Horváth Ildikó: Nincs ellátatlan terület az alapellátás szintjén

A Demokratikus Koalíció összeszámolta, hogy mennyi háziorvos hiányzik a rendszerből. Szerintük 422 üres hely van, emellett 255 fogorvosi praxis is. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár az ECHO TV Napi aktuális című műsorában kiemelte: a betöltetlen háziorvosi praxisokban több olyan kicsi önkormányzat van, amely nem is akarta önálló háziorvossal betölteni a praxisát és most sem így tölti be.

Forrás: ECHO TV2019. 02. 22. 12:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horváth Ildikó hozzátette: ezek a praxisok helyettesítéssel töltődnek be és most is ellátják őket. Nincs ellátatlan terület és önkormányzat alapellátás szinten.

Az államtitkár elmondta: a helyettesítési megoldásoknak nem örülünk. Keresünk más megoldásokat és nagyon aktívan dolgozunk azért, hogy legyen minél több háziorvos a rendszerben. Célzottan teszünk azért, hogy több pénz legyen az alapellátásban és olyan döntések szülessenek, melyek segítik a fiatal orvosokat elköteleződni a háziorvosi szakma iránt.

Horváth Ildikó kifejtette: a cél, hogy jó háziorvosokat képezzenek az egyetemek és olyan gyakorlati tudással menjenek ki a diploma megszerzése után a fiatal orvosok a munkaerőpiacra, amely alkalmassá teszik őket arra, hogy korán elköteleződhessenek háziorvosnak. Hozzátette: látszik, hogy megfiatalodik a háziorvosi generáció. Sokkal fiatalabb átlagéletkorúak, 42 évesek azok, akik kimentek háziorvosi praxisokba.

A napokban több hír is szólt arról, hogy a Péterfy Kórház érsebészetén nem tudnak ügyeletet ellátni, mert annyira kevés az orvos. Ezzel kapcsolatban Horváth Ildikó úgy fogalmazott: van egy fontos fejlesztési folyamat. Fontos egészségpolitikai cél, hogy az érsebészet magas technikai tudású gépekkel centralizálódjon és nagy centrumokban erősödjön tovább.

Ennek érdekében elindult a Szent Imre Kórháznak és a Gottsegen Kardiológiai Intézetnek is az érsebészete – emelte ki.

A teljes beszélgetést IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.