Hiába a közös alapértékek, az EU egységében is kialakulhatnak törésvonalak

Napjaink Európájának legfontosabb törésvonalai a szuverenitás és a migráció kérdése körül alakultak ki, de fontos vita az uniós intézmények hatáskörének mértéke is. Az Európai Unió legfontosabb feladatai lehetnek a közeljövőben a nyugat-balkáni országok integrációja és az Egyesült Államokkal fennálló kereskedelmi nézeteltérések rendezése.

Forrás: Hirado.hu2019. 05. 26. 7:02
null
Bukarest, 2018. mjus 12. Hatalmas eurpai unis zszln lev lyukon t nz egy gyerek egy ellenzki tntetsen Bukarest kormnyzati negyedben 2018. mjus 12-n. (MTI/EPA/Robert Ghement) Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió egységét nem csak a gyakorlatban megvalósuló együttműködések, közös állásfoglalások és együttes fellépések jelentik. A döntések az aktuális kérdés részleteinek figyelembevétele mellett közösen lefektetett alapelvek mentén történnek. Az Európai Unió alapvető céljait és értékeit a lisszaboni szerződés és az Európai Unió alapjogi chartája rögzíti.

A gyakorlatban azonban 28 ország a megfogalmazott közös alapértékekkel való egyetértés mellett sem lehet mindig ugyanazon az állásponton, így az Európai Unió egységében is kialakulhatnak nézeteltérések. Napjaink átalakuló Európájának legfontosabb törésvonalai a szuverenitás és a migráció kérdése köré összpontosulnak, de fontos kérdés az is, hogy nagyobb hatáskört kell-e adni az uniós intézményeknek.

Az Európai Unió jövőjéről eltérően gondolkodnak. Van, aki szerint az európai intézményeknek bizonyos kérdésekben több hatáskört kellene kapniuk, ugyanakkor a visegrádi országok úgy vélik, az uniós intézményeknek nem újabb hatásköröket kell adni, hanem inkább a jelenlegieket kellene megerősíteni, a mostani vívmányokat kellene tökéletesíteni – fogalmazott Zupkó Gábor, az Európai Unió magyarországi képviseletének vezetője az M1 Világ című műsorában.

A britek kilépése megosztja a tagállamokat

A visegrádi együttműködés jó példája annak, hogy az unión belül is kialakulhat kisebb egységek közös érdekképviselete. A V4-ek, vagyis Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia szövetségének célja a közép-európai országok gazdasági, politikai és diplomáciai érdekeinek közös képviselete, döntéseik esetleges összehangolása.

Zupkó természetesnek tartja az ilyen típusú együttműködéseket, hiszen az északi országok, a balti országok vagy alkalmanként a Benelux államok is egyeztetik álláspontjukat minden fontos, nagyobb döntéshozatal előtt.

Az EU 27-ek egyik fontos jövőbeli kérdése a vártnál tovább húzódó kilépési tárgyalásokat folytató Nagy-Britannia. A kilépés kérdése megosztó, az Európai Unió legfontosabb egységét, a német–francia összhangot is megtépázta. Míg Angela Merkel német kancellár eddig a britek kilépésének megakadályozásán munkálkodott, addig Emmanuel Macron francia államfő minél hamarabb búcsút intene a 28. tagállamnak.

Uniópárti tüntetõk újabb Brexit-népszavazás kiírását követelik a londoni parlament elõtt
Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Az egységes, hivatalos uniós álláspont szerint az Európai Unió érdeke azonban mindenképpen az, hogy Nagy-Britanniával továbbra is megmaradjon a jó kapcsolat.

Zupkó Gábor elmondta: miközben mindenki sajnálja a britek döntését, tiszteletben kell tartani. Jó lenne, ha a kilépés rendezetten történne, aminek a végén kialakulhat valamilyen együttműködés az Egyesült Királysággal, amely továbbra is fontos európai partner lenne – mondta.

Görögország konfliktusforrás

Egy másik, közelmúltbeli jelentős uniós konfliktusforrás a görög gazdasági válság, valamint az országba beáramló bevándorló tömeg megállításának kérdése. A görög gazdasági válság kezelése miatt sok kritika érte az Európai Uniót a 2010-ben az Európai Központi Bankkal és a Nemzetközi Valutaalappal közösen nyújtott mentőcsomag miatt.

A hitelezők szigorú feltételekhez kötötték a segítséget: a közszolgálati bérek csökkentését, költségvetési megszorításokat és áfaemelést kértek Görögországtól.

Ugyanakkor az Európai Unió időközben elindította az úgynevezett európai szemeszter folyamatot, középpontjában az egyes évek első hat hónapja áll, innen a szemeszter elnevezés. Az európai szemeszter a költségvetési és gazdaságpolitikák uniós koordinálására szolgáló ciklus. Az európai szemeszter során a tagállamok összehangolják költségvetési és gazdaságpolitikájukat az uniós szinten elfogadott célokkal és szabályokkal.

A nyugat-balkáni államokkal bővülhet az Európai Unió

Egyesülve a sokféleségben. Ez az Európai Unió jelmondata, mely a tagállamok sokszínű egységével cseng össze, csakúgy, ahogy a többi uniós jelkép is, mint például az Európai Unió himnusza. Beethoven műve, az Örömóda, Friedrich Schiller német költő emberek közötti testvériségről alkotott idealista világnézetéhez ad zenei aláfestést a zene egyetemes nyelvén.

A tizenkét csillagból álló kör kék háttéren, 1955 decembere óta díszíti az Európai Unió zászlaját. A csillagok száma soha nem állt összefüggésben a tagok számával, politikai jelentéstől független, ugyanakkor a teljesség egyik szimbóluma, csakúgy mint például az év tizenkét hónapja, az állatöv tizenkét jele, a 12 óra egy óralapon, a 12 apostol vagy a római 12 táblás törvény.

Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Az európai egységet nemcsak közös alapértékek, jelmondat, jelképek és külön himnusz erősítik, hanem a minden májusban megrendezett Európa-nap is, az európai béke és egység ünnepe. Ezen a napon bárki betekintést nyerhet az uniós intézmények munkájába: nyilvános vitákon vehet részt, a látogatókat pedig idegenvezető kalauzolja az intézményekben.

De nemcsak ezek a jelképek és ünnepek, hanem az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó új tagjelöltek szándéka is az európai egységet erősíti.

Zupkó Gábor szerint az Európai Unió egyik fontos törekvése a béke és jólét térségének növelését célozza meg. Fokozatosan bővítették a tagországok sorát, így csatlakozott 15 éve Magyarország is az Európai Unióhoz, és jelenleg is több ország szeretne a közösség tagjává válni.

Az elkövetkezendő időszakban csatlakozásra a Nyugat-Balkánnak van a legnagyobb esélye, a törekvést Magyarország is aktívan támogatja. A régió uniós tagsága nemcsak gazdasági erősödést hozhat, de az egységes békére való törekvés a terület tagországai közötti feszültségeket is enyhítheti.

A teljes tartalmat a hirado.hu oldalon olvashatják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.