Hat gyermekkel kezdtek új életet

Három éve a csongrádi Sáfrány család még öt gyermekkel tervezgette, hogy ötödik emeleti lakásából saját házba költözik. Az álmuk mostanra valóra vált, a változás annyi, hogy az állami és önkormányzati támogatással épült családi házukban már nyolcan leltek új otthonra. Időközben megszületett Danika, a család szeme fénye. Sáfrányék a következő években tovább csinosítják az otthonukat, de azt mondják, a gyermekvállalás sem lezárt ügy még náluk.

2019. 05. 22. 6:41
null
A szűk, ötödik emeleti lakásból tágas otthonba költöző család a jövőben tovább növekedhet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 64 négyzetméteres, zárószinti, ötödik emeleti lakásban tervezgette a jövőt Sáfrány Dániel és felesége, Gabriella, amikor három évvel ezelőtt meglátogattuk az akkor ötgyermekes csongrádi családot. A házaspár annak köszönhetően foghatott építkezésbe, hogy a kormány 2016 januárjában több ponton kibővítette a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) és bevezette a 10+10 millió forintos támogatást a nagycsaládosoknak, ideértve azokat is, akik legalább három gyermeket vállalnak. A segítség nagyon jól jött a Sáfrány családnak, de az építkezés megkezdéséhez kellett az is, hogy a csongrádi önkormányzat egy forintért adjon telket csokos családoknak, így Sáfrányéknak is.

– A feleségem elképzelései alapján rajzolt terv sajnos lassabban készült el, mint ahogy szerettük volna, emiatt már az elején megcsúsztunk az építkezéssel. Az áfa visszaigénylése miatt nem akartuk generálkivitelezőre bízni a munkálatokat, így összesen öt vállalkozóval szerződtünk az egyes feladatokra. A mesterekkel többé-kevésbé meg voltunk elégedve, főleg ha számításba vesszük, hogy nagyon nehéz jó és szabad vállalkozót találni, de nekünk többnyire szerencsénk volt – meséli Sáfrány Dániel már az új ház nappalijában, ahol a család szeme fénye, a másfél éves Danika a gumicsacsiján ülve boldogan galoppozik el mellettünk. Van hol játszania, hiszen a nappali körülbelül akkora, mint annak a lakásnak a fele, ahol előzőleg laktak.

Ami az új házban a helyiségek elrendezését illeti, a tervezésnél több szempontot is figyelembe vettek.

– Kiszámítottuk, hogy maximum 140 négyzetméteres házra elég a pénzünk. Az épület központi része a nappali, innen nyílik az összes hálószoba, a konyha, a két fürdőszoba, és innen tudunk majd kimenni a teraszra is. Bizonyos szempontból nem előnyös, hogy nincs előszoba, de nem akartunk elvenni egyetlen fölösleges négyzetmétert sem, hogy minél nagyobbak lehessenek a szobák és főleg a konyha. Ez az elrendezés viszont megengedi, hogy ha nagy családi rendezvényt tartunk, akkor az étkezőrész mellett a nappaliban is tudunk teríteni – jegyzi meg Gabriella.

A nyolctagú család úgy osztozik az öt hálón, hogy a szülőknek és a három nagyobb gyerekeknek van saját szobájuk, a kicsik viszont együtt alszanak. A házban padlófűtést alakítottak ki, költséghatékonysági szempontok miatt a gázt be sem kötötték. Vásároltak inkább egy hőszivattyút, ez állítja elő a meleg vizet, ami a padlófűtésben is kering. Fél év múlva pedig napelemet vásárolnak majd, így az elektromos áramért sem kell később fizetniük.

Sáfrány Dániel a kivitelezés költségeiről annyit árult el, hogy az eredeti elképzeléshez képest körülbelül hatmillió forinttal kerültek többe a munkálatok, főként az építőanyagok drágultak meg jelentősen. A különbséget úgy tudták áthidalni, hogy a férfi személyi hitelt vett fel, mivel már semmire nem tudtak jelzálogot felvenni.

Az eredeti tervek szerint a család karácsony előtt költözött volna be az új otthonába, de a csúszások miatt végül május elsején aludtak először a házukban. Szerencséjük volt, mert eddig Dániel szüleinek a lakásában laktak, így semmi nem sürgette őket. Ráértek akkor költözni, amikor a konyha és a két fürdőszoba elkészült.

– A költözködéskor elképesztően elfáradtunk, pedig nemcsak a nagyobb gyerekeink, hanem még a barátaik is segítettek. Ráadásul az összepakolt dobozok jelentős részét már előbb idehordtuk. A nagyobb dolgokat azonban május elsején szállítottuk át, ami nem volt egyszerű, mert a bútorokat az ötödik emeletről, lift nélkül, a szűk folyosón kellett lehoznunk. Az könnyített valamelyest a helyzetünkön, hogy mindennek a helyét előre kijelöltük, így gyorsabban tudtunk pakolni – emlékezik vissza a költözés napjaira a házaspár. Mint mondják, bár azóta folyamatosan pakolnak, sok minden még most is a dobozokban van, a bútorok egy részét még be kell fejezni.

A szűk, ötödik emeleti lakásból tágas otthonba költöző család a jövőben tovább növekedhet
Fotó: Mirkó István

Amíg beszélgetünk, rövid időn belül két csapat is megérkezik Sáfrányékhoz, az egyik a nyílászárókat jött szerelni, de van még munkájuk a festőknek is.

– Annak ellenére, hogy nem vagyunk még készen, nagyon örülünk a házunknak. Hihetetlen jó érzés például, hogy egy nagybevásárlás után nem kell felcipelni a táskákat az ötödik emeletre. Amióta folyt az építkezés, többször is eljöttünk ide, és mindig mondogattuk, hogy ha már itt leszünk, akkor vége lesz a fárasztó lépcsőzéseknek – meséli nevetve Gabriella.

– S nagy dolog az is, hogy végre az egész család le tud ülni az asztalhoz, és nyolcan egyszerre tudunk étkezni. Sőt a lányok is elférnek most már a konyhában, és segíteni tudnak az édesanyjuknak. Nagyon hálásak vagyunk az állami és az önkormányzati támogatásért, mert ezek nélkül talán egy évtized múlva költözhettünk volna saját házba – teszi hozzá Dániel.

Bár a Sáfrány család már megtette a legnagyobb lépést, a következő években tovább csinosítanák az otthonukat. Elöl el szeretnék készíteni a kerítést és a kaput, hátrafelé pedig kocsibejárót alakítanak majd ki, mert a ház mögött kapna helyet a garázs, ahol egy autó, a kerékpárok és a szerszámok is elférnének.

– A teraszt és a kertet is rendeznünk kell, főleg füvet ültetünk, de azért lesz málna, szeder, és egy germersdorfi cseresznyefánk is, amit nagyon szeretnének a gyerekek. Na és persze kialakítunk homokozót és hintát is a kisebbeknek. Erre azért is nagy szükség van, mert a környéken nincs játszótér – magyarázza Gabriella. Dániel hozzáfűzi, hogy a körülbelül száz négyzetméteres emelet is beépíthető, a szerelvények fent vannak, így később, ha a szülők ápolásra szorulnának, akkor ide tudnák őket hozni.

Gabriella és Dániel ugyanakkor azt sem tartja kizártnak, hogy a család tovább bővülhet, ebben az esetben akár a gyerekek is felköltözhetnének az emeletre.

– A további gyermekvállalás valóban nem lezárt ügy – nyomatékosítja a hatgyermekes édesanya. A család egyelőre rendbe teszi, majd felavatja a házat. Lehet, hogy kétkörös házavató buli lesz, egy a családnak, egy pedig a barátoknak. Egyszerre még az új házban sem férnének el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.