Hatalmas változások várhatók az egyszülős családok támogatásában

Az eddigi legnagyobb mértékben növekszik 2022-től az egyszülős családok támogatása – hangzott el az Egyszülős Központ keddi sajtótájékoztatóján. Több mint kétszeresére nő az árvaellátás minimumösszege, egyszerűbbé, gyorsabbá és hatékonyabbá válik a tartásdíjak behajtása, havi 14 500 forintról több mint ötvenezer forintra nő a megelőlegezett tartásdíj legmagasabb összege, amelyet a család bevételétől függetlenül ezentúl minden egyszülős család kérhet három hónapnál hosszabb ideje elmaradó tartásdíj esetén.

2021. 06. 01. 13:24
null
Benda József azt mondja, a gyereknevelés munka, amit azonban a társadalom eddig nem kívánt megfizetni Fotó: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesen tudják, hogy Magyarországon körülbelül 300 ezer családból hiányzik az egyik szülő. Ezeknek a családoknak – amelyek összesen több mint félmillió gyermeket nevelnek – több mint fele szegény, hiszen az „egyszülőség” az élet szinte minden területére kihat: a családok pénzügyi helyzetére, a gyerekek esélyegyenlőségére, a szülők munkavállalására vagy egészségügyi állapotára. Az egyszülős családok aránya világszerte növekvő tendenciát mutat, a magyar lakosság nyolc-tíz százaléka egyszülős családban él, az egyedül nevelő szülők közel kilencven százaléka nő, és körülbelül negyvenezer apa neveli egyedül gyermekét.

Több mint duplájára emelkedik az árvaellátás minimuma

Január elsejétől emelkedik az árvaellátás minimumának összege, jelenleg 57 ezer olyan gyermek van, akik árvaellátásban részesülnek, ők azok, akiknek vagy az egyik, vagy mindkét szülőjük elhunyt – ismertette Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője kedden sajtótájékoztatón.

Ez azt jelenti, hogy akik ma valamivel több mint 14 ezer forintot kapnak havonta, januártól 50 ezer forint ellátásra számíthatnak

– közölte.

Rendeződik a tartásdíj kérdése

– Sokszor lehet hallani azt, hogy az elszegényedés kockázata az egyszülős családoknál a legmagasabb, hiszen az egyszülős családok több mint fele szegénységben él – fejtette ki Nagy Anna, hozzátéve: az, hogy ezek a családok nem kapják meg a tartásdíjat, nagyon erősen hat erre a statisztikára.

Az Egyszülős Központ ismét rengeteg programmal készül a nyárra, várhatóan több mint 2200 gyermeknek szerveznek táborokat és családi nyaralásokat
Fotó: Egyszülős Központ Facebook-oldala

Az Egyszülős Központ vezetője elmondta, jelenleg is létezik a tartásdíj megelőlegezése, maga a rendszer nem új, de nagyon kevesen tudják igénybe venni a lehetőséget, amit jelenleg azok a családok kérvényezhetnek, ahol az egy főre eső jövedelem kevesebb mint 57 ezer forint havonta. Vagyis, ha valakinek 130 ezer forint a havi jövedelme, már nem kérheti a tartásdíj megelőlegezését. Ha mégiscsak jár a családnak, akkor az legfeljebb 14 500 forint lehet havonta, ami egy nagyon csekély összeg – mutatott rá Nagy Anna.

Jelenleg az egyszülős gyerekek negyede, körülbelül kilencvenezer gyermek nem kapja meg az őt megillető tartásdíjat, azaz ennyi gyerekről nem gondoskodik megfelelően a másik szülő.

Nagy Anna elmondta, az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, amelynek révén egyszerűbb, gyorsabb és szigorúbb lesz az elmaradt tartásdíjak behajtása. A tartásdíj megelőlegezésénél lerövidülnek a határidők,

a megelőlegezett tartásdíj maximuma a háromszorosára emelkedik, a jelenlegi 14 500 forintról több mint ötvenezer forintra.

Jelentős változást hoz továbbá, hogy az állam már három hónapos elmaradásnál átvállalja a tartásdíjat, aminek megelőlegezését bárki igényelheti, jövedelemhatár nélkül.

Ezentúl az állam hajtja be az elmaradt tartásdíjakat, így nem a szülőknek kell harcolniuk azért, ami törvényesen jár.

Az erről szóló törvényjavaslatról bővebben itt olvashatnak.

Sok a szürkezóna az egyszülősök feltérképezésében

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva Nagy Anna elmondta, az egyik legnehezebb kérdés az, hogy valójában kik azok az egyszülős családok? Mint mondta, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint most több mint 500 ezer egyszülős család van Magyarországon, valójában azonban nincs ennyi. A statisztikában ugyanis az is egyszülős családnak számít, ha egy felnőtt egyedül él nyolcvanéves édesapjával. – Ez de facto nem számít egyszülős családnak, de máris más a helyzet, ha az idős édesapjával élő felnőtt értelmi sérült, akit el kell látni – magyarázta a központ vezetője. – Vannak olyan szürkezónák, amelyeket nagyon nehéz feltérképezni – jelentette ki, hozzátéve:

amihez lehet igazodni, az például a családi pótlékok száma, ez alapján használjuk mi a 300 ezres számot, amikor az egyszülős családok számáról beszélünk.

Meglepő adat, hogy ma Magyarországon körülbelül 200 ezer olyan házasság van, ahol a házas felek külön élnek, ami szintén azt mutatja, hogy van egy olyan része a társadalomnak, akiket nagyon nehéz besorolni. – Azt látjuk, hogy mintha csökkenne az egyszülős családok száma, ami jó hír, de hogy ezt biztosan tudjuk, mindenképpen meg kell várnunk a következő népszámlálást – mondta el Nagy Anna.

Segíteni az egyszülős családokat

Az Egyszülős Központ 2018 májusában nyitotta meg kapuit Magyarország legnagyobb kisebbsége, az egyszülős családok előtt Azóta összesen 15 900 családnak nyújtott segítséget, 4810 szülő és család nyaralását, táboroztatását szervezték és valósították meg, 735 család részére nyújtottak élelmiszercsomagot, tisztítószercsomagot vagy laptopot, 127 szülő munkaerőpiaci elhelyezkedését segítették elő, emellett számos szakmai képzést és workshopot tartottak már. A központ egyszerre krízisközpont, segítő- és támogatótér, játszóház, presszó és rendezvényhelyszín. Jelenleg 11 vidéki és négy határon túli klubjuk működik, az Egyszülős Központ nemzetközileg is egyedülálló társadalmi innovációnak számít, amelyet jó gyakorlatként mutathattak be az ENSZ-ben is.

A központ a koronavírus-járvány idején kiemelten nehéz helyzetben lévő egyszülős családoknak rengeteg segítséget nyújtott, amelynek többek között az állásközvetítés, az álláskeresés, a mentális és jogi segítségnyújtás, online korrepetálás és napközis foglalkozások is részét képezték.

Az Üllői úti Egyszülős Központ mellett egy újabb központ nyílik 2022-ben Budán, a Déli pályaudvar mellett, a Magyar Jakobinusok terén. Ennek köszönhetően még több egyszülős családot tudnak majd elérni és segíteni, valamint még több szolgáltatást tudnak nyújtani.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.