Hitelességi válságban a baloldal Szentendrén

Plágiumbotrány lett Szentendre klímastratégiájából. Almási Csilla ugyan kilépett a várost vezető baloldali Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület (TESZ) nevű tömörüléséből, de a TESZ és a polgármester is szemet hunynak képviselőtársuk klímastratégia-hamisítása felett. A szentendrei baloldal folyamatos kampányüzemmódban van tavaly óta, minden erejükkel a 2022-es országgyűlési választásra készülnek, amibe az is belefér, hogy a város kárára döntsenek.

2020. 09. 23. 21:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyértelmű és bizonyított plagizálás után továbbra is kiáll a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület (TESZ) örve alatt létrejött baloldali összefogás Hernádi Krisztina mellett, aki saját munkájaként nyújtotta be Budapest kormánypárti vezetésű XII. kerületének klímastratégiáját a szentendrei képviselő-testületnek. A Magyar Nemzet által megszellőztetett ügy hatására Almási Csilla, a 10-es körzet TESZ-es képviselője kilépett a baloldali szövetségből, de megtartotta mandátumát az önkormányzat képviselő-testületében. Közben az Origó.hu birtokába került egy levél, melyben a képviselő asszony a kilépés kapcsán „az elmúlt napok eseményeire” hivatkozik, valószínűsíthető, hogy a plágiumügy volt az utolsó csepp a pohárban, ami miatt nem tartotta vállalhatónak a további együttműködést egykori párttársaival.

Lapunk információi szerint Szentendrén már majd mindenki hallott a döbbenetes szellemi tolvajlásról. Ugyanakkor senki sem érti, hogy ezek után miért nem mondatja le Hernádit Fülöp Zsolt polgármester és a plakátjukon a „Tisztességgel Szentendréért” szlogennel kampányoló városvezetés. A helyi Fidesz–KDNP-frakció felszólította a plagizáló képviselőt, hogy adja vissza a mandátumát, de a városvezetés továbbra sem kíván megszólalni az ügyben. Almási a TESZ-ből való kilépése azonban korántsem nyugtatta meg a kedélyeket. A képviselő-testület kormánypárti képviselői továbbra is választ várnak arra: miként fordulhatott elő az, hogy a polgármester egy hamisított előterjesztést próbált megszavaztatni a testülettel, és kíváncsiak arra is, hogy ezért ki vállalja a felelősséget.

Almási Csilla – minden jel szerint morális okokból történt – távozása nyilván nem jött jól a helyi baloldali összefogásnak, de a 2022-es országgyűlési választásra tekintettel tovább mentegetik a plagizáló képviselőt. Ráadásul a hitelességi válság miatt nem mernek megkockáztatni egy esetleges időközi képviselő-választást. A TESZ azzal mentegeti az ügyet, hogy a dokumentum bárki számára elérhető és szabadon letölthető az internetről, ám arról hallgatnak, hogy a dokumentumot „jegyző” Hernádi Krisztina miért nem kért engedélyt vagy legalább jelölte meg forrásként a XII. kerületi önkormányzatot a szentendrei klímastratégiában.

A plágiumbotrány mellett nem ez volt az első olyan eset, amikor tisztességtelen eljárás gyanúja vetül a Duna-parti városra. A Fülöp Zsolt vezette baloldali önkormányzat legutóbbi, nagy visszhangot kiváltó húzása a Szentendre és Szigetmonostor között vezető gyalogos-kerékpáros híd megfúrása volt. Az Origó.hu úgy tudja: a beruházást egy a polgármester által kezdeményezett sajátos véleménynyilvánító szavazás hiúsította meg, amelyen alig több mint kétezer szentendrei vett részt a 22 ezerből. Sajátos volt azért, mert a szavazás a polgármester által elkészíttetett online szoftveren zajlott, így szavazólapok és szavazatszámlálók híján senki nem ellenőrizhette, hogy azok, akik véleményt nyilvánítottak, ténylegesen mire szavaztak, ráadásul a végeredményt a polgármester szóban tette közzé. Ezzel az akcióval Fülöp Zsolt és a TESZ nemcsak a híd megépítését akadályozta meg, de a város elesett a beruházásra szánt 1,5 milliárdos uniós támogatástól is.

A Magyar Nemzet már több cikkben is felhívta a figyelmet arra, hogy Szentendre baloldali városvezetése a pozíciója ellenére továbbra is úgy viselkedik, mintha ellenzékben lenne, az önkormányzati munka helyett a kormány intézkedéseit, terveit támadják. Szentendrén tavaly ősz óta folyamatos kampányüzemmódban vannak a baloldal pártjai, ezért sem foglalkoznak olyan „apró” hibával, mint egy önkormányzati klímastratégia szemrebbenés nélküli lenyúlása.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.