Hollik: Növekszik a migrációs nyomás

Ismét magyar rendőri kontingensek segítenek a balkáni határvédelem ellátásában, s szükség esetén a migrációs nyomásnak leginkább kitett Görögországba is tudna embert és technikát küldeni hazánk. Bár Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a török hatóságok egyelőre fel tudják tartóztatni az országban tartózkodó négymillió bevándorló nagy részét, a növekvő nyomással számolni kell.

2020. 03. 04. 8:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Bármekkora tömeg is érkezik a magyar határhoz, mi továbbra is megvédjük Magyarországot, és megóvjuk a magyar emberek biztonságát – jelentette ki Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója, a kormánypártok Facebook-oldalán tegnap közzétett videóban azzal kapcsolatban, hogy Törökország megnyitotta határait az Európába igyekvő illegális migránsok előtt. Szavai szerint bár az ott tartózkodó négymillió bevándorló közül több tízezren már útnak indultak, a görög hatóságok egyelőre fel tudják tartóztatni őket, ám növekvő nyomással kell számolni.

– Mennyit támadtak bennünket, mert betartjuk a nemzetközi egyezményeket és megvédjük magunkat! Emlékezzünk az ellenzéki szivárványkoalíció nyilatkozataira: „a bevándorlás álprobléma”, „nincs szükség kerítésre”, „nincs migrációs válság” és még sorolhatnám – ezt már Nacsa Lőrinc, a KDNP szóvivője írta a Facebook-oldalán. Hozzátette: miután már elindult több százezer bevándorló Törökország felől, mindenki számára újból egyértelmű lesz, hogy mennyire fontos döntés volt a hármas határzár bevezetése.

Rendőreink már 2016-ban is segítettek a Balkánon
Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Közben újabb magyar rendőrök indultak útnak a balkáni határvédelem segítésére, összesen ötven egyenruhás lát el majd járőrszolgálatot a szerb és az északmacedón határon. Utóbbi országba harminc, déli szomszédunkhoz pedig húsz rendőr utazott el hétfőn, akik a fogadó országokkal közös határrendészeti műveletekben vesznek részt, közreműködnek az embercsempészek és az illegális bevándorlók előállításában, de a két ország belsejében is teljesítenek szolgálatot – számolt be róla a Police.hu.

Belügyi forrásaink szerint a magyar állam a migrációs nyomásnak leginkább kitett Görögországba is tud embert és technikát küldeni, de ilyen kérés még nem érkezett. Szerbiá­ban egyébként 42., Észak-Macedóniában pedig 47. alkalommal nyújtanak segítséget a magyar kontingensek a határőrizeti feladatok ellátásában, legutóbb február elején indultak útnak az egységek, amelyek terepjárókkal, éjjellátó készülékekkel és hőkamerákkal is támogatják az érintett határszakaszok védelmét. Tavaly tavasszal szintén két kontingensünk indult az említett határszakaszokhoz, s Macedóniában 2018 őszén is nyújtottak segítséget magyar rendőri egységek a határvédelemben. A magyar rendőrök intézkedési jogosultságukat a fogadó ország rendvédelmi szervének irányítása, felügyelete mellett gyakorolják. Magyarország ezek mellett Horvátországgal kötött légtérrendészeti kormányközi megállapodást, valamint aláírt egy közép-európai többnemzeti hadosztály létrehozásáról szóló szándéknyilatkozatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.