Horváth Csaba máris visszavonulót fújt Zuglóban

Horváth hazugnak, manipulatívnak és félrevezetőnek nevezte a Soros által is támogatott portál cikkét, az előterjesztés visszavonásával pedig a zuglói önkormányzat iránti közbizalmat reméli megőrizni.

Forrás: MN2019. 10. 29. 14:51
null
A politikus kiszélesítette volna saját hatáskörét Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszakozott Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere, és a tegnapi képviselő-testületi ülés előtt visszavonta az általa jegyzett előterjesztést a XIV. kerület szervezeti és működési szabályzatának (szmsz) a módosításáról. Az Átlátszó.hu ugyanis az önkormányzat transzparenciájának csökkentése miatt támadta a javaslatot. Horváth a Facebook-bejegyzésében hazugnak, manipulatívnak és félrevezetőnek nevezte a Soros György által is támogatott portál cikkét, az előterjesztés visszavonásával pedig a zuglói önkormányzat iránti közbizalmat reméli megőrizni.

Mint megírtuk, az Átlátszó.hu arra hívta fel a figyelmet a napokban, hogy a szocialista városvezető úgy módosítaná az szmsz-t, hogy polgármesterként egy személyben szinte bármely ügyben döntést hozhatna, amennyiben a kérdést halaszthatatlannak minősíti. A lap szerint Horváth egy salátarendeletet is benyújtott, hogy a közpénzek felhasználásáról és az ingatlanvagyon értékesítéséről is szélesebb körben dönthessen. Az értékhatár, amelyen belül a polgármester önállóan hozhat döntést, ingó vagyontárgyak esetén az eddigi érték háromszorosára (ötvenmillióról 150 millióra), míg az ingatlanok esetében ötszörösére (ötvenmillióról 250 millióra) nőne.

A politikus kiszélesítette volna saját hatáskörét
Fotó: Mirkó István

Horváth Csaba lapunk megkeresésére azt hangoztatta, hogy a portál rosszindulatúan értelmezte az előterjesztést. Szavai szerint bár a képviselő-testületnek az illetékes bizottság felé meglévő hatáskör-módosításában szerepelt egy összegértékhatár-növelés, az nem érinti a polgármesteri jogkörét. – Ez egy nettó hazugság volt, ami azt a látszatot kívánta kelteni, hogy a polgármester több százmilliós ügyekben dönthetne a jövőben, ám a tervezet ezt nem tenné lehetővé – fogalmazott. Hozzátette: a soron következő ülésen – vélhetően a jövő héten –, ismét asztalra kerül a javaslat, miután a testületben megtárgyalták az elvi kérdéseket, mert – mint mondta – az új struktúra és a megfelelő keretek nélkül az önkormányzat nem tudja megkezdeni a munkáját. A szocialista polgármester korábban azzal is védekezett: „Nyilván, ha egy polgármesteri döntés rendszeresen a törvénytelenség határát súrolja, de azon még innen van, akkor a képviselő-testület meg fogja változtatni.”

Zuglóban még nagyobb fokozatba akarja kapcsolni a pénzszivattyút az MSZP – jelentette ki ugyanakkor a Fidesz–KDNP zuglói frakcióvezetője. Rozgonyi Zoltán, az önkormányzat képviselő-testületének alakuló ülése előtt arról beszélt, hogy a sajtóban megjelentek szerint Horváth Csaba a tervezett módosítással minden pénzügyi és gazdasági ügyben magához kívánta vonni a döntés jogát, illetve szűkebb körben, bizottsági szinten próbálta ezeket a kérdéseket tárgyalni, csorbítva ezzel a képviselő-testület és a képviselők jogait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.