Hiába a szigorú törvények, ha nem alkalmazzák őket a bírák

A győri gyermekgyilkosság és a SZEVIÉP-ügy is kivizsgálásra kell kerüljön – mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón. A miniszter kifejtette, hogy a kórházak adósságát központilag rendezik majd, és megvizsgálják, miként alakulhattak ki a tartozások. A miniszter bejelentette, eldőlt, hogy nem lesz új Nemzeti alaptanterv, csak a jelenlegit módosítják majd. Kérdésünkre arról is beszélt Gulyás Gergely, továbbra is szeretnék, ha a teljes Liget-projekt megvalósulna.

Csekő Imre
2019. 12. 19. 11:43
GULYÁS Gergely
Budapest, 2019. december 19. Gulys Gergely Miniszterelnksget vezet miniszter a Kormnyinf sajttjkoztatn a Miniszterelnki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajttermben 2019. december 19-n. MTI/Bruzk Nomi Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány tegnapi ülése rendhagyó volt, mert a miniszterelnök nem tudott rajta részt venni, így Varga Mihály miniszterelnök-helyettes vezette le az ülést – mondta Gulyás Gergely a Kormányinfó kezdetén, és beszámolt arról, hogy a kormány a győri gyermekgyilkosságról, a kórházak adósságáról és a Nemzeti alaptantervről tárgyalt.

A győri gyermekgyilkosság ügyében tájékoztatást kértek Varga Judit igazságügyi minisztertől a kormányülésen.

Emberölés kísérlete és kiskorú veszélyeztetése miatt zajlott eljárás a tettes ellen. Az emberölés büntetési tétele 5-10 évig terjedő szabadságvesztés – emlékeztetett rá a miniszter. Mivel az ügyben halmazati büntetést kellett kiszabni, a férfi meglepően enyhe büntetést kapott, mert a bíró nem alkalmazta a középértéket.

A bv.intézet javaslatát figyelembe véve kell a bíróságnak döntenie a feltételes szabadlábra helyezésről – mondta a miniszter, és kifejtette, a konkrét ügyben az ügyészség és a bv.intézet ellenezte azt. Fellebbezés is történt az ügyben, de másodfokon is szabadságra bocsátották az elkövetőt, aki 2019 szeptemberében szabadult – emlékeztetett Gulyás Gergely.

A miniszter hangsúlyozta, hogyha a bíróság a középmértéket alkalmazta volna az eredeti ügyben, vagy, ha bv.intézet véleményét figyelembe vették volna a szabadságra bocsátáskor, még élnének a gyerekek.

A győri ügyből nem lehet politikai következtetést levonni – fogalmazott Gulyás Gergely, és elmondta, az igazságügyi miniszter kéri a Kúria elnökétől, hogy a középmérték alkalmazása kapcsán folytassanak ellenőrzést.

Hiába hoznak szigorú törvényeket, ha nem alkalmazzák azokat a bíróságok – húzta alá a miniszter.

A SZEVIÉP ügyében hozott ítélet is szóba került a kormány ülésén. – A bírói pártatlanságba vetett hitet aláássa a SZEVIÉP-ügyben hozott ítélet – mondta Gulyás Gergely, aki szerint öt pontban merül fel gyanúja az összeférhetetlenségnek az ügyben.

Egészségügyi adósság kapcsán a miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, az Emmi javaslatára 79,4 milliárd forintot fordít majd rá a kormány. Ebből 36,6 milliárd az ellátás korszerűsítését szolgáló finanszírozási csomag fedezete lesz, 15,7 milliárdot a járóbeteg ellátásra, 17,7 százalékot a fekvőbeteg ellátásra, 3,15 milliárd forintot pedig a genetikai hibákat kiküszöbölő gyógyszerek beszerzésére fordít.

A miniszter a kórházak adóssága kapcsán kifejtette, 42,8 milliárd forintot különítettek el az adósságrendezésre, amiről központosítottan tárgyalnak majd. Az adósságokról a kormány fog tárgyalni, minden részletet vizsgálva – mondta Gulyás Gergely, aki hozzátette, 13 intézménynél pénzügyi felügyelőt rendelnek ki.

Megelégelte a kormány, ami az elmúlt évtizedekben zajlott, és a kórházak felelős gazdálkodását mindenképpen elő kívánják segíteni – foglalta össze a kabinet álláspontját a miniszter.

A Nemzeti alaptanterv kapcsán Gulyás Gergely úgy fogalmazott, komoly, elismerésre méltó munka zajlott, de olyan mértékű javaslatok nem születtek, amikhez új alaptantervre lenne szükség, ezért módosítani fogják a mostani alaptantervet, nem pedig újat fogadnak el.

Valóban minden épületre van építési engedély a Városligetben, és a kormány álláspontja továbbra is az, hogy azokat az építkezéseket folytatják, amelyeket már ténylegesen megkezdtek – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére Gulyás Gergely a Liget-projekt kapcsán, és hozzátette, remélik, hogy ez a világszinten egyedülállóan magas színvonalú kulturális beruházás teljes egészében megvalósulhat.

Kérdésünkre, miszerint felmerült, hogy Eszenyi Enikőt Alföldi Róbert váltja majd a Vígszínház élén, és az igazgatónőt azért érik támadások, mert nem vett részt egy nemrég tartott tüntetésen, a miniszter elmondta, ma Európában sokak számára liberálisnak lenni, egyet jelent az intoleranciával. A miniszter nem tudja elfogadni, hogy valakit azért támadjanak, mert részt vesz egy tüntetésen, vagy nem. Egy demokráciában mindenkinek joga van politikai ügyek miatt demonstrálni, vagy tüntetésektől távol maradni – mondta a miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.