Hatékony a magyar drogszabályozás

Miközben a kormány több mil­liárd forintot fordít a kábítószerek terjedésének megfékezésére, ellehetetlenítésére, illetve a fogyasztók kezelésére, az ellenzék lebontaná a szigorú szabályokat. Rétvári Bence, a KDNP alelnöke ennek kapcsán kifejtette: a drogliberalizáció szószólói időnként azt hangoztatják, hogy az állam jelentős bevételekre tehetne szert, ha szabad utat adna a kábítószerek terjesztésének. A kormány viszont nem akar az emberek egészségén nyerészkedni.

Nagy Áron
2019. 09. 24. 5:55
RÉTVÁRI Bence
Budapest, 2019. augusztus 16. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára beszédet mond 2019. augusztus 16-án a Pesti Vigadóban, ahol az államalapítás ünnepe alkalmából kulturális kitüntetéseket adott át. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos jel szerint az ellenzék a kábítószer-fogyasztás szabadságának elérésére is megpróbálná felhasználni az októberben elnyerhető önkormányzatokat. Az ötlet Sermer Ádámtól, a liberálisok főpolgármester-jelöltjétől származik, aki az alkoholra vonatkozó szabályokat alkalmazná például a cannabisra.

A drogliberalizáció – amit az LMP és a Momentum egyes képviselői is sürgetnek – ezután került be Sermer programjába, s egyike lett azoknak a pontoknak, amelyek képviseletét Karácsony Gergelynek vállalnia kellett a politikus visszalépéséért cserébe. A megegyezés értelmében a baloldali összefogás Budapestről kiindulva, településről településre haladva akarja lebontani a hatósági korlátokat.

– Az ellenzéki pártok e téren sem tesznek mást, mint hogy a Soros-hálózat céljait visszhangozzák. A milliárdos ugyanis jelentős összegeket, 1994 és 2014 között hozzávetőlegesen 200 millió dollárt fordított világszerte a cannabis legalizálásának támogatására. Ebből a pénzből Magyarországra is jutott – jegyezte meg a fentiekre reagálva Rétvári Bence, a KDNP alelnöke.

A KDNP alelnöke a megelőzés fontosságáról is beszélt
Fotó: MTI/Mónus Márton

A kormánypárti politikus hangsúlyozta: az ellenzék időnként azt hangoztatja, hogy az állam jelentős bevételekre tehetne szert, ha szabad utat adna a kábítószerek terjesztésének. – A magyar kormány viszont nem akar az emberek egészségén, életek tönkretételén nyerészkedni – szögezte le.

Hangsúlyozta ugyanakkor a megelőzés és a rehabilitáció, a magyar drogpolitika két sarokkövének fontosságát. – A célzott prevenciós programok támogatására mintegy hárommilliárd forint összegű fejlesztési forrás áll rendelkezésre. A drogfüggőség megelőzése és visszaszorítása szintén célja egy másik, 2,5 milliárd forint keretösszegű programnak, amellyel a gyermekvédelmi szakellátási intézmények működését segítjük.

A gyermek- és ifjúságpszichiát­riai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális fejlesztésére pedig hatmilliárd forintot fordít a kormány – sorolta a KDNP alelnöke, hozzátéve: az utóbbi években három gyermek- és ifjúságaddiktológiai rehabilitációs intézmény nyitotta meg kapuit. – Mindemellett érdemes kiemelni azt is, hogy a kormány 2018 szeptemberétől bevezetett egy új szolgáltatást, a teljes körű iskolai szociális segítségnyújtást, amelynek a felvilágosítás és az úgynevezett korai elterelés szintén a részét képezi.

Ami a drogpolitika büntetőjogi oldalát illeti, a magyar szabályozás az egyik legszigorúbb és leghatékonyabb Európában – hívta fel rá a figyelmet a politikus, felidézve, hogy a 2000-es évek végén új kihívással kellett szembenéz­niük a kontinens országainak.

– A dizájnerdrogok dömpingszerű megjelenésével az a korábbi gyakorlat, amely kizárólag bizonyos szerek – mint a kokain, a heroin – tiltására épült, tarthatatlanná vált. A bűnözők ugyanis némi vegyészkedéssel pillanatok alatt új kábítószerek tucatjait hozták létre, s mire ezeket a hatóságok azonosították és betiltották, már a feketepiacra kerültek a még újabb változataik – magyarázta a KDNP alelnöke.

A kormány ezt felismerve átalakította a szabályozást, bevezette például a törzsképletet, amelynek segítségével egy adott drogot és annak variánsait egyszerre lehet betiltani, valamint a büntető törvénykönyv kábítószer-bűnözésre vonatkozó szakaszait is szigorította. – Érdemes megemlíteni, hogy az ellenzék ezt sem támogatta a parlamentben – fűzte hozzá Rétvári Bence.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.