Hazaengedték a tanárnőjét megkéselő diákot

Hazaengedték tegnap a 17 éves H. Andrást, aki még decemberben győri iskolájában megkéselte a tanárnőjét.

2020. 04. 28. 11:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazaengedték tegnap a 17 éves H. Andrást, aki még decemberben győri iskolájában megkéselte a tanárnőjét – közölték ma a hatóságok. A diákot a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség előre kitervelten, közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolja. Az illetékes bíróságon hétfőn úgy ítélték meg, szükségtelen a késelőt továbbra is letartóztatásban tartani, és szabadlábra helyezték a vádlottat, akit szülei hazavittek gyulakeszi házukba. H. Andrásnak még csak nyomkövető eszközt sem kell viselnie, a bíróság szerint a bűnügyi felügyeletét elég rendszeres rendőri ellenőrzéssel biztosítani.

A vádirati tényállás szerint H. András 2019. december 5-én egy győri középiskolában a második órán, matematikán 3-as érdemjegyet kapott a korábbi dolgozatára. Ez annyira felzaklatta a maximalista fiút, hogy osztálytársai előtt kijelentette, le fogja szúrni a matematikát és fizikát tanító tanárnőt, aki egyben az osztályfőnöke is. H. Andrást osztálytársai nem vették komolyan, mivel korábban is tett már ilyen kijelentéseket és tíz centiméter pengehosszúságú zsebkését is mutogatta már a többiek előtt.

A következő dupla angolóra végén – míg társai az angoltanár engedélyével az ötödik órában írandó fizika dolgozatra készültek – H. zenét hallgatott és kijelentette, hogy „nem tanul, mert nem lesz óra és dolgozat sem”. Ezt követően az óra végén azzal a kijelentéssel, hogy „neki arra már nem lesz szüksége”, elajándékozta a fülhallgatóját.

Az ötödik, fizikaóra elején a vádlott odaszólt a padtársának, hogy „Megvan a terv!”, majd azt színlelve, hogy a füzetében szeretne valamit mutatni a tanárnőnek, kiment hozzá a katedrához, átadta a füzetét, a tanárnő mögé lépett és bal lapockatájékon hátba szúrta őt. Az 51 éves pedagógus a földre rogyott, ekkor H. András mellé guggolt és a feje fölé emelt késsel még kétszer lesújtott a fekvő sértett nyaka és mellkasa irányába.

A vádlottat az egyik osztálytársa fékezte meg, aki elvette tőle a kést. H. a diáktársa azon kérdésére, hogy ezt miért csinálta, akként válaszolt, hogy „Majd ebből tanul, elegem van a tanárnőből”.

A sértett a szúrások következtében életveszélyes állapotba került, légmell és vérmell alakult ki, bal tüdeje összeesett. A védekezése következtében több végtagja is megsérült, melyekkel összefüggésben maradandó fogyatékosság kialakulása sem zárható ki.

Az egyébként átlagot meghaladó értelmi képességű fiatalkorú vádlottra a Büntetőtörvénykönyv szerint maximálisan tizenöt év szabadságvesztés szabható ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.