Háttérkép: Megtorpant a bővítés

Forrás: Hír TV2019. 11. 29. 20:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Boros Imre és Bogár László közgazdászok voltak Bayer Zsolt vendégei. Várhelyi Olivér megkapta végül a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosi posztot az Európai Bizottságban. Miért olyan fontos ez a poszt? – tette fel a kérdést Bayer Zsolt.

Boros Imre úgy fogalmazott, az elmúlt időszakban nem bővítés, hanem szűkítés volt az Európai Unióban. Az angolok kilépnek, ami azt jelenti, hogy kontraproduktív munkát végzett eddig az Európai Bizottság.

Bayer Zsolt emlékeztetett, sok országnak pedig megígérték, hogy elkezdik a csatlakozási folyamat tárgyalásait, majd nem történt semmi.

„Azért fontos ez a poszt, mert ebből az erkölcsi kalamajkából ki kellene vergődni. A problémák pedig összesűrűsödtek, amiket viszonylag gyorsan, szakszerűen meg kellene oldani. (…) A bővítési főbiztostól függ egy csomó sorban álló ország tárgyalási fejezeteinek a haladása, beiktatása. Ez a főbiztosság rendkívül fontos. Nekünk azért, mert a bővítendők széles köre a mi déli határainkon vannak.

Mindezeknek a belépése azon túl, hogy a magyar főbiztos természetesen az uniós bizottsági testületnek a tagja, tehát nem egy az egyben képviselheti a magyar kormány álláspontját, de a magyar kormány álláspontjának bent kell lenni az egészben, azért nem mindegy hogyan tevékenykedik a mi kis hazánk szempontjából.” – emelte ki Boros Imre.

Bogár László szerint nagyon kritikus bővítési folyamat következik az Európai Unióban:

„A balkán most is nagyhatalmi ütközőpont, és igenis nagyon komoly szerepe van a balkáni országok csatlakozásának. Ez bizonyos fokig magyarázat arra, hogy az elmúlt évek során miért nem történt semmi, vagy miért nincs előrehaladás. Minden eddiginél mélyebb ponton van az identitást meghatározó mechanizmus az Európai Unión belül.

Soha nem volt ennyire nyílt az a csata, amely arra szolgálna, hogy az Európai Uniónak legyen egységes identitása, most nincs, egyre inkább széteső a dolog. Így teljesen érthető, hogy a bővítés azért nem halad előre, mert maga az Európai Unió sem tudja tisztázni, hogy ő kicsoda, és kik lesznek azok az országok, amelyeket még fel akarnak venni egy tisztázatlan identitású Európai Unióba.”

Teljes műsor ITT tekinthető meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.