Hosszabb időre küldenék rács mögé az MVM Zrt. egykori vezérét

Kevesli a fellebbviteli főügyészség a Kocsis Istvánra és vádlott-társai­ra kirótt büntetést, ezért súlyosítást indítványozva fellebbeztek az úgynevezett MVM-perben hozott másodfokú ítélet ellen. A vádhatóság szerint a vádlottak bűnszövetségben követték el a bűncselekményeket. A perben a Kúria hirdethet jogerős verdiktet.

2019. 03. 08. 13:00
Kocsis István; Kiss Ernő
társaság korábbi vezetőjét az eljárás során Kiss Ernővel (balra) is szembesítették Fotó: MTI/Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig kétszer felmentették, egyszer elítélték Kocsis Istvánt, a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. volt vezérigazgatóját és társait, legutóbb ráadásul Kocsis öt év letöltendő szabadságvesztést kapott. A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség azonban fellebbezést nyújtott be a Pécsi Ítélőtábla már­cius 1-jén kihirdetett másodfokú határozata ellen, amelyben a bíróság az ügy valamennyi vádlottját bűnösnek mondta ki.

A főügyészség a vádlottakkal szemben kiszabott szabadságvesztés, foglalkozástól eltiltás és közügyektől eltiltás hosszabb tartamban történő megállapítását, valamint pénzbüntetés kiszabását indítványozta, továbbá kitart azon álláspontja mellett, hogy a vádlottak bűnszövetségben követték el a terhükre rótt bűncselekményeket. Az eljárást így harmadfokon a Kúria tárgyalhatja.

Az üzleti és a politikai életben is jó kapcsolatairól ismert Kocsist – aki 2005 és 2008 között állt az MVM élén – és társait az immár évtizedes ügyben azzal vádolják, hogy álszerződések révén mintegy 15 milliárd forintot tulajdonítottak el a társaság vagyonából. A vádiratban szerbiai erőműfejlesztés, energianád-program tanácsadói szerződéskötések és szállodavásárlás is szerepeltek, s a kárból 12 milliárd forint térült meg.

A Pécsi Ítélőtábla Kocsis volt tanácsadóját, Szász Andrást három év börtönre ítélte, az egykori ifjúsági vezetőt, Varga-Sabján Lászlót, az MVM egykori menedzserét kétéves börtönbüntetéssel sújtották, amelynek végrehajtását három évre felfüggesztette a bíróság. Kocsis és Száz emellett 15 napon belül több millió eurót köteles megtéríteni az MVM számára. Kocsis István felesége esetében fenntartották az elsőfokú ítéletet: két év felfüggesztett börtönt, így az jogerőre emelkedett, azonban a többi vádlott esetében a korábbi két, elsőfokú ítélettel ellentétes verdikteket hirdettek, így a vádhatóság és a védelem fellebbezései nyomán a Kúria elé kerül a büntetőper.

társaság korábbi vezetőjét az eljárás során Kiss Ernővel (balra) is szembesítették
Fotó: MTI/Soós Lajos

Kocsis ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, sikkasztás, pénzmosás és orgazdaság miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség, amelyekből a másodfok szerint a hűtlen kezelés és a sikkasztás bizonyított, nem úgy a többi vádpont, valamint az sem, hogy bűnszervezetben követték volna el a bűncselekményeket.

Kocsist és a most elítélt társait egyébként az elsőfokú eljárásban a Fővárosi Törvényszék, majd miután a Fővárosi Ítélőtábla megsemmisítette az ítéletet, a megismételt elsőfokú eljárásban a Kaposvári Törvényszék is felmentette a vádak alól. A második másodfokon azonban elítélték őket.

Ugyancsak ehhez az ügyhöz kapcsolódott a botrányairól elhíresült rendőrtábornok, néhai Kiss Ernő büntetőügye is. A nyugalmazott dandártábornok 2016 márciusában három hónappal azután hunyt el, hogy jogerősen elítélték, és börtönbe kellett volna vonulnia. A Fővárosi Ítélőtábla 2015 decemberében jogerősen négy és fél évre súlyosította a vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés miatt kiszabott börtönbüntetését, így Kiss Ernő leghamarabb a büntetés kétharmadának letöltése után kerülhetett volna szabadlábra.

A tábornok az ítélet szerint közvetítőként tüntette fel magát egy olyan ügyben, amelyben pénzt kértek Kocsis Istvántól, hogy az ellene indult büntetőeljárás számára kedvező fordulatot vegyen. Kiss Ernő a vád szerint Pintér Sándor belügyminiszterre és Polt Péter legfőbb ügyészre hivatkozva követte el a bűncselekményt. A tábornok mindezt tagadta, és vádlotti vallomásában azt állította, hogy megbízási díj fejében üzleti tanácsokat adott Kocsis Istvánnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.