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletére szerdán reggel érkezett az első bejelentés a közlekedési balesetről. A rendőrség nem sokkal ezután lezárta a teljes útszakaszt.

A Magyar Nemzet információi szerint eddig annyit sikerült megállapítani, hogy egy környékbeli férfi valamikor március 24-én, hajnalban vehetett fel migránsokat a traktorja mögé csatolt pótkocsira. A 29 férfiből, egy nőből és egy gyermekből álló csoport korábban szír menekültként regisztrált egy szerbiai befogadóközpontban, és onnan kerültek Magyarország területére. A bűnügyi felderítés feltételezései szerint, mivel gyermek is volt a csoportban, a határzár megkerülésével léphették át tiltott módon a határt Kübekháza vagy Hercegszántó környékén. Onnan egy embercsempész hozhatta őket a Dunántúlra. A bűnözők tudják, hogy a hatóságok mélységi ellenőrzést végrehajtó járőrei az osztrák határ felé vezető utakon rendszeresen átvizsgálják az embercsempészésre alkalmas járműveket, ezért egy új trükköt találtak ki. A rendőrség felderítőinek már voltak híreik a traktoros módszerről, de eddig nem találkoztak olyan esettel, amikor egy gazda és a migránsok is vállalták volna a fuvart. Ehhez a tavaszi időjárás is kellett, hidegben, esőben nem bújtak volna a pótkocsi rakománya alá az illegális bevándorlók.

Nem csak az oldalára borult pótkocsi miatt kellett lezárni az utat
Fotó: Police.hu

Koccanásos baleset volt

A szállítmány nem sokkal az indulása után szenvedhetett balesetet, a traktor és a pótkocsi érintőlegesen ütközött a keskeny úton egy, a szerelvényt hátulról előző kamionnal. A rendőrség a traktorost még nem tudta kihallgatni: a férfi a karambol után kiugrott a vontató vezetőfülkéjéből, és elmenekült. Ellene ezért segítségnyújtás elmulasztása vétség miatt is eljárás indul, hiszen tudnia kellett, embereket szállít, és nem győződött meg arról, megsérülhettek-e a pótkocsija rakománya alá rejtett utasok.

A helyszínről elszökő migránsokat is sikerült elfogni a rendőröknek
Fotó: Police.hu

Szökésben az embercsempész

A felborult pótkocsiból, a széna alól bújtak ki a migránsok, egy részük azonnal futásnak eredt. A rendőröket erről is értesítették a baleset szemtanúi, perceken belül a környék összes járőrét a baleset helyszínére irányították. A felborult pótkocsi közelében sikerült elfogni egy nőt és egy gyermeket, valamint 23, magát szírnek mondó férfit, hat másik migránst pedig egy órán belül sikerült elfogni. A rendőrök mentőt is kértek a balesethez, mert bár súlyos sérülés szerencsére nem történt, a borulás következtében a pótkocsi utasai közül többen is megsebesültek.

A helyszínről elszökő embercsempészt nagy erőkkel keresi a rendőrség. A nyomozók tudják, ki vezethette a traktort, elfogásától azt remélik, visszakövethető lesz, mikor, kitől vette át a 31 migránst, azok hogyan jutottak be az országba, kik lehetnek még az embercsempész-hálózat tagjai. A Pápadereskénél elfogott 31 szír állampolgárt visszakísérték a magyar–szerb határra, és kiutasították őket az országból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.