Hét embert mentettek meg a balatoni vízi rendőrök

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány balatonlellei csapata sem tétlenkedett az idei szezonban, csaknem háromszáz esetben riasztották a Napfény strandnál álló gyermekmentő orvosi kocsiját.

Gulyás J. Attila-Tar Hajnalka
2019. 08. 26. 11:48
null
Fonyód, 2014. július 11. A Balatoni Vízirendészet Fonyódi Rendőrőrs rendőrei járőröznek a Balatonon a 46. Kékszalag Audi Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásverseny sérült hajói után kutatva Fonyód és Badacsony között 2014. július 11-én. MTI Fotó: Varga György Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen hét embert mentettek meg a hétvégén a másodfokú viharjelzés alatt a balatoni vízi rendészet munkatársai: szombat délután először Tihany közeléből érkezett segélykérés, amikor egy elektromos kisgéphajó műszaki hiba miatt működésképtelenné vált, és a fedélzeten három személlyel – köztük egy két és fél éves kisgyermekkel – sodródott magatehetetlenül – közölte a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság. Munkatársaik azonnal megkezdték a mentést, és a hajót utasaival együtt épségben a tihanyi kikötőbe vontatták. Nem sokkal később pedig két vitorlás hajó is jelezte, hogy önerőből nem tudna biztonságosan partra jutni, őket szintén épségben a partra segítették.

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány (MGYA) balatonlellei csapata sem tétlenkedett az idei szezonban, csaknem háromszáz esetben riasztották június 15-e és augusztus 20-a között a Napfény strandnál álló gyermekmentő orvosi kocsiját, jó részt fürdőzéssel kapcsolatos balesetekhez, illetve orvosi beavatkozást igénylő strandi vagy játszótéri sérüléses esetekhez – ismertette az MGYA szakmai vezetője. Gesztes Éva szerint a korábbiaknál kevesebb vízi, illetve vízparti baleset a gyermekmentő-szolgálat, a balatoni vízi rendészet és a vízimentő szervezet összehangolt, preventív munkájának tulajdonítható.

Fotó: MTI/Varga György

Húsz szakorvos és tizenkét szakápoló vállalta idén nyáron a dél-balatoni „gyermekmentő idénymunkát”, sokan közülük az otthoni gyermekorvosi, gyermektraumatológiai ellátást vagy a mentőszolgálati teendőket egy-egy hétre megszakítva.

Az alapítvány munkatársa kiemelte: a felnőtteket érintő mentőorvosi vagy szakápolói segítségnyújtásról szólva kiemelte: az idei nyáron kevesebb volt a kiszáradásos, de több a mellkasi panaszokkal összefüggő eset, csökkent viszont az alkoholos állapotban vagy a láthatóan kábítószeres hatás alatt álló fürdőzők száma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.