Hosszú távon mindenkinek megéri az integráció

Jól járnak a vállalatok a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával – derült ki az egyik Magyarországon is működő multinacionális kiskereskedelmi vállalat vezetőjével való beszélgetésből. Dominique Ducoux szerint a megváltozott munkaképességűek elkötelezettsége erősebb, mint az ép kollégáké, és mindenki nyer a fogyatékkal élők alkalmazásával. A hét végi ÉrtékPlacc konferencián több vállalatvezető is hasonló tapasztalatokról számolt be.

Csekő Imre
2020. 01. 20. 10:54
null
Nem jelentenek versenyhátrányt a fogyatékkal élők Fotó: Mediaworks archív
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dominique Ducoux, az Auchan Magyarország vezérigazgatója a szombaton befejeződött, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását népszerűsítő ÉrtékPlacc konferencia egyik felszólalója lapunknak elmondta, a törvény szerint amennyiben egy nagyvállalatnál a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya nem éri el az öt százalékot, akkor életbe lép egy speciális adó, amit a nem alkalmazott, de előírt számú megváltozott munkaképességű után kell fizetni.

A vezérigazgató hozzátette: az, hogy Magyarországon a törvényi szabályozás folytán kedvezménnyel jár a fogyatékkal élők alkalmazása, különleges helyzet, de az igazi nyereséget nem ez jelenti. – A munkavállalóink naponta kerülnek kapcsolatba megváltozott munkaképességűekkel, ami jelentős nyereség nekünk, mert azt tapasztaljuk, hogy a fogyatékossággal élő munkatársaink rendkívül mosolygósak és fontos emberi többletet jelentenek számunkra napról napra – emelte ki a legfontosabb előnyt a vezérigazgató.

Nem jelentenek versenyhátrányt a fogyatékkal élők
Fotó: Mediaworks archív

Az Auchan vezetője lapunknak arról is beszélt, hogy tapasztalatai szerint a megváltozott munkaképességű munkavállalók elkötelezettsége erősebb, mint az ép kollégáké. – A fluktuáció az átlagosnál alacsonyabb az ő körükben – emelte ki Dominique Ducoux, és hozzátette: a vásárlóktól is sok pozitív visszajelzést kapnak. Dominique Ducoux szerint nem jelentett nehézséget a fogyatékossággal élő alkalmazottak beépítése. – Sokszor nem tudjuk elsőre, hogyan viszonyuljunk hozzájuk.

Mára azonban úgy gondolom, eljutottunk oda, hogy nincs olyan munkavállalónk, aki ne tudná, miként kommunikáljon megváltozott munkaképességű kollégáival – tette hozzá francia cégvezető, akinek személyes elköteleződése is van a témában. – A sógorom Down-kóros, ezért személyes tapasztalatból tudom, hogy szükség van egy bizonyos érzékenységre és megváltozott szemléletmódra ahhoz, hogy az ember a helyén értékelje a fogyatékosságot, és lássa, noha másképpen kell ezekkel az emberekkel foglalkozni, ez mégsem jelent valódi nehézséget. Hosszabb távon mindannyian nyerünk az integrációval – fejtette ki.

Szintén pozitív tapasztalatokról számolt be a Naturtex ügyvezetője, Gellért Ákos is az ÉrtékPlacc konferencián. – Ugyanolyan értékes munkaerőt jelentenek ők a cégen belül, mint a többi kollégáink – fogalmazott, hozzátéve, hogy a megváltozott munkaképességűeket alkalmazva is versenyképesen tudnak működni. Hasonló véleményt fogalmazott meg a konferencia pódiumbeszélgetésén Vidák László, a Tisza cipő vezetője is, aki szerint nem érzékeltek különbséget a koncentrációképesség terén az ép és a megváltozott munkaképességű alkalmazottak között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.