Házhoz viszik a segítséget a gönci járásban

Az egészséges életmódra, a helyes tisztálkodásra nevelik a gyermekeket a gönci járásban az ökumenikus segélyszervezet szakemberei, akik folyamatosan fejlesztik a rászoruló fiatalokat. Legutóbb egészségnapot szerveztek a negyedikes, ötödikes diákoknak, hogy játékos programokkal, vetélkedőkkel formálják a gyerekek szemléletét.

2019. 04. 01. 7:48
null
Katus Attila, egykori világbajnok aerobikversenyző a testedzés fontosságára tanítja a fiatalokat Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem találkoztunk még? Pedig sok ilyen gyereket láttam már, mint amilyenek ti vagytok, ugyanúgy két fülük volt, mint nektek – férkőzik viccelődve a Vizsolyi Rákóczi Zsigmond Általános Iskola negyedikes, ötödikes diák­jainak a bizalmába Katus Attila egykori világ- és Európa-bajnok aerobiksportoló.

Az ökumenikus segélyszervezet által szervezett egészségnapon a bemutatkozás után a személyi edző egy rövid bemelegítőtornát tart a hátrányos helyzetű gyermekeknek, a diákok a testmozgás és a zene segítségével percek alatt ráhangolódnak az aerobik-szakedzőre.

Katus Attilának így sokkal könnyebb a dolga, amikor a torna után a saját példáján keresztül is a helyes testtartás vagy éppen a szabályok betartásának a fontosságáról mesél a gyerekeknek.

Katus Attila, egykori világbajnok aerobikversenyző a testedzés fontosságára tanítja a fiatalokat
Fotó: Havran Zoltán

A diákok többségét megragadja, hogy a hátrányos helyzetet akarattal, kitartással le lehet küzdeni, de ehhez jó döntéseket kell hozni az életben. A életmód-tanácsadó arról is beszél, hogy az alkohol, a dohányzás és a test folyamatos kizsigerelése megöregíti az emberi szervezetet, ezek elkerülésével viszont hosszú ideig egészségesek maradhatunk.

A GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszeripari vállalat által támogatott egészségnap ezután a negyedikes és ötödikes gyermekek játékos vetélkedőjével folytatódik.

A diákoknak egy sor olyan feladatot kell teljesíteni, amelyek az egészséges életmódra és a tisztálkodás fontosságára hívja fel a figyelmet. Például plakátot készítenek az egészséges életről, majd a gyümölcsléfajták ismeretéről adhatnak számot, illetve ügyességi gyakorlatként a kezük használata nélkül kölesgolyók közül mandarint kell kienniük.

Az ökumenikus segélyszervezet helyszínválasztása nem volt véletlen, a gönci járás – amely Magyarország leghátrányosabb térségei közé tartozik – a Végtelen lehetőségek elnevezésű kísérleti program egyik központja is. Ez a leginkább elmaradott térségek felzárkóztatása érdekében tavaly márciusban indított, kétmilliárd forintból megvalósuló négyéves program öt járásban folyik hazai karitatív szervezetek bevonásával. Az ökumenikusok a gönci járás harminc településének felzárkóztatására koncentrálnak.

Mielőtt a program elindult volna, két előzetes felmérést is készítettek, az egyikkel mind a harminc települést, a másikkal a térség szegregátumait mérték fel, és ez alapján választották ki, hogy hol létesítsenek állandó jelenlétpontokat.

Így esett a választás két településre, Boldogkőújfalura és Vizsolyra. Egy évvel ezelőtt a karitatív szervezet mind a két községben ideiglenesen önkormányzati ingatlanokban alakította ki a jelenlétpontot, amelyekben már összesen 14 állandó munkatárs dolgozik. Mind a két településen épül azonban az új központ, Boldogkőújfaluban a jelenlétpont mellett a készülő ingatlanban helyet kap majd a Biztos Kezdet Gyermekház is.

Az eltelt egy évben a helyiek bizalma folyamatosan erősödik a jelenlétpontok iránt. A rászorulók egyre személyesebb problémákkal keresik meg az ökumenikus segélyszervezet munkatársait, akik már az ügyeik intézésében vagy akár a gyógyszerek kiváltásában is segítik a nehéz sorsú embereket. Azokat a felnőtteket, akik nem fejezték be az általános iskolát, támogatják a nyolc osztály elvégzésében, és segítenek nekik elhelyezkedni a munkaerőpiacon is.

Az ökumenikusok tevékenységét fejlesztő szakemberek, így például logopédus, gyógytornász, jogász, később pedig mozgásterapeuta is segíti. A gönci járásban eddig 503 főt vontak be a programba és 183 gyermeket fejlesztettek, akik közül több speciális nevelési igényű.

Az ökumenikusok segítenek a járás fejlesztéseinek koordinálásában, illetve képzéseket tartanak a pedagógusoknak, a védőnőknek és más szakembereknek is. A programban részt vevő öt karitatív szervezet a négy év során folyamatosan egyeztet a tapasztalatokról, a végén pedig közös módszertant dolgoznak ki, amit szélesebb körben alkalmaznának.

Vizsolyon a helyi munkatársak egyike azt mondja, hogy ő a településen nőtt fel, és azért csatlakozott az ökumenikus segélyszervezet helyi programjához, hogy segítsen felvirágoztatni a térséget. Az egyik helyi rászoruló, Fábián ­Jánosné Mata Erzsébet gyakran keresi fel a gönci jelenlétpontot, ahonnan sok segítséget kapott.

A betegeskedő asszonyt többek között élelemmel, ruhával támogatták, amikor kellett. A Végtelen lehetőségek programban minden rászorulónak személyre szabottan segítenek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.