Levelet kapnak a nyugdíjasok a koronavírus elleni oltás ügyében

Ha azt akarjuk, hogy mielőbb és minél több oltóanyag álljon rendelkezésre, akkor mindenhol, ahol lehetőség van rá, Keleten és Nyugaton egyaránt, le kell kötni a lehetséges oltóanyag-kapacitásokat – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely arról is beszélt, a miniszterelnök folyamatosan tárgyal az operatív törzzsel és az érdekképviseletekkel, hogy milyen járványügyi intézkedések szükséges december közepétől.

Hertelendy Gábor
2020. 12. 03. 14:48
null
A cég mintegy harmincezer alkalmazottjának biztosít uniformist Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elindul a koronavírus elleni vakcina előjegyzésére vonatkozó kampány – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Gulyás Gergely azt is közölte, hogy Müller Cecília országos tiszti főorvos a nyugdíjasokat levélben fogja megkeresni, amelyben lesz egy regisztrációs lap és egy válaszboríték, és ezeket minden nyugdíjas térítésmentesen visszaküldheti. Jövő héttől pedig működésbe lép a vakcinainfo.gov.hu regisztrációs honlap, amelyen bárki előjegyezhet az oltásra.

A védőoltások beadása önkéntes, és az átoltás biztonsága érdekében államilag szervezett lesz.

Magyarország újabb vakcinaprogramhoz csatlakozott, további két vakcinagyártó társaságnál vettek előjegyzésbe magyar igényeket. A miniszter emlékeztetett, hogy a Pfizer gyógyszergyártó cég elsőként az Egyesült Királyságban engedélyezett oltóanyagát először az Egyesült Államokba, majd az Egyesült Királyságba szállítják, európai szállítása viszont akár hónapokat is csúszhat. Ebből is jól látszik,

ha azt akarjuk, hogy mielőbb és minél több oltóanyag álljon rendelkezésre, akkor mindenhol, ahol lehetőség van rá, Keleten és Nyugaton egyaránt, le kell kötni a lehetséges oltóanyag-kapacitásokat.

Gulyás Gergely elmondta: Magyarország eddig ötvenmilliárd forintért foglalt le vakcinakapacitást.

Tárgyalnak minden oltóanyaggyártóval, továbbá Izraellel, Kínával és Oroszországgal a lehetséges vakcinákról.

– Reméljük, hogy elegendő oltóanyag áll majd rendelkezésre a lakosságnak, de ez nem hazánkon múlik – szögezte le. A miniszter arról is beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöktől konzultációkba kezd járványügyi szakértőkkel, orvosokkal, az Egészségügyi Tudományos Tanáccsal és gazdasági érdekképviseletekkel, ezután pedig az operatív törzs a kormányfő részvételével értékeli a helyzetet, majd döntés születik arról, milyen intézkedések lépjenek életbe december 11. – a most hatályos korlátozások lejárta – után. Gulyás Gergely kitért arra is, hogy

a mostani prognózisok többsége decemberre teszi a koronavírus-fertőzések és a halálozások számának csúcspontját.

A fertőzöttek számát nézve Magyarország a 12. helyen áll az uniós tagállamok összevetésében, ami egy helyet jelentő javulás. Hozzátette: az elhunytakat tekintve – habár napról napra szomorú rekordértékek születnek – a magyar adatok kedvezőbbek uniós összehasonlításban. Egymillió emberre vetítve az elhunytak számánál az EU-s átlag 613 ember, Magyarországon viszont 526. A miniszter jelezte továbbá, hogy a megindult tömeges tesztelések következtében a múlt héten – egymillió emberre vetítve –

Magyarországon volt az ötödik legmagasabb a tesztek száma az unió átlagában.

Így ma a fertőzések számában a latencia nyilvánvalóan kisebb a korábbinál – jegyezte meg a Miniszterelnökség vezetője, hozzátéve, hogy a gyorstesztek már elérhetők a gyógyszertárakban, de természetesen az így elkészítettek a statisztikába nem kerülhetnek bele.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.