Hatalmas előrelépés a Szegedi Tudományegyetem háromdimenziós nyomtatója

Hatalmas előrelépés a hazai betegellátásban: innovatív egészségügyi fejlesztéssel a Szegedi Tudományegyetem 3D-központjában lehetővé vált a háromdimenziós térbeli nyomtatás, ami nem csupán műtétek pontos megtervezésére és implantátumok kinyomtatására ad lehetőséget, hanem egyedi szerveket és biológiai szöveteket, a fül apró szerveit, protézist, koponya- vagy állcsontpótlást, illetve ízületi porcfelszínt is tudnak vele „építeni” az orvosok és a kutatók.

2021. 03. 19. 14:29
null
Fotó: Picasa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) kialakított új központ már jelenleg is számos orvosi és ipari együttműködéshez, valamint több hazai pályázathoz biztosít hátteret. A 3D-központ március 19-i projektzáró rendezvényén Fendler Judit, az SZTE kancellárja úgy fogalmazott: – A 3D-központ megvalósítása mérföldkő a Szegedi Tudományegyetem életében. A 3D-nyomtatás technológiájának robbanásszerű fejlődésével ugyanis olyan új dimenziók nyílnak meg az orvostudomány és a betegellátás előtt, amelyekre korábban nem volt példa.

Komplex, 3D-s nyomtatási technológiával protézist, koponya- vagy állcsontpótlást is elő lehet állítani

A projekt célja egy olyan egyedülálló, komplex 3D-nyomtatási technológiát alkalmazó kutatói bázis infrastrukturális hátterének létrehozása volt, amelyben fém, polimer és biológiai struktúrákat, valamint orvostechnikai eszközöket alakítanak ki, jellemzőiket vizsgálják és fejlesztik. A jövőben ezáltal válhat valóra, hogy egy fül-orr-gégész, száj-, ortopéd-, szív- vagy idegsebész 3D-nyomtató segítségével létrehozott modellen tervezzen meg egy műtétet, vagy a beteg egyéni paraméterei alapján kinyomtatott implantátumot helyezzen el annak szervezetében.

A háromdimenziós térbeli nyomtatással egyedi szerveket és biológiai szöveteket, a fül apró szerveit, protézist, koponya- vagy állcsontpótlást, illetőleg ízületi porcfelszínt is tudnak alkotni.

Az SZTE új központjának eszközparkjában jelenleg három nagy értékű, professzionális 3D-nyomtató (egy fémnyomtató, és két műanyag nyomtató), illetőleg öt asztali nyomtató található. Emellett számos, a 3D-nyomtatás, valamint az orvosi döntés folyamatát (például sebészi, fogászati vagy onkoterápiás beavatkozás tervezése) támogató, kiegészítő eszközöket szereztek be. Többek között 3D-szkennereket, egy 3D optikai mikroszkópot, egy asztali elektrodinamikus tesztert, valamint 3D-tervező és -vezérlő munkaállomásokat. Továbbá a fogorvostudományi karra egy hordozható szájüregi 3D-szkenner, illetve egy Tandem LA/LIBS spektrométer került.

Rovó: ez hatalmas előrelépés

A 3D-központ projektzáró rendezvényén Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora hatalmas előrelépésnek nevezte az új központ kialakítását. Úgy fogalmazott, hogy

gyakorló orvosként mindennap tapasztalja az orvostudomány és az azt támogató orvostechnológiai fejlődés jelentőségét és hatását a betegellátás színvonalára.

A Szegedi Tudományegyetem élen jár az innovációban

– A Szegedi Tudományegyetem oktatási, kutatási, gyógyítási, valamint ipari kapcsolatokra vonatkozó missziójával összhangban valósította meg a 3D-központot – emelte ki Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja. Elmondta, hogy nagyon büszke kollégái áldozatos munkájára, kimagasló teljesítményére.

– Ma ismét bebizonyítjuk, hogy a Szegedi Tudományegyetem élen jár minden olyan innovációban, amely új távlatokat képes nyitni oktatóink, kutatóink és hallgatóink előtt

– tette hozzá Fendler Judit.

Az SZTE a Szegedi Biológiai Kutatóközponttal partnerségben a GINOP–2.3.3–15–2016–00040 számú, Egyénre szabott orvoslás élettudományi struktúrák 3D-nyomtatása révén című pályázatában több mint 615 millió forintos európai uniós támogatással valósította meg az új digitális medicina fejlesztését.

A projekt jelentőségével kapcsolatban Bari Ferenc, a GINOP-projekt szakmai vezetője, az SZTE professzora kifejtette, hogy a 3D-központ egyidejűleg hatalmas lehetőséget kínál és felelősséget követel az SZTE oktatási, kutatási és betegellátó tevékenysége sok szegmensében. Olyan technológiáról van szó, amely integrálja számos tudományág (például az anyagtudomány, a biológia, az informatika, az orvostudomány) legújabb eredményeit. Az elmúlt években kialakult egy multidiszciplináris, a kari struktúrákon túlmutató szakértői csoport, amely biztosítékot jelent a magas színvonalú oktatási és kutatási munka végzésére, és segíti az új eredmények minél gyorsabb hasznosítását a betegellátásban is.

A 3D-nyomtatókról készült videó az alábbi linken érhető el:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.