Hazánk felkészült a migrációs nyomásra

A Magyar Honvédség katonái az erősödő migrációs nyomás miatt tegnaptól az eddiginél nagyobb létszámban, illetve légi felderítéssel is támogatják a rendőröket a határvédelmi feladatok ellátásában. Tavaly 2018-hoz képest több mint két és félszer több illegális migráns próbált bejutni Magyarország területére, az elmúlt hetekben pedig ugrásszerűen nőtt a törvénytelen határátlépési kísérletek száma.

Magyar Nemzet
2020. 01. 07. 6:30
null
Katonák és rendőrök együtt járőröznek Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A határok védelmében részt vevő katonák számát megduplázták, ezenfelül drónokkal és helikopterekkel segítik a légi felderítést – közölte tegnap Garas László dandártábornok, a Magyar Honvédség hadműveleti csoportfőnöke az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) székházában a rendőrség és a honvédség képviselőinek határok őrzésével kapcsolatos közös sajtótájékoztatóján.

A tábornok kiemelte: a katonák Bács-Kiskun és Csongrád megyében segítik a határok védelmét 2015 óta.

– A pluszerők vasárnap elfoglalták bázisaikat. Erről Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Böröndi Gábor, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese személyesen is meggyőződött – tette hozzá. Garas László azt is elmondta: mindaddig fenntartják a jelenlegi létszámot, amíg arra szükség van, de ha kell, tovább növelik a határvédelemben részt vevő katonák számát.

Katonák és rendőrök együtt járőröznek
Fotó: Havran Zoltán

A tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott: tavaly 2018-hoz képest több mint két és félszer több illegális migráns próbált bejutni Magyarország területére. Balázs László, az ORFK Határrendészeti Főosztályának vezetője elmondta, a migrációs nyomás különösen 2019 utolsó negyedévében fokozódott. Az 51. héten csaknem 1400 migráns érkezett Magyarország területére; ja­nuár 1. és 5. között pedig már 803 emberrel szemben intézkedtek.

Közölte: a schengeni határ valamennyi szakaszán növekedést tapasztaltak az illegális migrációban, de kiemelten a szerb és a román határszakaszokon. Hangsúlyozta, hogy minden szomszédos állam hatóságaival hatékonyan együttműködnek.

Mint azt megírtuk: Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Bács-Kiskun megyei madarasi határvédelmi bázisnál vasárnap tartott sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a közel-keleti eseményekkel összefüggésben is az várható, hogy tovább növekszik a migránsok száma.

– Azok a terrorszervezetek, amelyek a nyugati világot megfenyegették, az ismert útvonalakon a bevándorlók közé vegyítve próbálnak katonákat eljuttatni Európába, hogy ott terrorcselekményeket hajtsanak végre. Mindezek indokolják, hogy megkétszerezzék a határvédelemben részt vevő katonák számát – tette hozzá a kormánypárti politikus.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.