Holnap dönthet a Kúria a bírói függetlenségről

Az uniós és a hazai elemzés középpontjában is egy olyan végzés áll, amelyet nemrég hozott meg a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

Kulcsár Anna
2019. 09. 09. 7:17
null
A vádhatóság szerint az ügy nem tartozik Luxembourgra Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két fontos ítélkező fórum vizsgálja jelenleg különféle formákban a hazai bíróságok függetlenségét: az Európai Bíróság és a Kúria. Az uniós és a hazai elemzés középpontjában is egy olyan végzés áll, amelyet nemrég hozott meg a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB). Ennek büntető tanácsa egy svéd állampolgár ügyében felfüggesztette a pert, és úgynevezett előzetes döntéshozatali eljárás keretében megkereste az Európai Unió Bíróságát. A PKKB bírája arra vár választ Luxembourgtól, hogy megfelelően érvényesül-e idehaza a külföldi állampolgárok anyanyelvhasználati joga. Emellett szeretné tudni, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnökének a bírósági vezetői pályázatok elbírálásával kapcsolatos gyakorlata összhangban van-e az uniós normákkal.

Szerepel a témakörök között a bírák javadalmazása is. Értesülésünk szerint az Európai Unió Bírósága a PKKB kérdései nyomán az ügyet már bejegyezte és ügyszámmal látta el, s megindult az előzetes döntéshozatali eljárás első, írásbeli szakasza. Ebben a szereplők megfogalmazhatják nyilatkozataikat.

A vádhatóság szerint az ügy nem tartozik Luxembourgra
Fotó: Havran Zoltán

Közben idehaza a Kúria a holnapi napra már kitűzte a tárgyalást a felfüggesztő végzés kapcsán. Az ítélkező fórum a legfőbb ügyész jogorvoslati indítványa alapján azt elemzi, törvényes volt-e, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság az unió bíróságához fordult. A vádhatóság ugyanis úgy véli, hogy – a szabályok szerint – a végzésben megfogalmazott három kérdés közül egyik sem tartozik Luxembourgra. Mindezek miatt az ügyészség a PKKB döntését törvénysértőnek látja.

Az ügy pikantériája, hogy a Kúriának a törvényességi eljárásokban hozott határozatai nem befolyásolhatják a konkrét, folyamatban lévő ügyeket, hanem csak a jövőre szólnak. Nem tartalmazhatják tehát például azt, hogy a felfüggesztett eljárást folytatni kell. Elképzelhető ugyanakkor, hogy az ­uniós bíróság figyelembe veszi a Kúria álláspontját, akár törvénysértőnek találja a hazai fórum a felfüggesztő végzést, akár nem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.