Hét éve nem történt haláleset a Tisza-tónál

A Tisza-tó az ország második legnagyobb, egyben a legbiztonságosabb állóvize. A tiszai rendőrök a folyó teljes szakaszát le tudják fedni, bárhonnan is érkezik vészjelzés, legkésőbb tíz percen belül már ott a motorcsónakos járőr a helyszínen. Az állandó szolgálat és a remek megelőzési munka eredményeként hetedik éve nem történt halálos vízi baleset a tó területén.

Végh Attila
2021. 06. 23. 20:15
TVRK
A Tiszán és a Tisza tónál öt rendőrségi jet ski is segít a gyorshajtókat kiszűrő intézkedéseknél Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai napon hivatalosan is megkezdődött a 2021. évi tiszavirágzás. A kérészek rajzását a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság (TVRK) folyami járőrei is figyelik, a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatának tagjaival biztosítva a tavaly óta hungarikumnak minősülő természeti csodát. A tiszai rendőrök csak a két téli, kabinos hajójukat hagyták a dokkokban egy kis felújításra, az összes motorcsónak a vízen van. Hét új, alumíniumtestű, az uszadékfának és a parti köveknek is jobban ellenálló motorcsónak is szolgálatba állt az idei szezonra, a Tisza-tó vizén pedig már öt rendőrségi jet ski szántja a habokat.

Burzi László főtörzsőrmester egy kérésszel
Fotó: TVRK

Busi László rendőr ezredes, a TVRK vezetője a szolnoki parancsnokságon a Magyar Nemzet kérdésére elmondta: a tiszai vízi rendészek arra a legbüszkébbek, hogy a Tisza-tó területén hetedik éve nem történt sem halálos vízi baleset, sem vízbe fulladás. Ez egyértelműen a nyári főszezonban a szinte a nap 24 órájában vízen lévő rendőrök munkájának és a hatásos megelőzési módszereknek tudható be. Az ezredes hozzátette, a tó viharjelző rendszere már egy évtizede sikeresen működik, mobil alkalmazásokkal, a rendőrök a viharjelzésre azonnal minden járművel kivonulnak a vízre, hogy segítséget nyújthassanak a bajbajutottaknak. A parancsnok szerint a Tisza népe összetartó társaság, a kikötők, csónakházak tulajdonosai és üzemeltetői is támogatják a megelőzés programot: viharjelzés esetén senkit nem engednek a tóra, segítenek bevontatni a vízen rekedtek hajóit és részt vesznek az esetleges mentésekben is.

Busi László ezredes, a TVRK parancsnoka és állománya szívügyének tekinti a kérészek rajzásának biztosítását

A tiszai rendőrök szerint a folyón a legnagyobb probléma már nem az ittas motorcsónakosokkal, hanem a gyorshajtókkal van. A vízi rendészet munkatársai rendszeresen kölcsönkérik a közlekedési rendőrök sebességmérő eszközeit és a folyón, valamint a tó területén is vadásznak a száguldozókra. Ez most, a tiszavirágzás idején különösen nagy jelentőséget kap, mert ha egy sebesen száguldó motorcsónak belerohan egy rovarrajba, akkor akár ezer példányt is elpusztíthat a védett kérészekből; egyetlen példány eszmei értéke pedig tízezer forint.

A Tiszán és a Tisza-tónál öt rendőrségi jet ski is segít a gyorshajtókat kiszűrő intézkedéseknél
Fotó: Police.hu

Az idei kérészrajzás június 23-án kezdődött el Tisza felső szakaszán, naponta vonul lefelé. Szolnokon, a folyó középső szakaszán hétfőre várják a tetőzést, Szegeden pedig a jövő hét végére. Ilyenkor megnövekszik a vízi forgalom is, ezek a napok a legveszélyesebbek a tiszai közlekedésben. A rendőrök állandó jelenléte józanságra inti a vízen közlekedőket, egyre kevesebb a probléma a Tiszán. Idén a plakátok mellett az elektronikus médiában, a közösségi oldalakon is figyelmeztették a tiszavirágzásban gyönyörködőket, a természetvédelmi törvény szerint a pár órát élő rovarok tetemeinek begyűjtése is tilos. Ezt a szabályt legtöbbször a horgászok szegik meg, a tiszai legenda szerint erre harap legjobban a harcsa. Azokat a partszakaszokat, ahol a védett állatok kikelnek, külön figyelemmel védik a rendőrök egész évben, nem csak a kérészek rajzásakor.

Még a nyári főszezon előtt ellenőrizték a rendőrök az összes tiszai kompot
Fotó: Police.hu

A tiszai rendőrök különleges helyzetben vannak, hiszen a területükön közlekedik a legtöbb komp. Kompbaleset sem történt az utóbbi időkben, ez is arra vezethető vissza, hogy a rendőrség még a nyári szezon előtt, áprilisban ellenőriz minden kompot. Idén rendben voltak az átkelők, csak a tokaji kompot kellett leállítani, mert a rendőri ellenőrzés során a személyzetnek nem volt megfelelő matrózvizsgája, a TVRK ennek pótlásáig betiltotta a közlekedést. Martfű környékén sem üzemel a komp, itt a műszaki ellenőrzés mindent rendben talált, ám az üzemeltető önkormányzat nem tudott olyan vállalkozót szerezni, akik rendelkezik a komp közlekedéséhez alkalmas vizsgával.

Busi ezredes és állománya készül arra, hogy július elején elkezdődik a vízitúrák szezonja, a mellékfolyókon, a Bodrogon, a Szamoson is megnő a forgalom. A vízi rendőrök minden túrázó csapatot ellenőriznek, figyelemmel kísérnek, ezt a csoportok vezetői külön is kérik. Két éve ez a módszer mentett meg a tragédiától egy iskolás csapatot, akiket a hirtelen jött vihar besodort a nádasba, a megrémült gyerekeket a túraútvonalakat ismerő rendőrök mentették ki a vészhelyzetből, ismerve a programjukat azonnal tudták, hol, merre kell keresni a kenukkal felboruló, sodródó gyerekeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.