Hiszékenységre és segítő szándékra utaztak a csalók

Szánalmat keltő mesékkel szabadított meg több millió forinttól egy banda egy idős férfit.

Forrás: police.hu2020. 06. 27. 11:26
null
Budapest, 2012. június 28. Rendőrök fognak el egy feltételezett drogcsempészt a XIV. kerületi Stefánia úton. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Hajdú-Bihar megyei rendőrséggel közösen indított nyomozás során korábban olyan információt kapott, hogy a 48 éves felsőtoldi férfi megbízás alapján személygépkocsival akar külföldről kábítószert Magyarországra hozni. A kábítószer-kereső kutya több mint öt kiló kábítószert talált a férfi által használt autó benzintankjában, a kábítószerfutárt őrizetbe vették, és kezdeményezik az előzetes letartóztatását. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Törvényszék június 26-án elrendelte a letartóztatását azoknak a csalóknak, akik egy rákosmenti idős férfi hiszékenységét és segítő szándékát kihasználva milliókat csaltak ki tőle. A bíróság gondoskodott arról is, hogy az áldozatot többé ne érhesse ilyen baj, kezdeményezték gondnokság alá helyezését.

A Budapest Rendőr-főkapitányság XVII. kerületi Rendőrkapitányság csalás bűntett gyanúja miatt vett őrizetbe két nőt és egy férfit, akik a gyanú szerint január 30-a és június 22-e között több mint hatmillió forintot szereztek meg trükkös hazugságokkal egy 87 éves férfitól. A rendőrséget még februárban értesítette az egyik fővárosi pénzintézet biztonsági szolgálata, hogy idős ügyfelük számláján eddig szokatlan, nagy összegű pénzfelvételeket jelzett a rendszer. A nyomozók utánajártak a banki információknak, gyanítva, hogy valaki kicsalhatta a pénzt a sértettről. Először azt hitték, unokázós banda áll a háttérben, ám kiderült, itt finomabb módszerekkel dolgozó, az idős úr lelkiismeretére, segítő szándékára játszó csalásról van szó.

Az idős férfit szomszédja, a H. Krisztina januárban kereste fel otthonában, és hiszékenységét kihasználva különböző indokokkal pénz kért tőle. A csaló történetei közt hivatkozott a fejlődési rendellenességgel született fogyatékos gyermekére, vagy éppen a gyerek gyógyulásához elengedhetetlen lakásfelújításra, persze ezekből semmi nem volt igaz. Az idős ember – életkorából adódóan – nem ismerte fel a csalási szándékot. Megesett a szíve a nőn, így egy hónap alatt több mint kétmillió forintot adott át neki. A csaló február 11-én ismét elment a férfi lakásáshoz, hogy pénzt kérjen tőle, a nyomozók azonban ekkor már megakadályozták a hárommillió forint átvételét. H. Krisztinát elfogták és csalás bűntett miatt gyanúsítottként kihallgatták. A bíróság döntése értelmében akkor még szabadlábon védekezhetett.

A rendőrök az idős sértettet figyelmeztették a csalókra, és úgy tűnt, fel is fogta, mi történt vele. Áprilisban azonban ismét szóltak a nyomozóknak a bankból, hogy a számla idős tulajdonosa újra nagyobb összegeket vett fel, de azt most nem H. Krisztinának adta oda, hanem egy fiatal párnak, K. Zsoltnak és T. Orsolyának. A nyomozók április 16-án elfogták K. Zsoltot és T. Orsolyát, és csalás bűntett miatt gyanúsítottként hallgatták ki őket. A bíróság most sem találta elegendőnek a bizonyítékokat a csalók szabadságát korlátozó intézkedéshez, pedig a nyomozók bizonyították, hogy a két bűncselekmény gyanúsítottjai ismerik egymást, összedolgozhattak.

A 87 éves férfinak a rendőrök immár másodszor adtak felvilágosítást arról, hogyan figyeljen az őt behálózó, kihasználni kívánó trükkös csalókra. Az úr biztosította őket arról, többé nem hisz senkinek, ám ez a „többé” csak június 20-ig tartott. Ezen a délelőttön ugyanis újabb összeget, ezúttal 1 millió 300 ezer forintot adott át H. Krisztinának, mert a nő sírva azt hazudta, hogy a pénz édesapja hirtelen halála miatt kell temetésre. Egy nappal később H. Krisztina és K. Zsolt újabb kétmillió forint felvételére vették rá a sértettet, akit arról is meggyőztek, egy másik, kispesti bankfiókba kell menni a pénzért. A nyomozók – akik ekkor már közvetlen kapcsolatban voltak a bankkal – elfogták a férfit és a nőt, és H. Krisztinától lefoglalták az 1 millió 300 ezer forintot.

A BRFK XVII. kerületi Rendőrkapitányság nyomozói a csalássorozat elkövetésével gyanúsítható H. Krisztinát, K. Zsoltot és T. Orsolyát csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt kihallgatták. A bíróság ezúttal már nem kegyelmezett, mindhármukat letartóztatta. A XVII. kerületi nyomozók az eljárás során kezdeményezték a sértett elmeorvos-szakértői vizsgálatát és gondnokság alá helyezését. A rendőrök a gyanúsítottaknál tartott kutatás során vagyonvisszaszerzés – a kár megtérítése – céljából pénzt és karórákat foglaltak le.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.