Holtpontra jutott Ihász Sándor ügye

Hónapok óta nem történt semmi a Fenyő-gyilkosság ügyében bűnpártolással meggyanúsított Ihász Sándor volt főügyész elleni nyomozásban. Úgy tudjuk, az ügyben két fontos tanút hallgattak meg a nyomozó ügyészek, a Fenyő-ügyben felbujtóként meggyanúsított Gyárfás Tamást, valamint Hor­váth András rendőr dandártábornokot, ám azóta nem történt érdemi nyomozati cselekmény.

2019. 03. 07. 12:42
null
A gyanú szerint Gyárfás átadta neki a hangfelvételek leiratát Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hónapokkal ezelőtt megfeneklett a volt fővárosi, majd fellebbviteli főügyész, Ihász Sándor ellen indult nyomozás. Érdeklődésünkre sem a hatóság, sem a védelem nem árult el részleteket a nyomozásról.

„A hivatalos személy hivatali eljárása során, hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás bűntette miatt elrendelt nyomozás jelenleg is folyamatban van, sajtóérdeklődésre számot tartó fejlemény nem történt. A korábban közölt gyanúsítás változatlan” – válaszolta lapunknak Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) helyettes szóvivője. A volt főügyész védője, Papp Gábor későbbre ígért tájékoztatást.

Lapunk más forrásból arról értesült, hogy a KNYF vizsgálatát úgymond összehangolták a Nemzeti Nyomozó Irodában a Gyárfás Tamás, valamint Portik Tamás ellen Fenyő János megöletésének gyanújával folyó vizsgálattal, és várhatóan a három gyanúsítást együtt kezelve születik meg majd a vád.

A gyanú szerint Gyárfás átadta neki a hangfelvételek leiratát
Fotó: Bach Máté

Ihász Sándort tavaly április 20-án a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban gyanúsították meg bűnpártolással. Házkutatást is tartottak a volt főügyésznél. A gyanú szerint Ihász 2017 októberében hivatalában átvette a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát. Az átadó a később az ügyben felbujtással meggyanúsított Gyárfás Tamás volt, aki akkor azért fordult a vele barátságban lévő főügyészhez, hogy tanácsot kérjen tőle. A KNYF szerint Ihásznak fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, felelősségre vonásához. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességével ellentétben a felmerült bizonyítékot nem adta át a nyomozó hatóságnak, hanem hivatali helyiségében tárolta.

Ihász tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el. Az ügyben még tavaly nyár elején tanúként kihallgatták magát Gyárfás Tamást, majd szep­tember 11-én a 90-es évek maffialeszámolásainak nyomozásával megbízott miniszteri biztost, Horváth András rendőr dandártábornokot. A Zoom.hu írt arról, hogy Horváth kihallgatását Ihász és védője kezdeményezték, miután Horváth András volt az a magas beosztású rendőr, akiről Ihász korábban több interjúban is beszélt, de sokáig nem nevezett meg. Horváth volt az, „akinek mindent elmondott Gyárfás”, s ezért sem tartotta szükségesnek a Gyárfástól kapott iratokat továbbküldeni a nyomozóknak. Utóbb gyanúsított és védője is úgy értékelte: Horváth tanúvallomása a volt főügyész álláspontját erősíti, amit a tábornok egyébként cáfolt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.