Hétszáz egyszülős család gyerekei nyaralhatnak szinte ingyen

A szünidő megszervezése komoly kihívás a gyermeküket egyedül nevelőknek – mondta Novák Katalin.

Csekő Imre
2020. 07. 16. 12:24
null
A nyári táborok nagy segítséget jelentenek a szülőknek Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén nyáron hétszáz egyszülős család gyermekei nyaralhatnak tartalmasan és biztonságos körülmények között napközis táborban az Egyszülős Központ szervezésében – jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön a központban tartott sajtótájékoztatón. Kiemelte, a táborok anyagi feltételeit a minisztérium biztosítja.

– Jó, hogy van egy hely Budapest szívében, ahol az egyszülős családok gyermekei jól érezhetik magukat, és ezáltal szüleik is segítséget kaphatnak – mondta az államtitkár, és hangsúlyozta, hogy az idei nyár különösen is nagy kihívás a gyermeküket egyedül nevelőknek, hiszen úgy kell megoldaniuk a gyermekek 11 hetes vakációját, hogy sokuknak már ki kellett vennie szabadsága jelentős részét a járvány miatt.

– Mindez anyagilag, és szervezési szempontból is komoly terhet ró az egyszülős családokra – emlékeztetett Novák Katalin, és kiemelte, hogy az Erzsébet-táborokban is nyaralnak egyszülős családok gyermekei, de most Budapesten, Veszprémben és Kecskeméten sikerült kifejezetten nekik segítséget biztosítani.

A táboroztatás szinte teljes költségét a minisztérium állja
Fotó: Bach Máté

Az államtitkár ismertette, hogy a napközis táborokban reggel hét órától késő délutánig vigyáznak arra a naponta ötven gyerekre, aki megfordul az Egyszülős Központban a nyár során.

Novák Katalin örömét fejezte ki, hogy az Emmi félmilliárd forintos támogatása révén létrejöhetett a központ, ami nemzetközi szinten is egyedülálló kezdeményezés.

A napközis táborokról Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője elmondta, hogy a legjobb képesítésű szakemberek: pedagógusok pszichológusok és – szükség esetén gyógypedagógusok – foglalkoznak a gyerekekkel. Állandó orvosi jelenlétet is biztosítanak. Külön kiemelte, hogy sok férfi pedagógus is részt vesz a programban, ami azért is fontos, mert az egyszülős családok több mint nyolcvan százalékában az édesanya neveli egyedül gyermekét.

A tábornak csak jelképes költsége van: hetente 1500 forintért nyaralhatnak a gyerekek, az összegben a napi négyszeri étkezés, és a különböző programok, például az állatkerti látogatás költsége is benne van – ismertette az egyszülős központ vezetője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.