Hrutka-ügy: Egyenlő mércével kellene mérni az MSÚSZ szerint

Hrutka János távozása a Spíler TV-től ugyan sok indulatot kavart, de az MSÚSZ állásfoglalása felhívja a figyelmet: ez a felzúdulás nem egyenlő mércével méri a közéleti kérdésben tett nyilatkozatok súlyát, s párhuzamot von a Digi Sporttól elbocsátott Szombathy Pál, valamint a Sport Klubtól távozó Urbán Flórián esetével.

Magyar Nemzet
2021. 03. 23. 12:15
SZLLSI Gyrgy
Budapest, 2021. január 11. Szöllõsi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke az M4 Sport - Az Év sportolója gála televíziós felvételén a Nemzeti Színházban 2021. január 8-án. A 63. alkalommal megrendezett díjátadóra a koronavírus-járvány miatt nézõk nélkül került sor. MTI/Illyés Tibor Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hogy Hrutka János és Lukács Viktor esetében pontosan mi és miért történt, arról nagyon kevés hiteles információ áll rendelkezésünkre, és

eddig senki sem fordult egyik ügyben sem a Magyar Sportújságírók Szövetségéhez (MSÚSZ). Csak az előbbi kérdésben kiadott Spíler TV-közleményt ismerem, amely cáfolja, hogy a nyílt politizálás vezetett volna a szerződésbontáshoz Hrutka János esetében

– nyilatkozta Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke a Hrutka-ügy kapcsán. Az Index.hu azzal kereste meg Szöllősi Györgyöt, hogy szerinte aggályos lenne-e, ha a sportmédiában dolgozó szakembereket azért küldenék el bizonyos médiumoktól, mert kényes közéleti témákban magánemberként vállalják véleményüket a nyilvánosság előtt. A szervezet elnöke, Szöllősi György válaszát a hírportál teljes terjedelmében, változtatás nélkül közölte.

Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke

„A kérdésben rejlő idea, miszerint egy médiacég közismert „arca” hadd képviseljen magánemberként olyan önálló véleményt a közéletben, amely akár ellentétes az adott sajtóorgánum által képviselt vagy fontosnak tartott értékekkel, üzenetekkel, első hallásra vonzó, ám

a hazai és nemzetközi gyakorlatban is elvétve találni rá példát.

Olyan azonban gyakran előfordul, hogy egyenesen szerződésben rögzítik, a sportmédia egy-egy ismert személyisége nem nyilváníthat politikai véleményt, vagy olyat, ami ütközik az adott médiavállalat üzleti érdekeivel, különös tekintettel egyes szélsőséges nézetek hangoztatására.

Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy a Digi Sport reggeli műsorát hosszú évekig vezető Szombathy Pállal tudomásom szerint azonnal megszüntette az együttműködést a sportcsatorna, sőt, a jegyzeteit korábban rendszeresen közlő Új Szó napilap is, amint markáns szerepet vállalt a politikai viták kereszttüzébe kerülő Indexnél, az önök újságjánál”

– írta válaszában az MSÚSZ-elnök.

„Az pedig tény, hogy a Sport Klub szakkommentátorát,

Urbán Flóriánt kimondottan azzal az indokkal nem foglalkoztatta tovább az RTL, hogy 2006-ban részt vett egy politikai tüntetésen,

de tudnám még sorolni a hasonló példákat. Mindez világossá teszi, hogy a kérdés sokkal árnyaltabb annál, hogy elhamarkodottan igennel vagy nemmel feleljünk rá, az viszont fontos lenne, hogy próbáljunk meg egyenlő mércével mérni a hasonló esetek vizsgálatakor. A Magyar Sportújságírók-szövetsége elnöksége és etikai bizottsága szívesen kialakítja az álláspontját akár ebben, akár más ügyben, ha valamelyik tagunkat érintő, konkrét kérés érkezik hozzánk” – fejtette ki.

„Az állásukat elveszítő sportújságíróknak rendelkezésére áll a szerény mértekben, de anyagi segítséget kínáló Szombathy István-ösztöndíjprogramunk, és az informális támogatásunkra is számíthatnak, ahogyan számíthattak korábban a Népszabadságtól, a Magyar Nemzettől vagy bármely más sajtóorgánumtól elbocsátott kollégáink” – emlékeztetett Szöllősi György.

A borítóképen Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke. Fotó: MTI/Illyés Tibor

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.